Gaspijplijn tussen Israël en Turkije als alternatief voor Russisch gas

Israel en Turkije
Turkije Israel vlaggen

Israël wil Europa helpen snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Het land sloot eerder al een overeenkomst met Griekenland en Cyprus over de aanleg van een gasleiding. Maar door de inval in Oekraïne behoort ook een eerder plan voor een pijplijn naar Turkije weer tot de mogelijkheden. Via Turkije zou de brandstof naar Europa worden vervoerd.

Volgens de Israëlische autoriteiten kan het land al vanaf september kleine hoeveelheden LNG exporteren met een pijpleiding via Egypte naar Europa, schrijft BNR. Maar de plannen voor nieuwe gaspijpleidingen zijn aanzienlijk ambitieuzer. Israël wil de komende jaren de productie uit het gasveld Leviathan in de Middellandse Zee opvoeren tot 21 miljard kubieke meter per jaar. Dankzij recente gasvondsten is het land in plaats van gasimporteur uitgegroeid tot een kleine speler als regionale exporteur van gas.

Twee jaar geleden bereikten Israël, Griekenland en Cyprus een overeenkomst over een nieuw aan te leggen pijpleiding. Maar die is pas tegen 2026 klaar en de kosten hiervoor zijn hoog: naar schatting zes miljard dollar. Turkije is tegen dit zogenoemde Eastern Mediterranean Pipeline Project (EastMed) omdat het te duur zou zijn. Bovendien zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan begin dit jaar nog dat het aardgas dat Israël in de Middellandse Zee wint, alleen via Turkije naar Europa kan gaan.

Het is de bedoeling dat de Turkse minister Karine Elharrar van Energie in de komende weken een tegenbezoek brengt aan Israël om het voorstel verder te bespreken, schrijft de krant The Times of Israel. Volgens Erdoğan is de pijplijn een van de belangrijkste stappen die beide landen kunnen zetten in de versterking van de banden. De Israëlisch-Turkse verbinding heeft een aantal voordelen. De pijplijn naar Turkije zou ongeveer anderhalf miljard dollar kosten. Veel goedkoper dus dan de EastMed-optie. En de aanleg duurt slechts twee tot drie jaar.

De plannen zijn ambitieus, maar alle partijen lopen op eieren. De relaties tussen Israël en Turkije zijn sterk verbeterd. Vorige maand bracht de Israëlische president Yitzhak Herzog een succesvol bezoek aan het land. Tegelijkertijd moet Israël ook Griekenland te vriend houden. In geen geval willen de Israëlische autoriteiten dat een van beide partijen het idee krijgt dat de ander wordt ‘voorgetrokken’. Daardoor gaan de onderhandelingen over veel meer dan alleen de aanleg van een gaspijpleiding.

Lees ook:
Erdoğan: ‘Israëlisch gas naar Europa kan alleen via Turkije’

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat de betrekkingen tussen zijn land en Israël aan het verbeteren zijn. Wat hem betreft kan het aardgas dat Israël in de Middellandse Zee wint alleen via Turkije naar Europa lopen. Op dit moment heeft Jeruzalem al verdragen met Griekenland en Cyprus voor het leggen van pijplijnen richting Europa. Daar gaat Erdoğan niet op in. Ondertussen doen Israël en Turkije hun best om hun grillige relatie te verbeteren. Beide landen hebben daar vooral pragmatische redenen voor.

Categorie: |

Home » Nieuws » Gaspijplijn tussen Israël en Turkije als alternatief voor Russisch gas