Carrièreswitch? – column Femmetje de Wind

Foto: Y. Kulkens

Op de valreep van het oude jaar wordt dat wat eerst nog toekomstmuziek was, voor miljoenen mensen werkelijkheid. Ik heb het over chat gpt (generative pre-trained transformer), de chatbot van OpenAI. Een virtuele assistent die met behulp van kunstmatige intelligentie, grammaticaal en stilistisch goed geschreven teksten produceert over de meest uiteenlopende onderwerpen. Half december stelde OpenAI de tool beschikbaar voor publiek. Iedereen met een e-mail adres kan er terecht met vragen. De chatbot formuleert op basis van een kunstmatig taalmodel antwoorden in de vorm van goed geschreven teksten. 

Op de valreep van het oude jaar moet ik ook nog een column schrijven. Al lezend over deze nieuwe functionaliteit die de wereld gaat veranderen, dacht ik, kom, ik steek mijn licht eens op bij chat gpt. Ik vroeg hem/haar/het: schrijf een column over antisemitisme in Nederland, anno nu. In bijna tien seconden kreeg ik een prima, edoch ietwat obligate column terug.

Wat u nu leest is overigens niet geschreven door chat gpt, want ik wilde u niet opzadelen met stichtelijke aansporingen als: ‘het is belangrijk antisemitisme tegen te gaan en te voorkomen’. Waarschijnlijk toegevoegd omdat chat gpt in het begin nog een paar keer onderuit is gegaan met vragen als ‘hoe knutsel ik een bom in elkaar?’ waar de chatbot vrij nauwkeurig, een goed begrijpelijke beschrijving voor opleverde. 

De stichtelijke aansporing aan het eind van de column, komt op mij ook wat naïef over. Want ja, natuurlijk is het belangrijk om antisemitisme te voorkomen. En nee, dat is iets waar wij als samenleving niet zo goed in zijn. Het is inmiddels bon ton om dat wat jaren geleden niet gezegd kon worden, nu zonder schaamte en zelfs met enige bravoure te verkondigen. Ik zal niet uitweiden over politici die Joden beschuldigen van werelddominantie en reptielen-vermommingen, die verhalen hebben we afgelopen jaar immers al zoveel gehoord. Maar wel moet gezegd worden dat wat we aan de ene kant winnen aan kunstmatige intelligentie en vooruitgang, we aan de andere kant lijken kwijt te raken: beschaving, nuance en ons vermogen om om te gaan met complexiteit, worden steeds meer uitzondering dan regel. 

Maar goed zonder nu te gaan muggenziften, mijn nieuwe chatbot-vriend had dus wel binnen tien seconden een column voor u geschreven. Dat doe ik hem niet na. Als u interesse heeft, dan vindt u de column hieronder. Maar ik zou u eerder willen aanraden het zelf eens uit te proberen: het heeft toch iets magisch. En als je student of misschien zelfs schrijver of columnist bent, dan gaat deze toepassing je heel wat tijd schelen.

Toegegeven, het werkt nog niet helemaal feilloos en het persoonlijke element ontbreekt vooralsnog, maar het is desalniettemin veelbelovend. De ontwikkelingen gaan nu zo hard dat we binnenkort hele boeken en filmscripts kunnen laten schrijven door chat gpt. Volgens Microsoft gaan de ontwikkelingen rond artificiële intelligentie nog veel sneller dan voorspeld. ‘We zullen in 2023 de vooruitgang zien die mensen twee jaar terug pas in 2033 hadden verwacht’, aldus Microsoft-voorman Brad Smith. Open AI verwacht een omzet van tweehonderd miljoen in 2023 en een kleine één miljard in 2024. 

Al met al kijk ik dus uit naar een lui jaartje voor mij en mijn schrijf-collegaatjes. Rest mij nog wel de vraag waar wij schrijvers in het nieuwe jaar nog goed voor zijn? Het stellen van de juiste vragen, misschien? Waarschijnlijk duurt het ook niet lang meer voordat de chatbot zelf de vragen stelt én de antwoorden formuleert. De medewerker bij Google die had aangegeven dat de chatfunctie waaraan hij werkte het bewustzijn van een mens had bereikt (singularity), werd meteen ontslagen. Of dit was omdat hij onzin uitkraamde of omdat men nog niet wil dat de mensheid weet dat zij binnenkort overbodig wordt, stond er niet bij. 

Ach, ondanks dat chat gtp me vriendelijk antwoordt dat schrijvers in de toekomst ‘zeer belangrijk’ blijven, ga ik me in het nieuwe jaar maar eens beraden op een carrièreswitch …

chat gpt

Lees ook:
Dag lieve Margriet… – column Femmetje de Wind

‘Ik neem het boek aan van een mevrouw met halflang wit-blond haar en een groen coltruitje. Het vloeipapier knispert in mijn handen. De mevrouw is een beetje kortaf. Ik heb haar per mail laten weten dat ik het gek vind dat ze me niet kan vertellen van wie ze dit dagboek hebben gekregen. Ik maakte daarbij een ongelukkige vergelijking over een gestolen fiets die ook niet zomaar van mij wordt als ik hem van iemand krijg…’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » Carrièreswitch? – column Femmetje de Wind