Het Israëlische verhaal achter Rosj Hasjana-wenskaarten

Rosj Hasjana-wenskaart uit Israël (Crescas)

Wenskaarten sturen voor Rosj Hasjana, die gewoonte begon in Duitsland in de late middeleeuwen, en verspreidde zich geleidelijk naar de Oost-Europese Joodse gemeenschap en de Verenigde Staten. Het begin van de twintigste eeuw was de ‘gouden eeuw’ voor de ansichtkaarten, en de ansichtkaart die onder Joden schitterde, was de ‘Gelukkig Nieuwjaar’-wenskaart.

Met de ontwikkeling van de elektronische media is de gewoonte wenskaarten te sturen verdwenen en vandaag de dag worden de meeste nieuwjaarswensen die je ontvangt, met andere media gestuurd: sms-berichten, via Facebook, WhatsApp en e-mail. Maar we willen even teruggaan naar de oude dagen van de ansichtkaart. We doken in de wereld van de ‘Gelukkig Nieuwjaar’-wenskaarten en vonden het ‘Israëlische verhaal’.

De onderwerpen die op ansichtkaarten verschenen, waren meestal Joods: traditionele en ideologische symbolen, of illustraties die belangrijke actuele gebeurtenissen in herinnering brachten die het Joodse volk overkwamen. Met de opkomst van de zionistische beweging werd de wenskaart voor het nieuwe jaar ook wel gebruikt voor het overbrengen van een ideologische boodschap en zionistische accenten aan de hand van actuele gebeurtenissen.

Dit is een verhaal van Crescas.nl. Wilt u de bijzondere wenskaarten zien en er meer over leren? Klik dan op deze link.

Logo Crescas - Joods Educatief Centrum.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Joods educatief centrum Crescas.

Categorie:

Home » Nieuws » Het Israëlische verhaal achter Rosj Hasjana-wenskaarten