Vrienden Synagoge Bourtange gered van ondergang

Fort Bourtange
wiki

De vereniging Vrienden Synagoge in Bourtange is gered van de ondergang. Het verenigingsbestuur trok in het najaar van 2023 aan de bel omdat er geen nieuwe, jonge aanwas was. Daardoor dreigde de organisatie kopje onder te gaan. Dankzij de nodige media-aandacht voor het probleem, onder meer op Jonet.nl, werden er nieuwe bestuurders gevonden.

Vestingstadje

Er waren leden genoeg en ook was er voldoende geld in kas, vertelde voorzitter Willem Fokkens. Maar het bestuur was hoogbejaard en het ontbrak aan nieuwe oogst, waardoor de oude bestuursleden van plan waren het licht uit te doen. Dat zou betekenen dat er geen activiteiten meer georganiseerd konden worden door de vriendenvereniging in de sjoel van Bourtange, het Zuidoost-Groningse vestingstadje.

Uit de regio

In onder meer het Dagblad van het Noorden en op Jonet.nl werd de noodbel geluid. Na een oproep van Fokkens om nieuwe bestuurders lukte het om nieuwe mensen aan te trekken. Mensen uit de regio hebben zich gemeld, vertelt Fokkens aan de redactie van Jonet.nl. “Met de nieuwe bestuursleden zitten we nu op zeven. Op 25 februari is er een ledenvergadering die nog akkoord moet gaan. Normaal levert dat geen probleem op.”

Niet hoogbejaard

Er is geen verplichte zittingsduur voor de bestuursleden, dus voorlopig kan de vereniging weer even vooruit. “Tot nu toe bleef men lang,” aldus Fokkens, die aangeeft dat de nieuwe bestuurders er ook voor willen gaan. Ook zijn ze nog niet hoogbejaard. “De nieuwe voorzitter is net gepensioneerd , de secretaris en nieuwe penningmeester zijn jonger.” De vorige penningmeester woonde in de Randstad en kon niet langer de kracht opbrengen om naar Bourtange te rijden.

Doeleinden

Na restauratie van de synagoge, in 1989, werd de vereniging opgericht. Het doel was onder meer het organiseren van activiteiten en het instand houden van het gebouw en de inventaris. Fokkens is al vele jaren voorzitter. “Het gebouw is van de Stichting Vesting Bourtange. Maar de ‘Vrienden’ zetten er exposities op, organiseren er soms ook diensten en daarbij openbare vieringen van twee grote Joodse feesten, Pesach en Chanoeka. Voor iedereen toegankelijk. Daarmee zijn we in 1989 begonnen, die feesten waren sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer gevierd in Bourtange,” zei Fokkens eerder.

Categorie:

Home » Nieuws » Vrienden Synagoge Bourtange gered van ondergang