Evangelische pro-Israël-christenen ‘tegengewerkt’ door Israëlische regering

Christenen bij Opwekking (Ripperda, Flickr)

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken is gestopt met het uitgeven van visa voor medewerkers van buitenlandse evangelisch-christelijke organisaties in Israël. Het gaat om organisaties die hun basis hebben in Noord-Amerika en Europa, en veel geld inzamelen voor goede doelen in het land. Een van de organisaties heeft al aangekondigd naar de rechter te stappen. Als de pro-Israëlische evangelische clubs worden afgesneden of structureel worden tegengewerkt, kan dit op termijn consequenties hebben voor de steun voor Israël in de VS.

Christelijke steun

Vorige week berichtte de Israëlische kwaliteitskrant Haaretz over de nieuwe maatregel van het rechts-religieuze kabinet van premier Benjamin Netanyahu. “We worden langzaam uit ons bestaan ​​gedrukt door het ministerie van Binnenlandse Zaken,” zei vicepresident David Parsons van de International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) in de krant. De ICEJ is sinds 1980 actief in Israël en meer dan negentig landen. “We kunnen ons vitale werk om wereldwijde christelijke steun voor Israël op te bouwen onder deze strikte nieuwe regels niet voortzetten.”

Bekeringsdrang

ICEJ stapt naar de rechter om de maatregel aan te vechten. De organisatie doet aan liefdadigheidswerk in Israël en helpt daar mensen aan de onderkant, maar pleit ook voor de terugkeer van alle Joden naar Israël. Hoe meer Joden naar Israël gaan, zo geloven ze, hoe groter de kans op een tweede terugkeer van Jezus Christus op Aarde. Volgens Haaretz is dit standpunt omstreden en wordt dit daarom nooit hardop gezegd in het bijzijn van Joodse Israëli’s. Ook willen veel van deze evangelische organisaties Joden bekeren tot het christendom, aldus de krant.

Donaties

Tegen Haaretz zegt Parsons dat ICEJ in de loop der jaren meer dan 180.000 Joden heeft geholpen om naar Israël te emigreren, meer dan 250 schuilkelders heeft betaald voor kwetsbare gemeenschappen aan de grenzen van het land en honderden Sjoa-overlevenden heeft verzorgd. De organisatie haalde in de Verenigde Staten en daarbuiten honderden miljoenen dollars op om haar activiteiten mogelijk te maken. Door de visummaatregel komen die mogelijk onder druk te staan: als er geen geestelijken en medewerkers meer naar Israël kunnen komen, drogen ook de projecten op.

Christenen voor Israël

De nieuwe regering van Israël heeft veel ultra-rechtse en religieuze partijen. Zij zijn vaak wantrouwend tegenover bepaalde evangelisch-christelijke groeperingen, met name ten opzichte van de organisaties met een verborgen bekeringsagenda. Dit laatste is mogelijk de reden waarom de regering tot deze visummaatregel is overgegaan. Als de rechter ICEJ in het ongelijk stelt, kunnen dergelijke evangelisch-christelijke organisaties moeilijker te werk gaan. Mede hierdoor kan ook de geldstroom voor sociale projecten in Israël verminderen. Vanuit Nederland is Christenen voor Israël actief op dit gebied.

Lees ook:
Christenen voor Israël eren het Beloofde Land met vliegtuigjes met spandoeken

Israël bestaat 75 jaar en dat willen de Christenen voor Israël (CvI) aan iedereen laten weten. Vandaar dat op woensdag vier vliegtuigjes de lucht in gaan met grote spandoeken waarop het land gefeliciteerd wordt. De actie wordt volledig betaald door ‘ondernemers met hart voor Israël’. Opvallend is dat alleen de van oorsprong protestantse delen van Nederland worden aangedaan.

Categorie: |

Home » Nieuws » Evangelische pro-Israël-christenen ’tegengewerkt’ door Israëlische regering