Eerder gevluchte ‘nazi-oma’ komt dit keer wel naar de rechtbank

YouTube

Irmgard Furchner, de 96-jarige dame die verdacht wordt van medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen, is alsnog in de rechtbank verschenen. Onlangs probeerde de Duitse haar rechtszaak te ontlopen door vlak voor zitting per taxi te vluchten uit haar verzorgingstehuis. Ze werd in de kraag gevat en teruggebracht. Dinsdag zat ze met een hoofddoekje om, zonnebril op en mondkapje voor in de rechtszaal in Itzehoe, Schleswig-Holstein. Omdat ze indertijd minderjarig was, behandelt de jeugdrechter haar proces.

Afgeschermd
In een rolstoel en afgedekt met een doek werd Furchner uit haar verzorgingstehuis gereden. Een medewerker duwde haar voort en een andere verpleegkundige hield een doek ophoog terwijl hij achteruit liep. Zo konden de camera’s de vrouw niet filmen. Eenmaal in de rechtszaal in Itzehoe nam ze plaats achter een tafel achter glas, nog steeds onherkenbaar. In de ruimte zaten overlevenden en slachtoffers, die mede-aanklagers zijn. De andere aanklager is de Duitse Openbaar Aanklager. Omdat Furchner indertijd tussen de achttien en negentien jaar was, is thans de jeugdrechter aan zet. Er staan 27 zittingsdagen tot aan de zomer van 2022 gepland.

De verdachte moet op zijn minst heb ben geweten van de moorden en veroordelingen in concentratiekamp Sutthof, waar ze in de oorlogsjaren als secretaresse werkte. Ze moet hebben gezien wie wanneer werd doodgeschoten, vergast en gedeporteerd. Anderen stierven van de honger, door ziektes of uitputting. In het kamp zaten voornamelijk Joden gevangen. De meesten kwamen er niet levend uit. De Openbaar Aanklager heeft de aanklacht voor medeplichtigheid tot massamoord dinsdag in de rechtbank voorgelezen.

Op de vlucht
Op 30 september kwam Furchner in het wereldnieuws nadat ze een ontsnappingspoging deed. De 96-jarige verliet haar tehuis in Quickborn ’s ochtends in onbekende richting. Ze nam een ​​taxi. De bestemming bleek een metrostation in Norderstedt aan de rand van Hamburg te zijn. Ondertussen zaten meer dan vijftig journalisten en toeschouwers, twaalf vertegenwoordigers van de dertig mede-eisers, de advocaat en andere procespartijen te wachten in de rechtszaal. De politie zette een kleine klopjacht in om de hoogbejaarde Furchner te vinden en trof haar vermoedelijk onderweg in de taxi aan. Ze werd in de boeien geslagen en afgevoerd naar het bureau.

De Duitse Justitie ging er van uit dat de vrouw te broos was en dat ze daarom niet uit haar verzorgingstehuis zou ontsnappen. Afgesproken werd dat ze terug kon naar haar woning, maar dat ze daar onder toezicht moest blijven totdat de zitting opnieuw zou aanvangen. Joodse organisaties, slachtoffers en nabestaanden waren verontwaardigd over de ontsnapping van Furchner.

Nazi-opa’s en -oma’s’
Eerder dit jaarbesloten Duitse aanklagers een honderdjarige Duitse man te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij 3.518 moorden. Hij zou bewaker zijn geweest in concentratiekamp Sachsenhausen. Ook een afgelaste zaak tegen een oud-nazi die in Amerika woonde en naar Duitsland werd uitgezet, doet deed opwaaien. De Duitse Openbaar Aanklagers zetten alles op alles om de nog in leven zijnde oorlogsmisdadigers en kampmoordenaars op te sporen en berechten. Hoogbejaard of niet, niemand mag zijn verdiende straf ontlopen als blijkt dat hij of zij schuldig is, aldus Duitsland. In de afgelopen jaren werden veel ‘nazi-opa’s en -oma’s’, zoals ze in Duitsland vaak gekscherend worden genoemd, in hechtenis genomen en berecht. In sommige gevallen kwam daar levenslange celstraf uit. De meesten overlijden in hun cel.

https://youtu.be/2kxj7KBrSgY?t=974

Lees ook:
Amerika zet oud-kampbewaker (95) uit naar Duitsland, dat hem niet zal vervolgen

De hoogbejaarde Friedrich Karl Berger is volgens het Amerikaanse rechtssysteem actief geweest in concentratiekamp Neuengamme en diende daarom te worden uitgezet naar zijn voormalige moederland Duitsland. In een medisch transportvliegtuig van het Amerikaanse leger werd de man naar Frankfurt vervoerd, waar hij zaterdag op het vliegveld arriveerde. Tot aan zijn vlucht had hij een vrij anoniem leven geleid in de staat Tennessee. De kans dat de verdachte ook zal worden berecht is echter klein

Categorie: |

Home » Nieuws » Eerder gevluchte ‘nazi-oma’ komt dit keer wel naar de rechtbank