Toename razzia’s Igbo-Joden in Nigeria

Copyright: Patrick Egwu

De separatistische beweging ‘The Indigenous People of Biafra (IPOB)’vecht voor een nieuwe Republiek Biafra voor de bevolking van de oude oostelijke regio van Nigeria. Volgens de Nigeriaanse autoriteiten is de IPOB een terroristische organisatie en houdt meer razzia’s om hun leden te arresteren, met name onder de Joodse bevolking van Nigeria nemen de aanvallen toe. Leider van de IPOB is Nnamdi Kanu, een Brits-Nigeriaanse politieke Joodse activist.

Biafra-beweging
De meeste Joden in Nigeria komen uit dit oostelijke deel van Nigeria, dat ook de thuisbasis is van de Biafra-beweging en worden door de Nigeriaanse autoriteiten gelinkt aan IPOB. En het groeiende geweld tegen Joden kan leiden tot een huiveringwekkend effect op de groei van de religie in Nigeria, vrezen sommige leiders. Eind vorig jaar, een jaar nadat Kanu onderdook na razzia’s in zijn huis door het Nigeriaanse leger vluchtte hij naar Israël. Ten minste 28 Joden stierven tijdens deze razzia, sommigen van hen in synagogen en Kanu ‘s huis. De muren van de synagoge van Nwachukwu zijn voorzien van kogelgaten.

Igbo-Joden
De Joden uit het oostelijke deel van Nigeria behoren tot de Igbo, de twee na grootste etnische gemeenschap van Nigeria, die sinds de jaren zestig de basis vormt voor de separatistische campagne. Joodse Nigeriaanse demonstranten hebben meegedaan aan vreedzame marsen voor een afzonderlijke staat. De kleine, maar snelgroeiende Joodse gemeenschap van Nigeria raakt steeds meer gevangen in een gewelddadige strijd tussen de Nigeriaanse autoriteiten en de beweging voor de oprichting van Biafra, dat in de jaren zestig kort bestond als een afzonderlijke natie.

“De Joden in Nigeria verdienen beter.”
Nwangwu

Bang
In de meest dichtbevolkte natie van Afrika is de Joodse bevolking de afgelopen vijf jaar verdubbeld tot naar schatting tienduizend mensen. Het aantal synagogen in het land is in deze periode ook verdubbeld, van minder dan tien tot minstens twintig vandaag. “Wanneer je minderheden vervolgt, geef je ze de kans om te groeien, bekend te worden en sympathie te krijgen”, zegt Chikodiri Nwangwu, een politicoloog aan de Universiteit van Nigeria, Nsukka. De Joden in Nigeria, zegt hij, verdienen beter. “Ze zijn burgers van Nigeria en hebben het volste recht om hun religie uit te oefenen.” “De synagoge is een van de meest risicovolle plekken om te verblijven”, zegt Yermeyahu Chukwukadibi, een leraar en rabbijn die een synagoge leidt in Port Harcourt, in de staat Southeast River. “Mensen zijn bang zich te identificeren met Joden vanwege de vervolging. Bedenk dat je niet de enige bent die wordt vervolgd,” geeft hij door aan zijn gemeenschap.

Betwiste Joden
De oorsprong van de Joden in Nigeria wordt betwist. Velen in de gemeenschap geloven dat ze een van de “verloren stammen” van Israël zijn. Oude Joodse teksten suggereren dat gemeenschappen die in Noord-Afrika bestonden zich enkele eeuwen geleden naar West-Afrika en Nigeria hebben verspreid, zeggen sommige historici. “We zijn geen Joden door bekering,” zegt Abah Enage, een verhalenverteller die algemeen wordt beschouwd als een bewaarder van de Joodse traditie in Nigeria. Veel niet-Joodse leden van de Igbo-gemeenschap geloven dat ook hun voorouders Joods waren en zich tijdens het Britse koloniale bewind tot het christendom bekeerden. Anderen zijn het daar niet mee eens en suggereren dat het jodendom in Nigeria een relatief recent fenomeen uit de 20e eeuw is. Paul Obi-Ani, een geschiedenisprofessor die zelf Igbo is en doceert aan de Universiteit van Nigeria in de zuidoostelijke stad Nsukka, zegt dat Igbo-Joden en de oude Israëlieten ‘culturele gelijkenissen’ delen, maar dat er weinig ‘gevestigde historische bewijzen’ zijn van oude verbanden.

“We zullen op een dag terugkeren naar Jeruzalem, ons moederland.”Nwachukwu

Benjamin Netanyahu
Waar wel unanimiteit over heerst, is de snelle groei van de Joodse gemeenschap in Nigeria in de afgelopen jaren en de samenwerking met IPOB. Leider van de IPOB Kanu is een praktiserende Jood die zijn religie publiekelijk niet onder stoelen of banken steekt in zijn uiterlijke verschijning, toespraken en openbare gebeden. Dat, in combinatie met de waargenomen steun die hij geniet van Israël, heeft de populariteit van het jodendom onder de Igbo-gemeenschap geholpen op een moment dat de Biafra-beweging is opgekomen. Nwachukwu deed een beroep op Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor hulp tegen de Nigeriaanse autoriteiten. “Hij is onze leider,” zei ze. “Laat hem het zaad van zijn volk in het buitenland niet vergeten. We zullen op een dag terugkeren naar Jeruzalem, ons moederland.”

Amerikaanse ambassade
Tot dusverre hebben de Nigeriaanse autoriteiten niet de intentie getoond om hun aanpak te veranderen. Joodse gemeenschapsleiders zeggen dat de aanvallen met de dag erger worden. Ze wijzen erop dat er een waarneembare stijging is opgetreden sinds de Amerikaanse president Donald Trump in 2018 de Amerikaanse ambassade in Israël naar Jeruzalem heeft verplaatst. Ook wordt toestemming voor vreedzame protesten afgewezen. Overheidsfunctionarissen beweren dat dit mogelijk gewelddadige botsingen voorkomt, maar critici zeggen dat het een manier is om te voorkomen dat Nigeriaanse Joden hun bezorgdheid publiekelijk kenbaar maken.

Lees ook:
Sefardische opperrabbijn noemt Afrikanen ‘apen’
De Sefardische opperrabbijn van Israël noemde mensen van Afrikaanse afkomst ‘apen’ in zijn wekelijkse derasja (predicatie) afgelopen zaterdagavond. Zijn uitspraken zijn inmiddels veroordeeld door de Anti-Defamation League. Dit meldt de Times of Israel.

Categorie: |

Home » Nieuws » Toename razzia’s Igbo-Joden in Nigeria