Joods monument Cuijk beklad, oproep tot veroordeling aan burgemeester

FB

Het Joodse monument van Cuijk is beklad, vermoedelijk door pro-Palestijnse activisten. Het gaat om het gedenkteken waar de namen op staan van Joden uit het stadje die in de Sjoa werden vermoord. Het monument is besmeurd met witte verf en de tekst ‘Free Palestina’. Van de daders ontbreekt ieder spoor. Momenteel is de politie naar hen op zoek. Zo zijn er oproepen op sociale media gedaan en worden mensen verzocht zich bij de politie te melden indien ze iets hebben gezien. Omwonenden weigeren om met de media te praten. NIK-secretaris Ruben Vis heeft familieleden uit Cuijk die zijn vermoord. Hij vraagt de burgemeester om een publiekelijke veroordeling.

Op de grijze gedenksteen staat ‘ter nagedachtenis en bezinning’. Van enige bezinning moet bij de daders weinig sprake zijn geweest. Buurtbewoners zeggen tegen De Gelderlander dat ze niets gemerkt hebben. Ze willen verder ook niet reageren, aldus de krant. Voorbijgangers spreken schande van de gang van zaken, evenals gebruikers van Twitter en Facebook. Het is voor het eerst sinds het recente geweld tussen Israël en Hamas vorige week begon dat er in Nederland een Joods doel is aangevallen. In Duitsland gebeurde dat afgelopen week al.

Brief aan burgemeester
NIK-secretaris Ruben Vis heeft familieleden – Andriesse – die uit Cuijk kwamen en in de Sjoa zijn vermoord. Hun namen staan op dit monument. ‘Ik ben diep geraakt door deze maltraitering van hun nagedachtenis’, schrijft hij aan burgemeester Wim Hillenaar (CDA) van Cuijk. ‘Uw college treft daarbij geen enkele blaam – dus dat is niet de reden van mijn mail. Maar ik hoop dat u als burgemeester luid en duidelijk benoemt wat dit is: jodenhaat jegens inwoners van uw gemeente, die zelfs in de dood door hun haters niet met rust worden gelaten. Een graf hebben zij niet, dit geschonden monument is er een schrale (maar beslist goedbedoeld) remplacement voor. Deze wandaad is volstrekt ontoelaatbaar’, aldus Vis.

De bestuurder wil dat de burgervader zich publiekelijk uitspreekt tegen de bekladding van het Joods monument. ‘Uw glashelder uitspreken tegen wat dit betekent en wat dit is, Jodenhaat, is het minste wat nu aan de nagedachtenis van de Andriessens uit Cuijk en de andere vermelde inwoners kan worden gedaan’. Vis hoopt op een positieve stap. Daar boegt hij aan toe: ‘Of er nog andere verwanten zijn behoudens mijn zus, mijn neef en mijzelf, weet ik niet. Zo zij er zijn, kleine kans, zullen die net zo gegriefd zijn’. Hillenaar heeft nog niet geantwoord op de brief van Vis en zich ook nog niet publiekelijk geuit over de bekladding.

Gedenkteken eerder al kapot
Het Joodse monument van Cuijk kwam in 2019 ook al eens in het nieuws omdat het verzakt was. Het lukte de autoriteiten niet om het gedenkteken te repareren voor de jaarlijkse 4 mei-herdenking. Een jaar ervoor raakte het monument, dat is vast gemetseld aan de voormalige sjoel van het stadje, zwaar beschadigd door graafwerkzaamheden. Ook toen lukte het niet om alles voor 4 mei te herstellen, waardoor voor de herdenking moest worden uitgeweken naar een andere locatie.

Door het graven raakten de gevels van de voormalige synagoge van Cuijk ernstig uit balans omdat de fundering bijna inzakte. Door de verschoven fundamenten raakten de achtergevel, zijgevel en het dak van van de oude synagoge behoorlijk beschadigd. Ook de monumentale voorgevel ging kapot en dreigde in te storten. Voor die voorgevel ligt een natuurstenen vloer met een Davidster. Deze kon worden gered door hem te stutten. 

Lees meer:
Verzakt Joods monument Cuijk nog steeds niet klaar voor herdenking
Net als afgelopen jaar zal er in mei wederom geen herdenking mogelijk zijn bij het Joodse monument van Cuijk. De herstelwerkzaamheden hebben namelijk ernstige vertraging opgelopen. Vorig jaar raakte het monument – dat bestaat uit een gedenksteen en de voormalige sjoel van het stadje – ernstig beschadigd na graafwerkzaamheden. In allerijl werd besloten om de herdenking niet door te laten gaan. 


Categorie:

Home » Nieuws » Joods monument Cuijk beklad, oproep tot veroordeling aan burgemeester