Mijlpaal om gas: zeegrens tussen Israël en Libanon vastgesteld

Een boorplatform boven aardgasveld Tamar (beeld: Flash90)

Israëli en Libanon hebben samen de zeegrens tussen hen beiden vastgesteld. Na maanden van gesteggel en enige tijd van onderhandelingen tekenden beide regeringen een akkoord. De deal mag historisch genoemd worden, omdat de buurlanden al decennia weinig tot geen contact met elkaar hebben. Een aantal jaar geleden werden aardgasvelden onder de Middellandse Zee gevonden die volgens internationale zeegrens-standaarden zowel tot Israël als Libanon behoren. Met het vaststellen van de zeegrens komt ook een verdeelsleutel van de opbrengsten van het gas.

De ondertekening vond niet plaats middels een ceremonie, maar ging per brief. De Libanese president Michel Aoun ondertekende die eerst, waarna de Israëlische premier Yair Lapid hem vervolgens tekende. Israël gaat de aardgasvelden exploiteren en Libanon zal meedelen in de opbrengst. Omdat beide landen geen officiële betrekkingen met elkaar hebben – sinds de oprichting van de staat Israël in 1948 zijn beiden formeel in oorlog met elkaar – trad Amerika op als bemiddelaar. Met de brief heeft Aoun, wiens termijn op op 31 oktober afloopt, Israël namens Libanon erkend. De Libanese regering bevestigt de erkenning van Israël.

Het gebied rond het Karish-gasplatform, ten noordoorsten van de Israëlische havenstad Haifa, blijft dankzij het akkoord op Israëlisch grondgebied liggen. Het akkoord maakt het voor het economisch slecht lopende Libanon wel mogelijk om het Qana-gasveld, verder naar het noordoosten, te laten ontwikkelen. Hoeveel gas daar daadwerkelijk gewonnen kan worden, is nog niet duidelijk. Israël zal worden vergoed door het bedrijf dat Qana exploiteert, omdat dat veld voor een deel in Israëlische territoriale wateren ligt. De facto zullen de Israëli’s een grote vinger in de pap hebben bij de exploitatie van het Qana-veld.

Voor premier Lapid, die het volgende week in de verkiezingen opneemt tegen oud-premier en aartsrivaal Benyamin Natanyahu, is er een mijlpaal bereikt. “Het komt niet iedere dag voor dat een vijandelijk land de staat Israël in een schriftelijke overeenkomst erkent ten overstaan van de internationale gemeenschap,” aldus Lapid Officieel zijn de twee landen nog steeds in staat van oorlog met elkaar. “De staat Israël heeft vandaag gewonnen op het gebied van veiligheid, economie, diplomatie en energie.”

Tijden lang hebben Israël en Libanon gesteggeld over de zeegrens, en later ook de gasvelden. Beiroet gaf aan dat beide velden tot Libanon behoren. Ook Hezbollah-leider Hassan Nasrallah sprak daarover dreigende taal. Hij voerde deze zomer de druk nog op. Tevergeefs. De Libanese regering bleek bereid om te praten en onder leiding van de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein kwam het akkoord tot stand.

Het energiebedrijf Energean Power is woensdag al begonnen met de gasproductie op het Karish-platform. De productie moet snel worden opgevoerd tot 6,5 miljard kubieke meter aardgas per jaar, en uiteindelijk tot 8 miljard kubieke meter aardgas per jaar. Israëlisch gas zou de Europese energiecrisis kunnen verlichten. Daar is momenteel grote behoefte aan, met name in Italië en Duitsland.

Lees ook:
Nasrallah waarschuwt Israël over gaswinning in zee bij Libanon

In Libanon is onrust ontstaan over gasboringen van Israël onder de Middellandse Zee. Het land wil beginnen met boren naar gas in het veld Karish, dat zich volgens de Libanezen mogelijk binnen hun zeegrenzen bevindt. Terreurbeweging Hezbollah roert zich nu. Leider Hassan Nasrallah heeft dreigende taal geuit tegenover de Israëlische regering, die het boorplatform Energean Power naar het gebied heeft gestuurd. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Mijlpaal om gas: zeegrens tussen Israël en Libanon vastgesteld