Wilmès stopt als Belgisch buitenlandminister om zieke echtgenoot

Sophie Wilmès (wikipedia)

De Belgische minister Sophie Wilmès van Buitenlandse Zaken heeft besloten haar ambt neer te leggen zodat ze zich thuis kan richten op het bijstaan van haar ernstig zieke echtgenoot. Het kopstuk van de Franstalige liberale Mouvement Reformateur (MR) maakte dit vrijdag bekend. Wilmès was eerder ruim een jaar de eerste vrouwelijke en Joodse premier van België. Ook was ze de eerste vrouwelijke en Joodse minister van Buitenlandse Zaken van het land. Het is nog niet duidelijk wie haar zal opvolgen. De keuze is nu aan MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez om iemand uit de partij naar voren te schuiven. Er schijnt een personeelsprobleem te zijn.

‘De ziekte van mijn man zal een moeilijke strijd worden die ik aan zijn zijde en aan de zijde van onze kinderen wil voeren. Mijn huidige taken binnen de regering laten me dat niet toe’, verklaart Wilmès in een persbericht. ‘Ik dank uit de grond van mijn hart de vele mensen, uit de hele maatschappij, die ons hebben gesteund, en dat nog altijd doen’. Ze is premier Alexander de Croo (Open VLD) en haar collega’s eveneens dankbaar. Zij hebben tijdens haar afwezigheid de continuïteit verzekerd. ‘Aan hen, aan wie mij opvolgt en aan de hele regering wens ik succes en volharding, om de projecten en hervormingen die ons land zo hard nodig heeft, tot een goed einde te brengen’.

Wilmès maakte afgelopen april bekend het rustiger aan te doen vanwege haar zieke echtgenoot. Premier De Croo en de ministers David Clarinval en Mathieu Michel (beiden MR) namen sindsdien haar bevoegdheden over. Maar het werd langzaamaan duidelijk dat die situatie op lange termijn onhoudbaar zou worden. Nu blijkt dat het bijstaan van haar echtgenoot en kinderen door niet Wilmès te combineren valt met het ministerschap. Ze kiest dus voor haar gezin en laat de politiek (voorlopig) voor wat die is. Ze heeft vier kinderen.

Wilmès werd in Brussel geboren uit een Joodse moeder en een katholieke vader. Haar moeder is van Asjkenazische komaf en heeft meerdere familieleden tijdens de Sjoa verloren. “Ze heeft haar Joodse identiteit altijd verborgen gehouden, omdat ze vindt dat het een privé detail is uit haar biografie en niet iets dat verband houdt met beleidsaspecten,” zei voorzitter Philippe Markiewicz van het Franstalige Centraal Israëlitisch Consistorie van België (CICB) bij haar aantreden in 2019. Meer wilde hij er niet over kwijt. Wel is het zo dat het Jodendom een belangrijkere rol in het leven van Wilmès is gaan spelen dan eerder, meldde een anonieme bron uit Joods België.

De politica trad in oktober 2019 aan toen haar partijgenoot Charles Michel het Belgische premierschap inwisselde voor het voorzitterschap van de Europese Raad. Ze werd premier van een regering in lopende zaken, omdat er in juni van dat jaar verkiezingen waren gehouden en de formatie nog in volle gang was. Uiteindelijk zou ze circa een jaar premier blijven, omdat het bij elkaar ongeveer 1,5 jaar duurde om een nieuwe federale Belgische regering op de been te brengen. In maart 2020 kreeg haar regering in lopende zaken volmachten van het parlement om tijdens de coronacrisis besluiten te kunnen nemen. Na de installatie van een nieuwe regering (‘Vivaldi’) keerde Wilmès terug als minister van Buitenlandse Zaken.

Lees ook:
België heeft een nieuwe, Joodse premier – alles wat u moet weten over Sophie Wilmès

Nadat ekend werd dat de Belgische premier Charles Michel (MR) is opgevolgd door partijgenote Sophie Wilmès, kwam algauw het nieuws dat zij een Joodse achtergrond heeft. De eerste vrouwelijke premier van België is tevens Franstalig en 44 jaar oud. Zowel in Franstalig België als in Vlaanderen is is Wilmès een onbekende bij het grote publiek. Waarom is ze op deze post gekomen en welke rol speelt haar Joods zijn in haar leven? Dat heeft ze zorgvuldig geheim gehouden, aldus Joods België.


Categorie: |

Home » Nieuws » Wilmès stopt als Belgisch buitenlandminister om zieke echtgenoot