Joodse Amerikaan Paul Milgrom wint Nobelprijs voor Economie
De Joods-Amerikaanse econoom Paul Milgrom (72) ontvangt binnenkort de Nobelprijs voor Economie. Hij zal die delen met zijn landgenoot Robert Wilson (83). Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar nieuw soorten veilingen, zo kondigde de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen maandag aan. De twee deden onderzoek naar de werking van veilingen. Ze krijgen de prijs ‘voor het verbeteren van de veilingtheorie en het uitvinden van nieuwe soorten veilingen’. Beide economen zijn verbonden aan de universiteit van Stanford in Californië.
‘De laureaten van dit jaar hebben onderzocht hoe veilingen werken. Ze hebben hun inzichten ook gebruikt om nieuwe veilingformats te ontwerpen voor goederen en diensten die op traditionele wijze moeilijk te verkopen zijn, zoals radiofrequenties’, aldus de Zweden. ‘De nieuwe veilingvormen zijn een mooi voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek voor uitvindingen kan zorgen, die de samenleving ten goede komen. Hun ontdekkingen zijn ten goede gekomen aan verkopers, kopers en belastingbetalers over de hele wereld’. Het Onderzoek rond veilingtheorie houdt zich bezig met hoe mensen handelen op veilingmarkten.
Milgrom groeide op in een Joodse familie in Detroit. Hij promoveerde in 1979 in de economie aan de universiteit van Stanford en is daar nu de ‘Shirley en Leonard Ely Jr. Professor in Geesteswetenschappen en Wetenschappen’. Medelaureaat Wilson was indertijd zijn scriptie-adviseur. Milgrom staat bekend om het analyseren van biedingsstrategieën in een aantal bekende veilingformaten, waaruit blijkt dat een bepaald format de verkoper een hogere verwachte opbrengst kan opleveren als bieders tijdens het bieden meer te weten komen over elkaars geschatte waarden.
Milgrom en Wilson behoorden al langer tot de favorieten om de Nobelprijs voor Economie in de wacht te slepen. Ze zijn vooral bekend van de uitvinding van het concept dat gebruikt wordt voor de verkoop van licenties van frequentiebanden aan de telecomoperatoren in de Verenigde Staten. De twee economen werkten ook aan de mechanismen om landingsslots op luchthavens te verdelen. ‘Veilingen zijn overal en hebben een invloed op ons dagelijks leven’, aldus de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. Aan de prijs is een bedrag van tien miljoen Zweedse kroon – een kleine één miljoen euro – verbonden. De laureaten moeten die onderling delen.
Lees ook:
Joodse Nobelprijswinnaar voor literatuur
De Nobelprijs voor literatuur 2020 gaat dit jaar naar de Joods-Amerikaanse dichter Louise Glück (77). Ze ontvangt de prijs voor ‘haar onmiskenbare poëtische stem die met strenge schoonheid het individuele bestaan universeel maakt’. In de Verenigde Staten is ze een bekende naam, maar in Europa en Nederland is ze veel minder bekend.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren