Dispuut over cover tussen Vlaamse Joden en Vlaams parlement bijgelegd

FJO
FJO

Een ruzie over het uitkomen van een blad over ’50 jaar Vlaams parlement’ tussen Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) en het Forum der Joodse Organisaties (FJO) is beslecht. Beide partijen lagen met elkaar in de clinsj over de cover van de het jubileumblad, dat het parlement heeft uitgegeven. Het gaat om een gesponsord blad, gemaakt door Newsweek. Daarop stonden August Borms en Staf De Clercq, twee Vlaamse nationalisten die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de Duitse bezetter. Het presidium van het parlement betreurt de gang van zaken en betuigt spijt.

Toegeeflijk
Volgens Homans was het niet handig om deze twee omstreden figuren uit de Vlaamse geschiedenis zo prominent op de voorkant van het blad te laten prijken. Het Vlaamse FJO deed er een persbericht uit waarin het de zorgen en verontwaardiging liet blijken over de cover van deze ‘special’. Tegen magazine Joods Actueel zegt FJO-voorzitter Regina Sluszny dat zij ‘aangenaam verrast’ was, niet alleen door het ontvangst maar ook ‘door het begrip dat ze aantrof bij Homans’. Sluszny: “Homans erkent ruiterlijk dat deze twee personen inderdaad niet thuishoren in een soort eregalerij.”

Collaborateurs
August Borms collaboreerde met de Duitse bezetters in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1946 werd hij geëxecuteerd. Staf De Clercq werkte in de Tweede Wereldoorlog met de nazi’s samen. Hij vormde het Vlaams-nationalisme om tot nationaalsocialisme en was een nazi. Na de eerste deportaties van Joden schreef hij: ‘De zuiveringsmaatregelen tegen de Joden volgen mekaar sterker op en worden met de dag strenger toegepast. Het schijnt zo dat we stilaan rondom onze redactiekantoren weer ruimer zullen kunnen ademhalen en nu er week na week huizen en appartementen in de buurt leegkomen kunnen we tenminste eens rustig van huis naar kantoor en van kantoor naar huis wandelen’.

Smet
Het Vlaams parlement bestaat dit jaar vijftig jaar. In het kader van het gouden jubileum zijn in totaal zijn 20.000 exemplaren het themanummer gedrukt. Het FJO schrok daarvan en wilde dat Homans alle exemplaren zou laten vernietigen omdat die ‘een smet werpen op Vlaanderen en een dolk in de rug betekenen voor de slachtoffers van de nazibezetting’, maar die eis lijkt nu te zijn verdwenen. Het Vlaams parlement betuigt spijt en schrijft op zijn website dat het niet goed was Borne en De Clerq op de voorpagina te zetten:

Spijtbetuiging
‘Het Vlaams Parlement betreurt de opschudding die hierdoor ontstaan is en drukt zijn spijt uit dat mensen zich hierdoor ongewild beledigd en gekwetst voelen. Het Vlaams Parlement keurde op 20 maart 2002 een resolutie goed waarin de collaboratie zonder meer wordt veroordeeld. Als volwassen parlement blijft het Vlaams Parlement het verleden recht in de ogen kijken en blijft het zich bewust van de fouten uit het verleden om erover te waken dat ze in de toekomst niet meer gemaakt kunnen worden’.

Kritische benadering
Ook schrijft het presidium van het parlement: ‘Alle aspecten – positief én negatief – van het verleden kritisch durven benaderen, is de enige juiste aanpak. In Newsweek hebben Prof. Dr. Bruno De Wever in samenwerking met Prof. em. Emmanuel Gerard zeer kritische artikels geschreven over die gitzwarte bladzijden uit het verleden van Vlaanderen. Deze artikels veroordelen de collaboratie zonder meer. Ook in de permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum van het Vlaams Parlement wordt die periode niet doodgezwegen, maar correct gekaderd gebracht. Dit alles onder het motto: trek lessen uit het verleden en laat dit nooit meer gebeuren’.  

Over het Vlaams parlement
Het Vlaams parlement werd vijftig jaar geleden gesticht. Dat gebeurde in het kader van de staatshervormingen van België van een unitair naar een federaal koninkrijk. Hierdoor zijn verschillende regeringsniveau’s ontstaan (federaal, deelstaat, gewest, provincie, gemeente en Europees). Gaandeweg heeft het Vlaamse parlement meer bevoegdheden gekregen. Veel regels en wetten in de deelstaat worden door de Vlaamse regering en het parlement gemaakt. Oud-Vlaams minister Liesbeth Homans is sinds 2019 parlementsvoorzitter. Zij volgde toen partijgenoot Jan Peumans op, die tot dan toe tien jaar de voorzittershamer had gehanteerd. In 2019 was ze ook kortstondig Vlaams minister-president. Op beide posten is zij de allereerste vrouw.

Lees ook:
Consternatie over Godwin van Belgisch parlementslid bij debat over migratiepact

In Joods België is beroering ontstaan over de Godwin die het parlementslid Dirk van der Maelen (SP.a) op donderdagavond maakte tijdens het debat over met VN-Migratiepact van Marrakech. Hij vergeleek de migranten van nu met de Duits-Joodse vluchtelingen in het Europa van voor 1940 en zei dat de politici van nu dezelfde soort fouten maken als de politici van toen. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Dispuut over cover tussen Vlaamse Joden en Vlaams parlement bijgelegd