Schuster: aanslag in Halle heeft Duitse autoriteiten bewuster gemaakt

Schuster
wikipedia

De Duitse regering en de lokale autoriteiten hebben na de aanslag in Halle ‘snel gereageerd en veiligheidsmaatregelen genomen die de Joodse instellingen in Duitsland hebben versterkt’. Dat zegt voorzitter Josef Schuster van de Centrale Raad voor Joden in Duitsland. Tot aan de aanslag op de synagoge van Halle, afgelopen najaar, was de situatie in de bondslanden verschillend. “Je hebt hier een heel duidelijke, uniforme lijn nodig, en je hebt technische hulpmiddelen nodig om Joodse instellingen beter te beschermen.”

Schuster deed zijn uitspraken tijdens een interview in het tv-programma Bericht aus Berlin. Er is sinds ‘Halle’ iets veranderd, zegt hij, zowel in de politiek als onder de bevolking. Het was opmerkelijk voor hem hoeveel bemoedigende, ondersteunende brieven de Centrale Raad en hij persoonlijk kreeg. ‘In een mate die ik nog nooit eerder heb meegemaakt. Ik denk dat Halle tot op zekere hoogte is ontwaakt,” aldus Schuster. Verder heeft hij geen begrip voor het feit dat rechtbanken herhaaldelijk naar verzachtende redenen in het leven van de dader keken, zonder te overwegen wat dergelijke misdaden met de slachtoffers deden.

Tijdens Jom Kippoer nam een extreem-rechtse schutter de ingang van de sjoel van Halle onder vuur. Omdat hij de houten deur niet open geschoten kreeg, zette hij het op zijn rennen. Onderweg doodde hij twee burgers. Een bloedbad in de sjoel kwam er dus niet. Later werd hij gevat in een naburig dorp. Na afloop bekritiseerde Schuster de autoriteiten en de Duitse politie in het bijzonder. Hij stelde dat de beveiliging van Joodse instellingen in Duitsland onvoldoende geregeld was en dat er gemakkelijk opnieuw een aanslag zou kunnen plaatsvinden.

Söder wil maatregelen
In hetzelfde programma kwam minister-president Markus Söder (CSU) van Beieren aan het woord. Hij geldt als een van de belangrijkste kanshebbers om kanselierskandidaat te worden voor de CSU en CDU. Söder waarschuwt voor het toegenomen antisemitisme in Duitsland en maant de bondsregering in Berlijn tot meer maatregelen. In de toekomst moeten rechtbanken antisemitisme zien als een straf-verzwarende maatregel, iets dat nu nog niet het geval is. ‘We hebben een duidelijk strafkader en straffen nodig’, ook in het geval van haat en gedoe online. Het is belangrijk om ‘slechte woorden online’ zo snel mogelijk te beoordelen, aldus Söder.

‘AfD is oorzaak’
Volgens Söder is het de rechts-nationalistische Alternative für Deutschland (AfD) die het antisemitisme in Duitsland aanwakkert. Die partij speelt ‘een zeer centrale rol in de verschuiving in de grenzen van wat gezegd mag worden’. Hij wijst op de rechts-radicale Der Flügel in de AfD. De manier waarop die vereniging zaken beetje voor beetje wil normaliseren is volgens Söder zeer zorgelijk. Het antisemitisme onder moslims en extreem-linkse groeperingen benoemde de politicus niet.

Categorie: |

Home » Nieuws » Schuster: aanslag in Halle heeft Duitse autoriteiten bewuster gemaakt