Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor een verbod op de sjechieta

Vlaams
breakingIsraelnews

De Raad van State, het hoogste onafhankelijke juridische adviesorgaan van de regering, is negatief over het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om de koosjere en halal-slacht te verbieden. PvdD-leider Marianne Thieme dient haar initiatiefwet vandaag in de Tweede Kamer in en  hoopt net als in 2011 het verbod er door te krijgen. Destijds strandde haar voorstel in de Eerste Kamer. De Raad van State stelt nu dat een verbod op religieus slachten indruist tegen de godsdienstvrijheid en heeft ernstige twijfels bij de noodzaak.

Volgens het adviesorgaan is het nog maar de vraag of de maatschappelijke behoefte aan een verbod op de sjechieta en halal-slachten zo groot is, dat ‘een beperking van de fundamentele vrijheid van godsdienst gerechtvaardigd is’. Volgens de Raad zou Thieme haar voorstel dan ook moeten heroverwegen. Maar de politica wil daar niets van weten en blijft geloven in haar idealen. Ze is er van overtuigd dat de gewone burgers wakker liggen van de religieuze slacht. “Binnen de maatschappij leeft een breed gedragen en groeiende verontwaardiging over het extra leed van onverdoofd slachten. De oproep aan de politiek om hier een einde aan te maken is luid en duidelijk,” aldus Thieme tegen de NOS.

In de Tweede Kamer maakt het wetsvoorstel van Thieme kans op een meerderheid. Naast de progressieve partijen zal de VVD waarschijnlijk ook voor stemmen. De rechts-liberalen stonden vorig jaar, toen de PvdD zijn plannen aankondigde, niet afwijzend tegenover een verbod. De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is echter verdeeld over de initiatiefwet. De christelijke coalitiepartijen zijn tegen een verbod op religieus slachten. Zij komen op voor de vrijheid van Joden en moslims om hun godsdienst te belijden.

Het is echter de vraag wat er straks in de Eerste Kamer met het initiatiefvoorstel zal gebeuren. Daar hebben de kabinetspartijen geen meerderheid en is Forum voor Democratie (FvD) de grootste. Echter, als de VVD ook daar voor een verbod zou zijn en Thieme alle progressieve partijen mee krijgt, is er een meerderheid van 37 zetels. In 2011 strandde haar toenmalige initiatief in de senaat omdat de wet fouten bevatte. Destijds stemden de PvdA en D66 in de Tweede Kamer voor, maar keerden ze zich in de Eerste Kamer tegen de initiatiefwet omdat die niet goed in elkaar stak. Ook trokken Joden en moslims samen op om met parlementariërs te praten over de gevolgen van een verbod op ritueel slachten. Later zetten Thieme het onderwerp weer op de agenda van de Kamer.

Categorie:

Home » Nieuws » Raad van State adviseert negatief over wetsvoorstel voor een verbod op de sjechieta