Zorgen over Joods leven in Europa bij conferentie in Brussel

conferentie
EJA

In Brussel wordt momenteel een tweedaagse conferentie gehouden van de European Jewish Association (EJA) waar vrijwel alle grote Joodse organisaties en belangengroepen bij aanwezig zijn. Ook wordt de bijeenkomst bezocht door hoge Europese politici en functionarissen. Het hoofddoel van deze EJA-samenkomst is het bespreken van Joodse problemen in het Europa van nu en de toekomst, zeker met het oog op de Europese verkiezingen van volgend jaar. ‘Met Europa op een politiek kruispunt en waarschijnlijk verder weg van de partijen in het centrum, en polariserend na de verkiezingen van 2019, is de inzet nog nooit zo groot geweest’, aldus een persbericht van EJA.

Op de conferentie wordt gesproken hoe het groeiende antisemitisme in Europa een halt toe te roepen en hoe Joden om moeten gaan met populistische en traditionele politieke partijen die antisemitisch worden. EJA is een overkoepelende groep van Joodse organisaties in Europa. Oprichter en voorzitter Rabbijn Menachem Margolin opende de conferentie en hield een toespraak. “Om zoveel Joden te zien en te horen samenkomen op dit cruciale moment, dat vervult mij met een mengeling van hoop en bezorgdheid. Ik riep de conferentie bijeen zodat Joden over het hele continent openlijk hun zorgen over het Europese Jodendom konden bespreken.” Hij benadrukte dat de Europese verkiezingen van volgend jaar een andere realiteit kunnen betekenen voor de Joden in Europa, omdat populistische partijen aan de linker- en rechterzijde op winst staan in de peilingen. Israël is volgens de rabbijn de enige levensgarantie voor het Joodse volk. Europa zou ‘een voorbeeld moeten nemen aan Jeruzalem’, omdat daar religievrijheid heerst en godsdiensten naast elkaar leven.

De ontwikkelingen bij de Labour-partij in Groot-Brittannië werden dinsdag in een apart panel besproken. Daarin sprak Gideon Falter, voorzitter van de Britse campagne tegen antisemitisme, van een ‘zeer slechte situatie’ in Groot-Brittannië, waar veel Joden overwegen het land te verlaten als Labour-leider Jeremy Corbyn premier wordt. “De Joodse gemeenschap is erg kwetsbaar en angstig, en we hebben de hulp en steun van andere Joodse gemeenschappen nodig,” zei hij. Falter merkte op dat de Labourpartij weigerde om de aanslag in Pittsburgh te veroordelen ‘omdat dit zou betekenen dat ze dan antisemitisme zou veroordelen’. Het conservatieve Britse parlementslid Matthew James Offord zei dat de toestand in Labour nooit zal plaatsvinden in zijn eigen partij. “Corbyn heeft veel volgers die aan de knoppen zitten. De situatie zal niet veranderen,” legde David Maddox, politiek redacteur van de Sunday Express, uit.

Aan het einde van de middag was er ook nog een panel over de situatie van de Joden in Nederland. Hieraan deden Jaap Hartog van het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK), Ellen van Praagh van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR), opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) en Cornelis Kant van Christenen voor Israël (CvI) aan mee. Er werd onder andere stilgestaan bij de tv-serie ‘Kanarie in de Kolenmijn‘, waarin journaliste Hanneke Groenteman drie Europese landen bezoekt om te bekijken hoe het daar met het Joodse leven is gesteld. Uit de serie komt een beeld naar voren waaruit blijkt dat Europese Joden onder druk staan. In andere panels waren ook verschillende geluiden te horen. Zo sprak Nina Tojzner, van de Joodse Jeugdfederatie in Zweden, over het toenemende antisemitisme dat verschuift naar anti-Zionisme, vooral in de stad van Malmö, waar bijna alle Joden zijn vertrokken. Voorzitter Sacha Ghozlan van de Unie van Frans-Joodse studenten (UEJF) pleitte voor actie tegen social-mediaplatforms die haatzaaiende uitingen, samenzweringstheorieën en nepnieuws over Joden verspreiden. “Antisemitisme is niet alleen het probleem van de Joden, maar van de hele samenleving.”

Categorie: |

Home » Nieuws » Zorgen over Joods leven in Europa bij conferentie in Brussel