Naomi Klein krijgt eredoctoraat van de UvA

Klein
Flickr

Journaliste en activiste Naomi Klein krijgt een eredoctoraal van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voor ‘haar belangrijke bijdragen aan het vestigen van aandacht op wereldwijde sociale rechtvaardigheidsvraagstukken in de wetenschap en daarbuiten’. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de Dies Natalis van de UvA, in januari. Klein werd in Canada geboren en heeft een Joodse achtergrond. Ze is een bekroonde journalist en auteur van verschillende bestsellers waaronder No Logo (2000), The Shock Doctrine (2007) en This Changes Everything (2014). ‘Als intellectueel en schrijver verwierf zij bekendheid met haar scherpe kritiek op de negatieve gevolgen van het neoliberalisme en globalisering. Klein wordt daarnaast geroemd om haar activisme en bijzondere inzet in de strijd tegen ongelijkheid en klimaatverandering’, aldus de UvA in een persbericht.

“Naomi Klein legt de concrete realiteit van het mondiale economische systeem bloot en vestigt de aandacht op de verliezers van de globalisering, of het nu gaat om werknemers in kledingfabrieken of om onze planeet,” aldus erepromotor Ingo Venzke. ‘Klein laat in haar werk zien dat problemen zoals drastische sociale ongelijkheid of de vernietiging van het milieu niet blijven bestaan ondanks het internationale recht, maar juist als onderdeel ervan. Hiermee biedt haar werk een nieuwe richting voor onderzoekslijnen die wetenschappelijk sterker en politiek effectiever zijn.”  De UvA eert Klein met name ‘voor de wijze waarop ze thema’s aansnijdt die verschillende disciplines overstijgen’. Venzke: ‘Haar ideeën zijn van onschatbare waarde geweest in het wetenschappelijke onderzoek naar en discussies over sociale rechtvaardigheid binnen en tussen landen.”

Ook rector magnificus Karen Maex licht toe waarom Klein het eredoctoraat krijgt. “Zij is een kritische denker met een enorme maatschappelijke betrokkenheid. Zij heeft een verrassende kijk op grote hedendaagse problemen en weet gevestigde ideeën in twijfel te trekken. Zo laat ze op een overtuigende manier zien hoe huidige economische principes klimaatverandering in de weg kunnen staan en dat de klimaatcrisis juist een drijfveer kan zijn voor een beter politiek en economisch systeem.”

Naomi Klein werd geboren in Montreal en groeide op in een Joods gezin. Haar ouders waren zelfbenoemde ‘hippies’ die in 1967 vanuit Montreal naar de Verenigde Staten verhuisden om in verzet te komen tegen de oorlog in Vietnam. Haar moeder, documentairemaker Bonnie Sherr Klein, is vooral bekend om haar anti-pornografische film Not a Love Story. Kleins vader, Michael Klein, is arts en een lid van Physicians for Social Responsibility. Haar broer, Seth Klein, is directeur van het British Columbia-kantoor van het Canadian Centre for Policy Alternatives.

Vóór de Tweede Wereldoorlog waren haar Joodse grootouders van vaders kant communisten, maar ze keerden zich tegen de Sovjet-Unie na het Molotov-Ribbentrop-pact in 1939. In 1942 werd haar grootvader, een animator bij Disney, ontslagen na de staking van 1941. In plaats daarvan ging hij op een scheepswerf werken. Tegen 1956 had de familie het communisme opgegeven. Kleins vader groeide op terwijl hij werd omringd door ideeën over sociale rechtvaardigheid en rassengelijkheid, maar vond het ‘moeilijk en beangstigend om het kind van communisten te zijn’, een zogenaamde rode luierbaby.

Categorie:

Home » Nieuws » Naomi Klein krijgt eredoctoraat van de UvA