Initiatiefnemers Namenwand blijven strijdbaar: ‘wij gaan onverdroten door’

Namenwand
NAC

De initiatiefnemers van het Holocaust Namenmonument Nederland, ook wel de Namenwand genoemd, zeggen ‘onverdroten’ door te gaan met hun juridische strijd tegen de bezwaarmakers. Dit stellen ze in een brief aan alle donateurs en contacten. ‘Dat het monument er komt staat vast,’ aldus voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitzcomité (NAC). In de tekst maakt hij duidelijk ‘waar het om gaat’. Ook staan de namen van 178 Joodse bewoners in de brief.

‘Vanaf het moment dat we in 2017 de bouwvergunning hebben gekregen zijn we in juridische procedures verwikkeld,’ schrijft Grishaver. ‘Een klein groepje tegenstanders, waaronder enkele omwonenden, grijpt alle mogelijkheden aan om de komst van het Namenmonument tegen te houden. De ingediende bezwaren zijn op 27 november 2018 door de bezwaarschriftencommissie allemaal ongegrond verklaard. Tegen deze uitspraak zijn de tegenstanders opnieuw in beroep gegaan. Op 28 mei buigt de rechter zich over deze beroepszaak.’

Grishaver staat stil bij de tegenstanders die onlangs gerechtelijk bezwaar maakten dat bomen moesten worden gekapt voor de komst van het gedenkteken. ‘Vorige maand heeft het groepje tegenstanders via een gerechtelijke procedure het voor elkaar gekregen dat er in de tussentijd niet gestart mag worden met de voorbereidingen en de bouw van het monument. Maar… wij gaan onverdroten door. Dat het monument er komt staat vast.’

Weesperstraat
(de huizen en kavels aan de Weesperstraat waar 178 Joden woonden. Allen werden vermoord. Op deze plek komt het gedenkteken. Foto: Stadsarchief)

‘Helaas worden we al maanden gedwongen om tijd, geld en energie te stoppen in juridische procedures,’ aldus de NAC-voorzitter en initiatiefnemer van het project. ‘Kostbare tijd omdat er iedere dag opnieuw overlevenden en nabestaanden sterven. Voor hen komt het monument te laat. Je zou bijna denken dat de tegenstanders niet weten waar het nou eigenlijk om gaat. Het gaat bijvoorbeeld om de 178 mensen die woonden op de Weesperstraat. Precies op de plaats waar nu het monument zal komen.’ Vervolgens worden alle namen opgesomd van de 178 vermoorde Joodse Amsterdammers, die woonden op de plek waar straks het monument zal komen.

Naast het statement van Grishaver beklaagde ontwerper Daniel Libeskind zich op stadszender AT5 over de gang van zaken rond de Namenwand. Het is volgens hem ‘zeer teleurstellend’ dat een kleine groep mensen zo’n belangrijk project kan tegenhouden. De verslaggeefster veronderstelde dat het om ‘een park’ gaat dat geofferd moet worden. Libeskind:  “Het is geen park, maar een verbreding van de straat, het is een strookje. Het project heeft precies de juiste grootte. We hebben het hier niet over bomen of honden, we hebben het over de Holocaust. Een gebeurtenis waarbij miljoenen mensen vermoord zijn, ook in deze stad en dit land,” aldus Libeskind. “Daar gaat het om, niet om bomen en honden.”

Libeskind was deze week in Nederland om vier beelden van zijn hand te onthullen. Dat deed hij samen met prinses Beatrix (81) in de tuinen van Paleis Het Loo. De sculpturen, die de Amerikaans-Joodse architect heeft gemaakt in het kader van de klimaatverandering, blijven staan tot de verbouwing van het paleis voorbij is. Dit zal medio 2021 zijn.

Categorie:

Home » Nieuws » Initiatiefnemers Namenwand blijven strijdbaar: ‘wij gaan onverdroten door’