De Joodse elementen rond de kroning van Charles III, wat te verwachten?

YouTube

Groot-Brittannië maakt zich op voor de kroning van koning Charles III, op zaterdag in Westminster Abby. Waar het gaat om een van oudsher christelijk ritueel zal er dit keer ook ruime zijn voor andere religies, waaronder het Jodendom. De koning heeft eerder gezegd niet, zoals de traditie wil, ‘beschermer van het geloof’ maar ‘beschermen van geloven’ te willen zijn. De Britse opperrabbijn zaterdag in de kerk namens alle Joden in het land en in het Gemenebest. Eén ding wel: de kroning valt op Sjabbat. Is dat niet moeilijk? En wat valt er nog meer te verwachten?

Logeren bij de koning

Dat de kroning op Sjabbat wordt uitgevoerd is voor de orthodoxe opperrabbijn Ephraim Mirvis geen probleem. Dat komt omdat hij op vrijdagavond in Clarence House mag slapen, nog steeds het woonhuis van de koning. Op zaterdagochtend gaat hij dan op tijd te voet naar Westminster Abbey. Daar zal hij een kleine rol hebben bij het overhandigen van de regalia aan de koning, waarna hij ook een ‘gesproken groet’ zal brengen in koor met geestelijk leiders van andere religies. Als enige zal Mirvis geen microfoon gebruiken.

Uitzondering

Niet iedereen in de Joodse gemeenschap is er blij mee dat de kroning op zaterdag plaatsvindt – de laatste keer dat dat gebeurde was in 1902 bij de kroning van Edward VII. Sommige Joden voelen zich ‘niet welkom op een feest’, zo meldt JTA. Volgens de orthodoxe religieuze regels mogen Joden niet in kerken komen, maar de rabbinale Britse rechtbank maakte daar in de jaren zeventig al een uitzondering voor. Op uitnodiging van een vorst mogen Joden wel een kerk betreden, zo luidde het. Op grond van die regel loopt Marvis op Sjabbat door de deuren van de Abby naar binnen.

Nieuw lied voor gebed

In Londen is weer sprake van een lang feestweekend met grootschalige festiviteiten. In de rest van Groot-Brittannië worden op kleinere schaal straatfeesten en lunches georganiseerd. Ook Joodse gemeenten zetten straten en pleinen af rond hun sjoels voor dergelijke bijeenkomsten. Landelijk wordt op Joodse gebied eveneens het een en ander gedaan. Zo gaf de Unie van Brits-orthodoxe synagoge opdracht voor een nieuwe kinderkooropname van ‘Adon Olam’. Het lied is opgedragen aan de nieuwe koning. En het Shabbaton Choir creëerde een nieuwe muzikale versie van het gebed voor de koninklijke familie, dat wekelijks wordt voorgedragen.

Joodse kleermakers

Het bekende Joodse kleermakersbedrijf Kashket & Partners maakt ceremoniële kleding voor de Britse krijgsmacht. Het bedrijf heeft enkele outfits voor militairen gemaakt die een rol uitvoeren tijdens de kroning. Ook de gouden mantel die koning Charles zal dragen is deels vervaardigd en bijgewerkt door Kashket & Partners. De mantel wordt tijdens de ceremonie aangeboden door Barones Merron van Lincoln, een voormalig Labour-parlementslid van Joodse komaf. Het drie kilo wegense kledingstuk, dat over de borst wordt vastgemaakt met een steenarend-afsluiting, symboliseert de goddelijke aard van het koningschap. Merron zal de mantel presenteren als een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap.

Olie uit Jeruzalem

Tijdens de ceremonie zal koning Charles gezalfd worden met olijfolie uit Jeruzalem dat is vermengd met verschillende kruiden en andere ingredienten. Voormalig voorman Ivan Binstock van Joods Londen zei eerder de zalving vooral zweerklank vindt in de Joodse gemeenschap. “Het belangrijkste deel van de kroning, dat voor het publiek wordt afgeschermd, is in feite Bijbels,” zei Binstock tegen de JC, erop wijzend dat het ritueel zijn oorsprong vindt in de zalving van hogepriesters in de oude tempel in Jeruzalem. “Het is een bron van grote trots.”

Israëlische president

Op zaterdag worden veel hoogwaardigheidsbekleders uit het buitenland verwacht, waaronder koning Willem-Alexander en de Belgische koning Filip. De Israëlische president Itzhak Herzog zal zaterdag ook aanwezig zijn. Een koosjere cateraar zal hem en Mirvis van eten voorzien. Die laatste vertelde eerder dat de koning rekening houdt met zijn geloof. Vlak na de dood van koningin Elizabeth hield Charles een bijeenkomst voor religieuze leiders. Hij liet die speciaal van zaterdag naar vrijdag verschuiven zodat Mirvis aanwezig kon zijn. Toen de middag ten einde liep, sprak Charles de rabbijn aan en vroeg hem waarom hij nog niet haar huis was. Mirvis zei zich aan het protocol te willen houden en te wachten tot de koning het pand verlaten zou, waarna Charles hem zou hebben gevraagd gewoon te gaan.

Lees ook:
Hoe zal koning Charles III omgaan met het Jodendom? – achtergrond

Na de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth II, die op maandag plaatsvond, gaan de Britten verder met de orde van de dag. Direct na haar overlijden op 8 september werd haar oudste zoon Charles de nieuwe monarch van het land. Koning Charles III heet ‘de verdediger van het geloof’ te zijn, een titel die de Britse monarchen sinds 1661 dragen. In zijn jaren als kroonprins liet hij al zien niet alleen te willen staan voor de Anglicaanse Kerk, waarvan de Britse koning het hoofd is, maar ook voor andere religies in het land. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » De Joodse elementen rond de kroning van Charles III, wat te verwachten?