Leerlingen Rosj Pina krijgen NIK-sidoer al vanwege coronacrisis

Rosj Pina scholenopdekaart

De leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina krijgen delen van het nieuwste gebedenboek (sidoer) van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) al vanwege de coronacrisis. Dat zijn de school en het NIK met elkaar overeengekomen. Het boek, de sidoer voor door-de-week, wordt bij de scholieren in aparte pdf’s aangeleverd omdat de school dicht is. Momenteel volgen ze thuis online onderwijs. Het nieuwe gebedenboek is een vervolg op de sidoer van het NIK die twee jaar geleden uitkwam.

Dagelijks beginnen de leerlingen in de klas met een stuk uit het ochtendgebed. Naar gelang de leeftijd van de leerlingen wordt dat stuk groter. Niet iedereen heeft echter hetzelfde gebedenboek thuis en de eigen sidoer, die ligt op school. Dus wendde Rosj Pina zich tot het NIK met de vraag of er een digitale oplossing is voor dit probleem. Op basis van de nog te verschijnen sidoer voor door-de-week heeft het NIK voor iedere groep, van de kleuters in groep één en twee tot en met de achtste groepers, een apart dawwendocument in pdf gemaakt.

Secretaris Ruben Vis heeft de teksten geordend. “Ieder document bevat alleen die teksten die in die bepaalde groep worden gezegd. Er hoeft niet te worden gebladerd en er hoeven geen bladzijdenummers te worden onthouden. De docent kan zich met de leerlingen nu echt op de tekst concentreren zonder dat er aandacht moet uitgaan naar bijzaken,” zegt Vis. “Omdat het niet alleen gaat om dawwenen maar ook om het dawwenen onder de knie te krijgen, zijn de zinnen in de drie stukken van Sjema genummerd. Dat is iets wat je in een normale sidoer niet zo gauw zou doen.”

Net als het lesmateriaal voor taal, rekenen of Ivriet, presenteert de docent het dawwendocument op het scherm. De leerlingen die thuis voor het scherm van hun laptop, computer of tablet zitten, kunnen meedoen alsof ze niet virtueel maar echt in het klaslokaal zitten.

Leila Notoadikusumo van Rosj Pina: “Je ziet als docent de leerlingen op je scherm. De microfoons worden door de docent uitgezet op drie leerlingen na die het stuk mogen opzeggen of zingen, begeleid door de juf. Tegelijk kan ik de tekst laten zien op het scherm en bijwijzen waar we zijn. Sommige stukken worden op muziek gezegd of gezongen. Die muziek kunnen we aanzetten in de ‘klas’. Ouders die ook in de kamer thuis bij hun kind zitten, kunnen ook meedoen.” Notoadikusumo is enthousiast. “Dit maakt het Jodendom leuker!”

Twee jaar geleden verscheen de sidoer (gebedenboek) voor sjabbat, Chemdat Hajamiem. Sindsdien wordt reikhalzend uitgezien naar het vervolg, de sidoer voor door-de-week, aldus het NIK. ‘Het goede nieuws is dat die er aan zit te komen. De verwachting is dat hij voor de zomervakantie van de drukpers rolt’, schrijft het kerkgenootschap in een bericht. De leerlingen van Rosj Pina krijgen het boek dus nu al.

Categorie: |

Home » Nieuws » Leerlingen Rosj Pina krijgen NIK-sidoer al vanwege coronacrisis