Conferentie over onderzoek Joden in grensgebied Groningen en Oost-Friesland

St. Folkingestraat Groningen

Het onderzoek naar Joden in het grensgebied tussen Groningen en Oost-Friesland (Duitsland) is af en wordt op donderdag online gepresenteerd. De onderzoekers roepen iedereen op om deel te nemen aan deze conferentie, die meer inzicht geeft over het Joodse leven in het Noordoosten van Nederland en Noordwesten van Duitsland. Door de eeuwen heen was er op allerlei zaken veel kruisbestuiving tussen Joden uit beide gebieden. Het onderzoek brengt de feiten, cijfers en ook nieuwe dingen aan het licht.

In het project zijn de onderlinge relaties onderzocht tussen de Joodse gemeenschappen in enerzijds Bunde, Jemgum en Weener in het Duitse Rheiderland en anderzijds Bourtange, Groningen en Winschoten in de Nederlandse provincie Groningen. De afgelopen tweeënhalf jaar is een boek gemaakt waarvan de inhoud op de conferentie door onderzoeker Juliane Irma Mihan wordt gepresenteerd. Op het programma staan ​interessante lezingen van wetenschappers uit Duitsland en Nederland. 

Ook wordt tijdens de conferentie een documentaire over de voormalige puddingfabriek van AJ Polak (AJP) in Weener vertoond. Het Joodse bedrijf Polak had zijn basis in de stad Groningen en floreerde hier in de interbellumjaren, maar ging ook na de bevrijding door. Groningen kende vroeger ook een drankenfabriek van Polak. Ter onderscheiding spraken de stadjers over de ‘natte’ en de ‘droge’ Polak of ‘ranja-Polak’ en ‘pudding-Polak’. Tegenwoordig is de voormalige toetjesfabriek een cultureel bedrijfsverzamelpand.

Het programma van de conferentie van donderdag bevat onder andere lezingen van Corinna Endlich (hoofd van het culturele en historische centrum kult – Cultuur en levende traditie Westmünsterland in het Landkreis Borken) en Frank Wolff (wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor Migratieonderzoek en Interculturele Studies (IMIS) aan de Universiteit van Osnabrück). Ook de Groningse historici Liefke Knol, Irma Mihan en Willy van der Schuit zijn van de partij.

Inschrijven voor de conferentie is mogelijk op het e-mailadres tagung@lkleer.de. Deelname is kosteloos. Na registratie wordt deelnemers alle nodige informatie over het evenement toegestuurd. Het onderzoeksproject ‘Joods leven in het grensgebied’ van Landkreis Leer en de Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor een bedrag van 200.000 euro als onderdeel van het INTERREG V A programma Duitsland-Nederland. De Provincie Groningen en het Ministerie van Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling van Nedersaksen dragen elk 50.000 euro bij.

Categorie:

Home » Nieuws » Conferentie over onderzoek Joden in grensgebied Groningen en Oost-Friesland