Geen kosjere chocoladeletters dit jaar bij Hospice Immanuel

Chocoladeletter Chai
Jacques Grishaver neemt de eerste chocoladeletter in ontvangst (2021), beeld: Vos Kosher Catering

Het Joods Hospice Immanuel komt met een treurige mededeling: dit jaar zullen er geen kosjere chocoladeletters verkrijgbaar zijn. Directeur Sasja Martel heeft dit op Facebook en naar grote afnemers bekendgemaakt. Het hospice en de zakelijke partner in het project de konden het niet eens worden over de prijs van de letter en hieruit voortvloeiende de opbrengst voor ons hospice.

Chai!

Het Joods Hospice Immanuel begon in 2010 met de uitgifte van kosjere chocoladeletters. Het ging om verschillende smaken in de letter Chai [wat ‘leef’ betekent in het Hebreeuws, red.]. In het kader van Sinterklaas, Chanoeka en (zelfs) Chanoeklaas gingen ze over de toonbank voor het goede doel. Dat doel was het Joods hospice, dat met de opbrengsten mooie dingen kon doen voor de bewoners, meestal oudere mensen die vaak in de laatste fase van hun leven zitten.

Dertien jaren

‘De afgelopen dertien jaar heeft Joods Hospice Immanuel met veel liefde en succes het unieke cadeau voor Sinterklaas en Chanoeka verkocht: de Hebreeuwse Chocoladeletter Chai’, schrijft directeur Sasja Martel op Facebook en aan de grote afnemers. ‘Doel was om onze missie en visie middels deze letter Chai (=Leef!) te verspreiden. Duizenden letters werden er gekocht. Gedurende die tijd steunde men middels de aankoop van deze letter ons unieke hospice, waar een bevlogen team terminaal zieke mensen van alle gezindten ondersteuning biedt in de laatste levensfase’.

Nog wel te koop

Martel vervolgt: ‘Helaas is de Hebreeuwse Chocoladeletter Chai niet langer verbonden met ons hospice’. Het bedrijf Vos Kosher Catering (niet te verwarren met Roland Vos, zie onder) en het hospice konden het niet eens worden over de prijs van de letter. Ook dus ook niet uit de hieruit voortvloeiende de opbrengst voor het hospice. ‘Dit betekent dat men met de aankoop van de letter ons niet meer steunt. Nogmaals bedanken wij iedereen die deze letter kocht voor de steun de afgelopen jaren!’ De letters zijn nog wel te koop via het bedrijf. Martel laat nog aan Jonet.nl weten: “De opbrengst van de chocoladeletters gaat niet meer naar het hospice, maar mensen kunnen ons nog wel altijd steunen met donaties. Die steun hebben wij ook hard nodig.”

‘Roland Vos’

Velen zullen denken dat Roland Vos verantwoordelijk is voor het klappen van het project, maar dat klopt niet. Hij heeft zijn cateringbedrijf namelijk in 2021 overgedragen aan twee andere ondernemers, die verder zijn gegaan onder dezelfde naam. Zij zetten ook het project voort als producent van de letters. Roland Vos tegen Jonet.nl: “Ik heb hier dus niets mee te maken. Wel ben ik heel erg verdrietig dat het project nu is gestrand en dat het Joods Hospice geen chocoladeletters meer kan verkopen.”

Hulptroepen?

Er zijn veel reacties van mensen die bereid zijn om te helpen, zo blijkt op Facebook. Ook van andere Joodse ondernemers, die achter de schermen zouden hebben aangeboden om de letters alsnog te produceren. Het lijkt nu echter te laat om de hele productie weer op gang te laten komen. Jaarlijks werden er duizenden kosjere chocoladeletters geproduceerd en verkocht. Daar is nu hoogstwaarschijnlijk geen tijd meet voor, aangezien Chanoeka dit jaar vroeg valt en al op 7 december begint.

Letter voor Beatrix

Ieder jaar zorgden Martel en Vos voor een leuke publiciteitsstunt: meestal werd de allereerste letter aangeboden aan een prominente persoon. Dat kon iemand zijn uit de Joodse gemeenschap, zoals topkok Moshik Roth (2013) of voorzitter Jacques Grishaver (2021) van het Nederlands Auschwitz Comité. Ook bestuurders en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Israëlische ambassadeur Naor Gilon (2020), de Amstelveense burgemeester Tjapko Poppens (2019) of koningin Beatrix (2012), kregen een kosjere chocoladeletter.

Categorie: | |

Home » Cultuur » Culinair » Geen kosjere chocoladeletters dit jaar bij Hospice Immanuel