Drijvend onderduikadres als restaurant naar Groningen

joodseomroep.nl
joodseomroep.nl

Het ruim honderd jaar oude schip is omgebouwd tot restaurant. De Duitse eigenaar Sven Paulsen vaart er al mee in eigen land. In 2014 vaart hij tien dagen uit vanaf de Eems. “We zijn met de havenmeesters in gesprek over aanlegplaatsen,” zegt Paulsen die het schip bijna vijftien jaar in bezit heeft. De raderstoomboot was rijp voor de sloop, maar werd door twee enthousiastelingen uit Weesp van de ondergang gered. Ze hoorden van de geschiedenis en knapten het wrak helemaal op.

Oliehandelaar Zwaans kocht het vaartuig in de jaren dertig om het als bunkerschip (varend tankstation) en bevoorradingsschip te gebruiken en doopte het tot De Zwaan. Zijn zoon Kees werkte al vroeg op het schip en toen de oorlog uitbrak, stond hij aan het roer. Zwaans was verzetsstrijder en zijn boot werd een geheim toevluchtsoord dat onder meer plaats bood aan Joden en jongeren die niet voor de Duitsers wilden werken.

Het geheim van De Zwaan werd uiteindelijk ontdekt en een razzia was het gevolg. De Joodse familie die op dat moment op het schip zat, kon net op tijd dekking zoeken in een olieruim. De boot was als schuilplaats echter verloren. Zwaans heeft de familie geholpen aan een ander adres en ging na de oorlog aan de slag om Joodse kinderen te helpen hun ouders terug te vinden.

De zoektocht heeft niet lang kunnen duren. Zwaans kwam tragisch aan zijn einde. Een half jaar na de bevrijding overleed hij als gevolg van een verkeersongeval. Hij werd slechts 33 jaar oud. “We hebben het verhaal helemaal uitgezocht,” zegt Paulsen, die contact heeft met de familie Zwaans. Het schip is grondig aangepakt, maar ademt nog zijn tragische historie.

Bron: Dagblad van het Noorden

Categorie:

Home » Cultuur » Drijvend onderduikadres als restaurant naar Groningen