Demonstraties tegen uitspraak Franse rechters in Frankrijk, Den Haag en elders
In Parijs en verschillende Franse steden, maar ook in Israël en Den Haag is zondag gedemonstreerd tegen de uitspraak van het Franse Hof van Cassatie in de zaak Halimi. De hoogste rechter van het land oordeelde onlangs dat de dader van de moord op een Joodse Française vrijuit gaat omdat hij ontoerekeningsvatbaar is en tijdens de daad teveel softdrugs had gebruikt. Een schokgolf ging door Joods Frankrijk en de Joodse wereld. Eerder deze week was er al een protest in New York en zondag waren er dus demonstraties in Parijs en op andere plekken. In Den Haag was een kleine protestactie bij de Franse ambassade.
Fransen op straat
In Parijs en veel andere Franse steden gingen tienduizenden burgers zondag de straat op on hun ongenoegen te laten blijken over de uitkomst van de rechtsgang. Op het Place du Trocadéro in Parijs kwamen duizenden mensen bijeen om hun verbijstering te uiten. Zij vinden dat het Franse rechtssysteem gefaald heeft en stellen dat moordenaars, ontoerekeningsvatbaar en vol drugs tijdens hun daad of niet, niet vrijuit kunnen gaan. Er waren ook demonstraties in Montpellier, Marseille, Lyon, Bordeaux, Straatsburg, Lille, Toulouse, Nice en Deauville. Overal dezelfde oproep: verander de wet! President Immanuel Macron heeft opnieuw aangegeven dat de wet op dit gebied moet veranderen.
Antisemitische moord
De orthodox-Joodse Sarah Halimi werd op 4 april 2017 door haar buurman Kobili Traore om het leven werd gebracht. In de nacht drong hij haar appartement in een sociaal woningbouwproject in het oosten van Parijs binnen. Hij viel zijn buurvrouw aan, sloeg haar en riep “Allah Akbar!”, maar ook uitte hij verzen uit de Koran en riep hij scheldwoorden. Hij pakte haar beet en gooide haar uit het raam. Daarna riep hij volgens de aanklacht: “Ik heb de duivel gedood,” in het Arabisch. De 65-jarige Halimi overleefde de val niet. Traore werd opgepakt en berecht, maar ging telkens in hoger beroep. Omdat hij psychische problemen heeft en teveel cannabis had gebruikt, lukte het hem om zijn straf te ontlopen. Voorlopig blijft hij nog wel in behandeling.
Groep in Den Haag
Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Den Haag, Tel Aviv, Los Angeles, Jeruzalem, Miami, Londen en Rome kwamen mensen op zondag bijeen om hun woede over de Franse rechters te uiten. ‘Juist in een land waar antisemitische terreur steeds terug blijft komen, moet de wet geen ruimte bieden voor geweld tegen een persoon omdat zij Joods is, ook als de dader zelf drugs genomen heeft’, aldus het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in een perbericht. Bij de Franse ambassade hield de organisatie een kleine demonstratie. Het CIDI vindt de uitspraak van de hoogste Franse rechter bizar en begrijpt dat Franse Joden ‘vrezen slachtoffer te worden van extreem antisemitisch geweld, zoals meerdere keren in de afgelopen jaren is voorgekomen in Frankrijk’.
Niet veilig
Ook de Frans-Joodse Nederlander Youval Kuipers nam in de Hofstad het woord. “Als je als Europese Jood in discussie raakt met Joden uit Amerika of Israël, dan hoor je negen op de tien keer: ‘En? Wanneer verhuis je?’ Alsof het een vanzelfsprekendheid is, slechts een kwestie van tijd. Voor hun is het duidelijk: Het Joodse leven in Europa is verloren. Europa zal de veiligheid van de Joodse gemeenschap niet waarborgen.” Kuipers gaat met sceptici het debat aan. “Ik vind dat de Joodse gemeenschap in Europa, met haar bijzondere geschiedenis van ruim 2000 jaar, een groot bestaansrecht heeft. Maar in mijn Franse familie in Parijs en Lyon klinken al jaren vergelijkbare verhalen. ‘We zijn hier niet veilig. We moeten hier weg. En dat vind ik doodzonde.”
Lees ook:
Dader moord op Franse Sarah Halimi gaat vrijuit, Macron machteloos
Alom wordt erkend dat Frankrijk een probleem heeft met het bestrijden van antisemitisme. Het aantal antisemitische incidenten, zeker ook waarbij geweld wordt gebruikt, is in de laatste jaren gestegen en de overheid lijkt niet bij machte dit tij te keren. Wel laat president Macron zich na afloop van grote incidenten en gebeurtenissen op dit gebied zien, maar in de praktijk vinden veel Franse Joden dat de staat te weinig doet.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren