Harvard door de bocht bij benoeming Israëli-kritische oud-HRW-topman

Kuhlmann MSC wikipedia commons

Oud-topman Kenneth Roth van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) mag toch gastdocent zijn op Harvard. De directie van de prestigieuze Amerikaanse universiteit wilde hem eerst niet aanstellen vanwege zijn houding tegenover Israël, maar dat dat alsnog na een discussie in de Verenigde Staten over academische vrijheid. Roth heeft volgens critici een anti-Israëlhouding en zou daarom niet geschikt zijn om op Harvard les te geven. Roth – zelf van Joodse komaf – zegt een carrière in de mensenrechten te hebben gekozen vanwege de jeugd van zijn vader in nazi-Duitsland.

Donateurs
Het probleem ontstond toen Roth werd voorgedragen om ‘fellow’ te worden op het Carr Center for Human Rights Policy. Dat is een in mensenrechten gespecialiseerde afdeling van Harvard. Hij werd door het universiteitsbestuur geweigerd, wat naar via weekblad The Nation buiten kwam en vervolgens een debat over academische vrijheid veroorzaakte. Voorzitter Douglas Elmendorf zou hem hebben geblokkeerd na druk van pro-Israëlische donateurs van Harvard. De gevers vinden Roth gekleurd vanwege de ‘bias’ die HRW volgens hen tegenover Israël heeft.

Zwarte lijst
Tijdens het debat ontstond er felle kritiek op de universiteit en schreven duizend studenten een brief aan het bestuur. in de brief noemden ze het een ‘schaamteloze beslissing om Kenneth Roth op een zwarte lijst te zetten’. Ze eisten dat Roth alsnog gastdocent kon worden. De druk voor het universiteitsbestuur werd te groot en donderdag liet Elmendorf per mail weten dat de mensenrechtenspecialist alsnog welkom is op Harvard.

Godfather van mensenrechten
Roth laat via Twitter weten verheugd te zijn dat hij toch naar de topuniversiteit mag komen. Hij zegt zich zorgen te maken over de academische vrijheid in de Verenigde Staten en het spuien van kritiek op Israël. Roth, die ook wel ‘de Godfather van mensenrechten’ genoemd wordt, stond dertig jaar geleden aan de doopvont van HRW. De ngo is sindsdien uitgebouwd tot een van de meest toonaangevende mensenrechtenclubs in de wereld.

Apartheidstaat’
In 2021 schreef de organisatie een kritisch rapport over de wijze waarop Israël met de mensenrechten omgaat. Het land werd een ‘apartheidstaat’ genoemd, een term waar veel kritiek op is omdat in Israël geen apartheid heerst. Ook werkt HRW samen met de anti-Israëlbeweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), een beweging waar antisemitisme en kritiek op Israël door elkaar heen lopen en met elkaar worden vermengd. BDS en zijn bondgenoten stellen Israël gelijk aan de apartheid in het Zuid-Afrika van voor 1994.

Lees ook:
Trump overweegt Human Rights Watch als ‘antisemitisch’ te verklaren

Verschillende mensenrechten- en goede doelenorganisaties kunnen in de Verenigde Staten in de problemen komen, omdat de regering van president Donald Trump stelt dat ze antisemitisch zijn. Het gaat om Amnesty International, Human Rights Watch en Oxfam. Alle drie werken ze samen met Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), een beweging die tegen Israël is en antisemitisme niet schuwt. Volgens woordvoerders van de genoemde ngo’s is de beschuldiging onjuist.

Categorie: |

Home » Nieuws » Harvard door de bocht bij benoeming Israëli-kritische oud-HRW-topman