‘Een Pesach-kind was het mooiste geschenk’ (Pesach-serie, 2)

Beeld: Twitter
Beeld: Twitter

‘Jaren gingen voorbij waarin ik weinig meekreeg van Pesach. Natuurlijk aten we thuis matses. Maar waar die voor stonden wist ik niet. Dat ze onderdeel uitmaakten van een veel groter geheel was voor mij zo mogelijk nog onbekender. Eigenlijk pas vanaf de laatste jaren van de middelbare school ging ik op zoek naar mijn eigen wortels en die van de familie. In Nederland en vooral in Israël vond ik veel moois. In feite ontdekte ik toen de geschiedenis van het Joodse volk en mijn verbinding daarmee. En die van mijn familie. Joods-zijn kreeg daardoor voor mij na vele jaren een positieve betekenis.

Pesach – als een van de belangrijkste feesten in het jaar – maakt daar onderdeel van uit. Ik werd en word er blij van om een aantal Pesachgebruiken over te nemen en in mijn eigen leven een plek te geven. Daarmee voel ik een band met mijn familie, al heb ik de meeste familieleden nooit gekend. Een sederavond samen met anderen hoort bij mijn leven, al geef ik toe dat mijn invulling bepaald niet strikt te noemen is.

Toen in 1998 mijn eerste dochter werd geboren een paar dagen voor Pesach, kreeg het feest een extra dimensie. We aten op bed abrikozen, dadels en vooral matses met iets erop wat op haroseth leek. Mijn moeder nam dat in doosjes voor ons mee toen ze haar eerste kleinkind kwam bezoeken. En voor het eerst in mijn leven deed ik een baby een luier om, gaf het drinken en legde het in een wiegje. Zoals Pesach voor het Joodse volk een nieuw begin markeert, werd het dat in 1998 ook voor mijn vriendin en mij. En natuurlijk voor onze oudste dochter.

Om welke reden zij nu elk jaar uitkijkt naar Pesach, weet ik niet, maar mooi vind ik het wel. Ook omdat ze het deelt met haar zus. Je zou bijna willen dat elke gebeurtenis uit de geschiedenis van het Joodse volk zo’n link heeft met het leven van vandaag. Misschien zou dat ook mooi zijn voor andere historische gebeurtenissen, herdenkingen en feesten. Die krijgen daarmee nog meer een plek in het leven van vandaag.

De eerste matzedozen in de winkels zijn voor mij dus veel meer dan de aankondiging van Pesach. Bij mij thuis staan ze in feite voor een dubbel en vooral… heel bijzonder feest.’

Bart Vink is gemeenteraadslid voor D66 in Amsterdam en heeft een Joodse achtergrond.
 

Categorie: |

Home » Columns en opinie » Archief Oud-columnisten » ‘Een Pesach-kind was het mooiste geschenk’ (Pesach-serie, 2)