CIDI wil dieper graven met nieuwe podcast Mizrach

Jos van Hummelen van der Veen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft dit najaar een nieuwe podcast gelanceerd: Mizrach. In zowat iedere aflevering wordt de Israëlische politiek en de geopolitiek in het Midden-Oosten en Noord-Afrika besproken. De CIDI-podcast vertoklt het geluid van de organisatie. “Er zijn al genoeg plekken waar notoire antisemieten of mensen die diametraal anders in de wedstrijd zitten een podium krijgen,” legt maker en CIDI-medewerker Jos Hummelen aan Jonet.nl uit. Volgens de organisatie gaat het om ‘informele gesprekken met experts over geschiedenis en geopolitiek’. Hummelen: “Wat zou Joods Nederland zijn zonder een podcast van het CIDI?”

Hoe kwam het CIDI op het idee voor deze podcast?

“In augustus ben ik begonnen en voordat ik erbij was, bestond het idee al. De kennis was er nog niet, maar die heb ik gelukkig kunnen inbrengen, want ik ben oud-redacteur van BNR Nieuwsradio. Deze podcast leent zich uitstekend om de diepte in te gaan. Ook zijn er ontzettend veel misvattingen over het CIDI. Veel mensen denken dat we groot zijn, maar eigenlijk is de organisatie erg klein. Verder is het nu goed dat mensen over ons horen en niet alleen over ons lezen. Zo kunnen mensen ons wat beter leren kennen. Er wordt ook soms wat gelachen in deze podcast, er is interactie en daardoor wordt de boodschap naar de luisteraars persoonlijker.”

Er zijn al veel podcasts die over het thema praten of van Joodse organisaties en makers zijn. Wat maakt deze podcast dan zo anders?

“Er is maar één CIDI-podcast en zoals deze bestaat er geen ander. Het is een niche-product, dat wel. We zijn niet perse gericht op de Joodse gemeenschap of luisteraar, maar op een breed publiek dat geïnteresseerd in politiek en geschiedenis. De markt is niet verzadigd, want heel veel bedrijven of organisaties hebben een podcast. Ze doen er vaak maar een paar en daarna houden ze er mee op. En hoeveel jaar geleden zeiden we niet hetzelfde over YouTube-kanalen: hoeveel zijn er al wel niet? En bovendien: wat zou Joods Nederland zijn zonder een podcast van het CIDI?”

Jullie willen graag uitleggen over het Midden-Oosten en de geopolitiek. Wat behelst de podcast inhoudelijk eigenlijk?

“Om iets goed te begrijpen moet je de geschiedenis in gaan. Dan is het leuk als we gelijk een link kunnen leggen met dingen die in het nu gebeuren. Doordat de geschiedenis van het gebied anders gelezen of begrepen wordt, begrijp je de huidige context in Israël en de regio ook niet. Als je dat verleden en de context niet kent, dan snap je de politieke de dagelijkse realiteit voor Israël net zo goed niet. Wij Nederlanders leven al jaren in vrede en plakken dat op de situatie daar. Dat geldt ook voor mijzelf: ik ben gewoon een witte Nederlandse man die zich graag laat bijschaven. Zelf leer ik ontzettend veel van deze podcast.”

Hoe kun jij je ei kwijt in deze podcast?

“Zelf heb ik een Master in geo-communicatie en in dat vakgebied gaat het over hoe wij naar een andere plek kijken. Dat kan ik in deze podcast goed kwijt. Als je onze aflevering over de Ethiopische Joden in Israël beluistert, dan krijg je een ander beeld dan wat er in de Nederlandse media over het algemeen wordt vermeld. Vaak gaat het er in Nederland over dat ze gediscrimineerd worden. In onze podcast ontdekken we dat deze nieuwkomers in Israël net als alle anderen zich moeten invechten.”

De meeste gasten zijn bekenden van het CIDI. Han ten Broeke, Kees Broer, Afshin Ellian, Joël Voordewind en Brenda Stoter Boscolo, bijvoorbeeld. Waarom?

“Op andere plekken zijn er ontzettend veel anti-CIDI en anti-Israël-geluiden en die zijn oorverdovend. Dan is het niet zo gek dat je mensen uit het eigen netwerk uitnodigt die uitleg geven over jouw thema, een thema dat vaak nog slecht begrepen wordt door het grote publiek. We stonden overigens nog maar aan het begin van dit project en hebben het laag hangend fruit geplukt, maar in de toekomst gaan we ook verder kijken.”

Gaan er dan ook nog mensen van buiten de CIDI-kring langskomen?

“We zijn in het nieuwe jaar van plan om ook gasten in de podcast te laten komen die er iets neutraler in staan en die wij dan ook wat kritischer kunnen bevragen. Iemand als Bernhard Hammelburg, die staat er neutraler in, of iemand als Derk Jan Eppink, die is ook wat kritischer van toon. Maar er zijn al genoeg plekken waar notoire antisemieten of mensen die diametraal anders in de wedstrijd zitten een podium krijgen. We maken geen journalistiek product, maar we leren graag van mensen die wij interessant vinden.”

Welke aflevering was het leukst om te maken en waarom?

“Het Knesset-jaaroverzicht vond ik echt heel erg leuk om te maken. Daarin zijn we maand na maand teruggegaan. Zo kun je met een afstandje kijken wat er gebeurd is. Dat deden we samen met Telegraaf-correspondent Ralph Dekkers. En in aflevering vijf gingen we naar het woonhuis van oud-ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind in Amsterdam. Daar hebben we de podcast opgenomen aan de keukentafel. Het is leuk om zo’n persoonlijk verhaal op locatie op te nemen.”

Wat staat er nog op stapel en hoe lang blijft de podcast lopen?

“De aankomende aflevering gaat over para-militairisme in het Midden-Oosten. We hebben dan deskundige Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, die spreekt over realisme versus idealisme. Ook spreken we nog met deskundige Soumaya Sahla over de diplomatieke betrekkingen tussen de Golfstaten en Marokko en Israël. Verder gaat journalist Cnaan Lipschitz voor ons een serie van drie ingesproken columns maken en daar kijk ik ook naar uit. Los daarvan gaat de frequentie van de lange podcasts omlaag en brengen we in plaats daarvan tussendoor nieuwtjes in luistervorm. Die noemen we Mizrach Mezze.”

Jullie hebben al veel gedekt, telkens een uur lang. Zijn jullie zo langzamerhand niet door de onderwerpen heen?

“Ik maak ook de Africast, een podcast over geschiedenis, politiek en ondernemen in Afrika. Nadat er zes van waren gemaakt zei de opdrachtgever: hoeveel ga je er nog maken? Ik zei: we gaan gewoon door. Nu hebben we al 25 afleveringen van de Africast gemaakt en we gaan ook gewoon door. Dezelfde insteek heb ik met deze podcast voor het CIDI. Er zijn dus nog onderwerpen genoeg en we gaan vooral door zolang de mensen er naar luisteren en er genoeg fondsen zijn.”

Lees ook:
CIDI komt met animatievideo’s over conflict Israël en Palestijnen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft zes animatievideo’s gemaakt waarin op eenvoudige en heldere manier uitleg wordt gegeven over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Misverstanden en beweringen die niet kloppen komen aan bod en worden vakkundig uitgelegd. Op deze manier hoopt het CIDI jongeren en een breed publiek duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit. ‘Veel mensen vinden het conflict tussen Israël en de Palestijnen enorm ingewikkeld, terwijl het vaak in het nieuws is. 

Categorie: | |

Home » Nieuws » CIDI wil dieper graven met nieuwe podcast Mizrach