Onderzoeker: Fouten in namen Holocaust Namenmonument

YouTube

Het Holocaust Namenmonument Nederland, alias de Namenwand, bevat mogelijk een aantal fouten. Niet alle namen die op het gedenkteken komen te staan, zullen correct zijn. Een amateurhistoricus doet momenteel onderzoek naar de accuraatheid van de namen en hebben bijzondere ontdekkingen gedaan. Dit meldt de Volkskrant. Op de Namenwand komen de ruim 102.000 namen van Joden, Sinti en Roma die in de bange jaren ’40-’45 zijn vermoord en die geen graf hebben. Volgens de onderzoeker blijkt dat een aantal wel een graf heeft of dat het soms gaat om niet-Joden. Op dit moment is de bouw van de wand in volle gang. Het monument wordt in september geopend.

Zorgvuldig te werk
Initiatiefnemer en voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitz Comité zei in de Volkskrant dat het waarschijnlijk onvermijdelijk is dat er fouten komen te staan op het monument, hoewel er het eerbetoon aan deze mensen dus geen fouten mogen worden gemaakt. “Als je zeker wilt zijn dat er geen fout in zit, komt er nooit een monument. We doen met allerlei instanties zo zorgvuldig mogelijk ons werk, maar daarmee zullen fouten nooit volledig kunnen worden voorkomen.” Daarom worden de ruim 102.000 bakstenen met namen er niet ingemetseld, maar geplakt, zodat ze er alsnog uit kunnen indien er een foutje in de naam staat.

Reservestenen
Om nieuwe, correcte stenen te kunnen plaatsen worden er veertigduizend blanco reservestenen bewaard, aldus de krant. Verkeerd gespelde namen kunnen zo gemakkelijk worden aangepast. Op dit moment doen twee amateurhistorici onderzoek naar mogelijke hiaten. Een van hen, Dennis Koopman, wijst de vinger naar ‘het diffuse namenbeleid van het Nederlands Auschwitz Comité’. Volgens hem zijn negenhonderd namen twijfelachtig te noemen. Ook gaat het hem persoonlijk aan, want zijn oudtante Schoontje Becht-Beugeltas werd in Duitsland vermoord en daar begraven. Omdat zij een graf heeft, krijgt zij geen steentje. Haar man was niet-Joods, maar werd in Theresienstadt vermoord. Hij krijgt daarentegen wel een steen op de wand.

Ergernis
Koopman ging neuzen in de database van het Namenmonument en trof daar de namen van negentien niet-Joden aan, die allen op de wand komen. Eerder zei initiatiefnemer Grishaver: “‘Het gaat echt alleen om mensen die zijn omgekomen ten gevolge van de Sjoa, en die geen graf hebben. Je moet ergens een lijn trekken.” Koopmans ergernis werd groter ‘toen hij ontdekte dat van de tien (Joodse) Sjoa-slachtoffers op het ereveld in Frankfurt er drie wel een steen in het Holocaust Namenmonument toebedeeld zullen krijgen. En ook op andere erevelden liggen Sjoa-slachtoffers begraven – zo’n dertig procent van het totaal, schat Koopman – wier namen in strijd met de criteria van het Comité op het Holocaust Namenmonument te zien zullen zijn’, aldus de Volkskrant

Toch een graf
De namen van ongeveer zevenhonderd mensen die in doorvoerkamp Westerbork meestal aan ziekte of ouderdom overleden zijn volgens Koopman ook twijfelachtig. Na hun crematie werden hun stoffelijke resten bijgezet in een muur van de Joodse begraafplaats in Diemen. Zij hebben dus wel een graf gekregen, maar prijken straks toch op de Namenwand. Koopman heeft het Nederlands Auschwitz Comité over de casus van zijn familielid Schoontje Becht-Beugeltas op de hoogte gesteld.

Bouw vordert
De aanleg van het Namenmonument is momenteel in volle gang. Het beton waaraan de meer dan 102.000 stenen zijn vastgelijmd staan al overeind en ook de glazen spiegelconstructie ligt er grotendeels al op. Voor het einde van de zomer moet alles klaar zijn en in september staat de opening gepland. Bekijk hier de bouw via een livestream:

https://youtu.be/nlcVPbVhm2Y

Lees ook:
Raad van State: vergunning Namenmonument is in orde, bouw kan definitief doorgaan

De Raad van State heeft geoordeeld dat de vergunning van de gemeente Amsterdam voor de aanleg van het Holocaust Namenmonument Nederland, alias de Namenwand, in orde is. Daarmee mag de bouw doorgaan. Aan de komst van het gedenkteken ging meer dan tien jaar touwtrekken vooraf. Een overzicht.

Categorie:

Home » Nieuws » Onderzoeker: Fouten in namen Holocaust Namenmonument