Islamistische premier Marokko noemt normalisatie met Israël ‘moeilijke keuze’

YouTube

Premier Saad Eddine El Othmani van Marokko heeft zich uitgesproken over de plannen van koning Mohammed VI om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Volgens de islamistische politicus ‘moeten landen in hun geschiedenis moeilijke keuzes maken’. Niettemin gaat hij schoorvoetend akkoord, evenals de minister van Buitenlandse Zaken die niet weten dat de toenadering tussen beide landen ‘geen normalisatie’ kan worden genoemd. Toch prees hij het initiatief wel. In Marokko is met gemengde gevoelens gereageerd op het voornemen van de koning, Israël en de Verenigde Staten.

De drie landen maakten hun plannen op 10 december bekend. In ruil voor de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara, zal Marokko de banden met Israël weer aanknopen. In een interview met Al Jazeera zette premier El Othmani de voordelen van die erkenning uiteen, aldus Bladna. “Achttien landen hebben consulaten geopend in Laayoune of Dakhla, deze landen nemen niet langer genoegen met simpele verklaringen maar voeren ter plaatse acties uit ter ondersteuning van het Marokkaanse karakter van de Sahara”, vertelde El Othmani.

De premier gaf aan dat het normaliseren van de betrekkingen met Israël ‘een moeilijke keuze’ betrof, ‘vooral in deze periode’. Als kopstuk van de islamistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PDJ), de grootste regeringspartij, wil El Othmani nog steeds ‘opkomen voor de Palestijnen’. Hij denkt dit beter te kunnen doen in de toekomst. “Ik zou mijn Palestijnse broeders willen verzekeren dat een verenigd en sterk Marokko des te beter in staat is om de Palestijnse zaak te steunen.”

Het duurde even voordat El Othmani een reactie gaf op het nieuws van 10 december. Daar kreeg hij kritiek op, aldus Bladna. In Marokko worden verkiezingen gehouden en regeert een coalitieregering, maar heeft de koning nog altijd het laatste woord. Ook heeft die veel macht in het buitenlandse beleid. Op aangeven van Mohammed VI is de gang naar Israël ingezet en de islamisten moeten daar voor buigen, wat ze vooralsnog ook doen. De ingezette weg gaat ook gewoon door. Minister Saaïd Amzazi van Onderwijs brengt als het goed is binnenkort een bezoek aan Israël, als eerste minister ooit.

Daarnaast nam vorige week Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, deel aan een virtuele Chanoeka-bijeenkomst. Deze samenkomst was een initiatief van de Israëlische ambassade in Washington DC. Ook de ambassadeurs van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein waren aanwezig op de ambassade. Deze landen sloten eerder dit jaar de Abraham Akkoorden met Israël, waarin ze volledige betrekkingen met het land aangaan. Ook Soedan heeft die gang gemaakt, maar was niet van de partij. Nu Marokko eveneens aan boord is, wordt nog verwacht dat landen als Oman, Tunesië, Koeweit en Saoedi-Arabië de sprong wagen.

Lees ook:
Weerstand in Marokko tegen normalisatie betrekkingen met Israël – achtergrond

In Marokko zijn weerstand en gemengde gevoelens aanwezig over de aangekondigde normalisatie van de betrekkingen met Israël. Beide landen kondigden dit vorige week donderdag aan. Nadat de betrekkingen sinds 2002 in de koelkast hebben gezeten, halen Rabat en Jeruzalem die nu weer aan.

Categorie: |

Home » Nieuws » Islamistische premier Marokko noemt normalisatie met Israël ‘moeilijke keuze’