Joodse recepten die niet vergeten mogen worden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een nieuwe stichting, de Jewish Food Society, wil ‘grootmoeder’s recepten’ vastleggen voor zij voorgoed in de vergetelheid raken.

Oprichtster Na’ama Shefi, ooit werkzaam als cultureel attaché voor het Israëlische consulaat in New York, werd geïnspireerd door de enorme diversiteit aan voedseltradities in Israël en wilde deze bewaren in de diaspora. “Ik besefte dat het de hoogste tijd wordt om deze verhalen vast te leggen, omdat de oudere generatie geleidelijk onze wereld verlaat. Veel van deze recepten vergen veel werk en tijd, dus we moeten ze bewaren. Het gaat ook om vaardigheden die verloren zouden gaan als niemand ze methodisch zou vastleggen,” aldus Shefi.

Het project begon officieel afgelopen maart en krijgt financiële steun van verschillende Joodse stichtingen. Op dit moment staan er enige tientallen recepten in het online archief en er komen steeds nieuwe bij. Behalve recepten zijn er foto’s en verhalen over de familiegeschiedenis die bij de recepten hoort, onder andere hoe de betreffende persoon geleerd heeft om het gerecht te maken.

De 36-jarige Shefi interviewt elke week een ‘kok’ en legt zijn of haar verhaal vast. Als de afstand niet te groot is, bezoekt Shefi degene die het recept heeft. Alle ingrediënten worden gewogen, en dan worden de gerechten gemaakt in een proefkeuken en zonodig aangepast.

Shefi had altijd al belangstelling voor eten, maar die kreeg zij niet mee van thuis: “Goed eten was er niet in mijn jeugd,” zegt Shefi, die opgroeide in Kibboets Givat Hasjlosja. Noch het eten in de gemeenschappelijk eetzaal, noch het eten dat haar moeder bereidde was echt goed. Maar zij vroeg haar ouders haar mee te nemen naar de Carmel markt in Tel Aviv of naar een nabijgelegen Jemenitische buurt om verschillende soorten eten te proeven.

En zo werd het een passie voor Shefi. Aanvankelijk gewoon omdat zij van lekker eten hield, maar later besefte zij ook dat voedsel geweldige verhalen met zich meebrengt over families, volkeren en culturen. Deze passie bracht zij mee naar haar baan bij het Israëlische consulaat, waar zij diners organiseerde met Israëlische thema’s en wijnproeverijen. Ook organiseerde Shefi reizen naar Israël voor Amerikaanse culinaire schrijvers.

Behalve de wekelijkse kooksessies organiseert de Jewish Food Society ook grotere evenementen, zoals een Pesach-seder met drie in Mexico geboren Joodse chef-koks, en Schmaltzy, een jaarlijks evenement waar mensen hun verhalen over familierecepten delen. Er wordt gewerkt aan een Mimoena, een Marokkaanse traditie met veel brood, die de dag na Pesach plaatsvindt.

Zij komt uit een familie van Poolse Joden, maar Shefi zegt dat de culinaire tradities in Israël door elkaar lopen: “Israël is niet alleen een smeltketel, het is een hogedrukpan. Daarom beschouwt een Pools meisje als ik bijvoorbeeld kubbeh (Joods-Irakees) als iets van mijzelf.”

Uiteindelijk wil Shefi een centrum voor Joods eten oprichten in New York, waar bezoekers kookcursussen kunnen volgen.

Categorie:

Home » Cultuur » Culinair » Joodse recepten die niet vergeten mogen worden