Welke chocoladeletters zijn koosjer en welke zijn het niet?
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent dat er weer veel chocoladeletters worden uitgedeeld. Het Nederlands Israëlietisch Kerkgenootschap (NIK) geeft dit jaar weer een lijst vrij welke chocoladeletters koosjer en welke niet koosjer zijn. Ook laat het Joods Hospice Immanuel als vanouds koosjere choco-letters maken, waarvan een deel van de opbrengst als donatie naar het hospice gaat. Intussen schrijft het NIK in zijn nieuwsbrief welke letters niet koosjer zijn. ‘LET OP: van Verkade is de Melk chocoladeletter en Wit Crisp chocoladeletter NIET geoorloofd,’ aldus de briefschrijvers.
Op de lijst staan chocoladeletters die allemaal melkkost bevatten en geoorloofd zijn. Wie naar Albert Heijn gaat, kan zowel biologische letters als die van het merk Delicata kopen. Allemaal toegestaan. De letters van de Hema zijn eveneens alle goedgekeurd. Behalve de chocoladeletters met hazelnoten, want die zijn vrijdag teruggeroepen nadat er plastic in was ontdekt. Bij de letters van Jumbo zijn melk, puur en ‘karamel zeezout en puur’ koosjer. Ook de volgende letters van Tony’s Chocolonely zijn goed bevonden: melk, melk met pepernoten, puur en puur met pepernoten. Het probleem komt bij de letters van Verkade, want daarvan zijn de melk-chocoladeletter en de Wit Crisp choco-letter niet koosjer bevonden volgens het opperrabbinaat van Nederland. Deze letters mogen niet gegeten worden. Echter, de Verkadeletters hazelnoot, karamel zeezout en puur mogen wel.
Wie het zekere voor het onzeker wil nemen en ‘all the way’ wil gaan, kan bij het Joods Hospice Immanuel terecht voor koosjere letters (deze staan niet vermeld in de nieuwsbrief). Ieder jaar produceert Vos Kosher Catering & Events deze letters, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Dit jaar werd de eerste letter overhandigd aan de Amstelveense burgemeester Bas Eenhoorn (VVD), die hem thuis of op zijn werk zou oppeuzelen. In voorgaande jaren kreeg onder andere de Israëlische kok Moshik Roth een letter overhandigd. Hij spoot ook de allereerste letters.
De chocoladeletter Chai bestaat uit twee letters die samen het woord Chai maken, wat ‘leef’ betekent. De handgemaakte kosjere letter, verkrijgbaar in puur (parve), is gemaakt van Fairtrade chocolade met een cacaogehalte van zeventig procent en wordt exclusief voor het hospice gemaakt. De helft van de opbrengst is voor het goede doel. Martel, directeur van Joods Hospice Immanuel, nam in 2010 het initiatief om samen met Roland Vos van Roland Vos Catering & Events de Hebreeuwse chocoladeletter weer tot leven te roepen. De keuze voor de letter Chai is gebaseerd op de Joodse visie van het hospice, waarin het leven centraal staat.
De letters zijn voor een tientje per stuk te koop via het Joods Hospice Immanuel (mailen naar: chocoladeletterchai@gmail.com). Mensen betalen drie euro voor de bezorging van één letter en vijf euro voor de bezorging van twee letters of meer. Na betaling worden letters per post verstuurd. Ook kunnen ze in het hospice worden opgehaald. Verder zijn ze te koop op verschillende plekken in Amsterdam, waaronder bij Mouwes. De kosjere chocoladeletters zijn dit jaar tussen twaalf november en zeventien december in omloop. Per letter gaat vier euro naar het goede doel.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren