Jan Dijkgraaf dient klacht in bij NPO om ‘apartheidsstaat Israël’ in talkshow Op 1

Twitter

De NPO-ombudsman heeft een klacht gekregen van opiniemaker Jan Dijkgraaf over de beweringen die afgelopen vrijdag werden gedaan in het tv-programma ‘Op 1’ van omroep BNNVARA. In een gesprek met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers stelden presentatrices Natasja Gibbs en Nadia Moussaid de staat Israël gelijk met Iran, waarop hun gast het voor Israël opnam en stelde dat ze een foute vergelijking maakten. Gibbs noemde Israël daarop een ‘apartheidsstaat’, een benaming die vaak wordt gebruikt door anti-Israël-activisten en die volgens de internationale antisemitisme-definitie IHRA als ‘antisemitisch’ kan worden bestempeld. Dijkgraaf roept iedereen op om ook een klacht in te dienen bij de NPO-ombudsman.

‘Apartheidsregime’
Het gesprek met Segers ging over de oproep van tien fractievoorzitters in de Tweede Kamer aan het kabinet om harder op te treden tegen het regime in Teheran. In Iran zijn sinds september vorig jaar demonstraties aan de gang tegen het regime en zijn inmiddels circa vijfhonderd demonstranten gedood, waaronder vier jongens die zijn opgehangen. Gibbs en Moussaid haalden Israël erbij, waar volgens hen vorig jaar evenveel Palestijnen op de West Bank gedood zijn. Gibbs sprak over ‘Palestina’ en nam het woord ‘apartheidsstaat’ in de mond.

Segers nam het op voor Israël en zei: “Israël is geen apartheidsregime. Israël is een multiculturele, multi-etnische samenleving”, eraan toevoegend dat Joden, moslims, christenen en Druzen in Israël zelf dezelfde rechten genieten in de democratie die het land is. Wel gaf de politicus aan dat er problemen zijn op de betwiste West Bank. “Maar ik vind het echt misplaatst om het territoriale conflict dat daar plaatsvindt, dat daar inderdaad niet beslecht is, en waar het vredesproces de oplossing voor is, om dat te vergelijken met een regime dat tieners, twintigers ophangt omdat ze demonstreren voor vrijheid.” 

Op social media was de tumult op vrijdagavond en in het weekend groot. Volgens voorstanders van Israël en andere kritische kijkers hadden Gibbs en Moussaid het bij het verkeerde eind. De meesten gaven Segers gelijk en stelden dat de presentatrices een verkeerde vergelijking hadden gemaakt tussen Iran en Israël.

Dijkgraaf in de pen
De storm lijkt niet te gaan liggen, want op maandagmorgen heeft opiniemaker Jan Dijkgraaf een klacht ingediend bij de ombudsman van de NPO, de persoon die ervoor moet zorgen dat de publieke omroep zich aan zijn eigen journalistieke kaders en richtlijnen houdt. In zijn column ‘Briefje van Jan’ zette Dijkgraaf zijn klacht uiteen. Hij noemt de uitlatingen van Gibbs ‘in strijd met de Journalistieke Code van de NPO, zoals die in werking is sinds 1 januari 2017’. Dijkgraaf: ‘Onder het kopje ‘Publicatie’ staan twee regels die BNNVARA, ‘Op1’ en Gibbs hebben geschonden’.

Dijkgraaf vervolgt daarover: ‘De eerste: “Journalisten maken in publicaties duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen.” De tweede: “Journalisten gaan terughoudend om met beschuldigingen. Alleen als die zijn gecheckt en het aannemelijk is worden beschuldigingen gepubliceerd.” Gibbs zei niet dat ze vónd dat Israël een Apartheidsregime voert (mening), maar ze zei dat Israel een Apartheidsregime vóert (feit). Dat Israël een Apartheidsregime zou voeren is een beschuldiging die onder meer wordt geuit door activistische pro-Palestina-organisaties als de BDS-beweging, maar die beschuldigingen zijn niet gecheckt en/of aannemelijk gemaakt’.

Oproep
Dijkgraaf geeft aan dat Israël, in tegenstelling tot de Revolutionaire Garde in Iran, niet op een lijsten van terroristische organisaties staat. Verder weerlegt hij de vergelijking die Gibbs en Moussaid maakten. ‘Ik hoop dat u zich in het openbaar wilt uitspreken over mijn klacht tegen BNNVARA, de hoofdredactie van ‘Op1’ en ‘Op1’-presentatrice Natasja Gibbs’, schrijft Dijkgraaf, die iedereen oproept ook een brief te schrijven aan de NPO-ombudsman over het voorval in ‘Op 1’. De ombudsman en redactie van Op 1 hebben nog niet gereageerd.

Jan Dijkgraaf, beeld: Flickr_Henk-Jan Winkeldermaat

Lees ook:
Dijkgraaf moet stoppen met ‘online lastig vallen’ van zoon Loonstein

Victor Loonstein, de zoon van advocaat Herman Loonstein, mag niet langer online belaagd worden door opiniemaker Jan Dijkgraaf. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland woensdag besloten. Volgens de rechter viel de columnist Loonstein anderhalf jaar lang lastig op social media. Op straffe van dwangsommen moet hij daar nu mee stoppen. Niet alleen moet Dijkgraaf 1.500 euro aan schadevergoeding betalen aan slachtoffer, maar ook moet hij kwetsende tweets verwijderen en weekblad Panorama vragen om een rectificatie. Dijkgraaf spreekt van ‘een bedrijfsongevalletje’.

Categorie:

Home » Nieuws » Jan Dijkgraaf dient klacht in bij NPO om ‘apartheidsstaat Israël’ in talkshow Op 1