Trump trotseert wereld met besluit Jeruzalem
President Donald Trump van de Verenigde Staten heeft vriend en vijand verbaasd door Jeruzalem te erkennen als ongedeelde hoofdstad van de staat Israël. Op woensdagavond gaf hij vanuit het Witte Huis een verklaring over zijn besluit, dat met name in de moslimwereld met weerzin werd ontvangen. Trump slaat die houding in de wind. Hij wil graag een andere koers varen omdat ‘het oude beleid niet werkt’, en wil werken aan een duurzame vrede. Dat is voor hem van het grootste belang. Hij nam zijn besluit na lang wikken en wegen.
“We kunnen niet doorgaan met hetzelfde falende beleid,” zei Trump in zijn speech, die benadrukte dat het Amerikaanse parlement in 1995 een wet heeft aangenomen die de president verplicht om Jeruzalem te erkennen. “In de laatste twintig jaar heeft iedere Amerikaanse president de wet uitgesteld, onder het geloof dat het vertragen van het besluit de vrede dichterbij zou brengen. Niettemin zien we hoe het nu gaat,” aldus de president, die geflankeerd werd door zijn vice-president Mike Pence.
“Het zou fout zijn om te denken dat het herhalen van dezelfde formule nu wel zou werken. Voorgaande presidenten faalden om te leveren. Vandaag lever ik,” aldus Trump, die zei dat het hem gaat om duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen. “Israël is een soevereine natie die zelf kan beslissen over de status van haar hoofdstad. Jeruzalem is tegenwoordig de plek van de moderne Israëlische regering en van de Knesset. Decennialang hebben politici en militaire leiders de Israëlische leiders in Jeruzalem ontmoet.”
Trump benadrukte dat Israël een van de meest succesvolle democratieën is in de wereld. “Jeruzalem zal de stad blijven waar Joden bidden bij de Klaagmuur, christenen naar de kerk gaan en moslims bidden in de Al-Aksa-moskee. Vandaag erkennen we eindelijk dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is. Het is ook de erkenning van de werkelijkheid.” De president zal de ambassade snel verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Het wordt een nieuw complex. “We willen een duurzaam vredesakkoord dat een grote deal is voor Israëli’s en Palestijnen. Het gaat om een allesomvattend akkoord dat acceptabel is voort beide kanten. Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om zo’n akkoord mogelijk te maken.”
De VS blijven een tweestatenoplossing steunen. “In de tussentijd roep ik alle partijen op om kalm te blijven en de status quo te behouden. Met de actie van vandaag bevestig ik dat mijn regering zich committeert aan een duurzame vrede. We zijn ervan overtuigd dat er uiteindelijk een vrede komt die veel verder gaat inzake het begrijpen en samenwerken van beide kanten.” Trump riep op redelijkheid en tolerantie te laten zegevieren boven ruzie en haat. “Het Midden-Oosten is een regio die rijk is aan cultuur en geschiedenis, met sterke volkeren, maar de toekomst ervan wordt teruggehouden door bloedvergieten en haat.”
Vice-president Mike Pence stapt binnenkort op het vliegtuig – Air Force Two – om de leiders in het Midden-Oosten te bezoeken en verzekeren dat de VS gecommitteerd blijft aan de vredesproces. Trump: “Laten we onze harten en gedachten openen voor nieuwe mogelijkheden. Ik vraag alle leiders in de regio om met ons mee te doen aan de strijd voor een duurzame vrede.” Het Amerikaanse staatshoofd vroeg om Gods zegen voor de Israëli’s en de Palestijnen.
Van tevoren was door de Europeanen en moslimleiders gevreesd voor het besluit van Trump. Maandenlang waarschuwden de leiders uit de moslimwereld hem voor de gevolgen van de beslissing die woensdag genomen is. Volgens de Palestijnse president Mahmoud Abbas zullen de Palestijnen in opstand komen. Andere leiders zoals de Turkse president Tayyip Erdogan en de Jordaanse koning Abdullah II stellen dat Amerika de consequenties zal voelen. Volgens de Europese minister Frederica Mogherini van Buitenlandse Zaken is Jeruzalem de hoofdstad van Israël én de Palestijnen. Ook zij is negatief.
Een van de weinigen die wél om de erkenning vroeg was ex-Jonet-columnist Nathan Bouscher. Vorig jaar vroeg Bouscher Trump al in een column om erkenning. Zijn verzoek lijkt te zijn beantwoord.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren