Jom Hasjoa-herdenkingen in Amsterdam én Amstelveen op komst

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

In Amsterdam en Amstelveen vinden op donderdag Jom Hasjoa-herdenkingen plaats. In die laatste plaats wordt het dit jaar voor het eerst georganiseerd. Beide plechtigheden moeten elkaar niet bijten: wie wil, kan ‘s ochtends in Amstelveen terecht en kan ‘s avonds naar de Portugees-Israëlietische Synagoge in Amsterdam gaan. Beide herdenkingen hebben bijzondere sprekers. In Amsterdam zijn onder andere de nieuwe Israëlische ambassadeur Modi Efraïm en Sjoa-overlevende Carry Polak-de Beer aan zet. In Amstelveen komt emiritus hoogleraar Johannes Houwink ten Cate langs. Op Jom Hasjoa – de dag van de Sjoa – staat de Joodse wereld stil bij de slachtoffers van de Sjoa.

Een novum
De herdenking in Amstelveen is een novum, want de nationale Jom Hasjoa-herdenking wordt elk jaar in de hoofdstad georganiseerd. Volgens de organisatoren van de Amstelveense herdenking, is er buiten Amsterdam hieraan echter ook behoefte. “Niet iedereen kan of wil ’s avonds naar het centrum van Amsterdam. Amstelveen is de tweede grootste Joodse gemeente in Nederland met veel mensen die hechten aan een dergelijke herdenking,” legt David Serphos, voorzitter van mede-organisator Stichting Zikna, uit. Hoeveel mensen aanwezig zullen zijn, kunnen de organisatoren niet zeggen. Serphos: “Als het er tien zijn, dan is het al de moeite waard geweest. Maar de kans is groot dat het ondanks het tijdstip een aanzienlijk aantal zal zijn.” 

Houwink ten Cate
De organisatie in Amstelveen heeft Johannes Houwink ten Cate, emeritus hoogleraar Holocaust- en genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam, gevraagd om een voordracht te houden. Hij was in januari een van de criticasters op het Coldcase Anne Frank-onderzoek. Ook VVD-burgemeester Tjapko Poppens is aanwezig. Amstelveen kreeg eerder een eigen namenmonument en sinds kort worden er ook struikelstenen gelegd. Ook werkt historicus Bart Wallet momenteel aan de geschiedschrijving van Joods Amstelveen, met nadruk op de jaren ’40-’45. Het boek komt naar verwachting later dit jaar uit. De herdenking vindt op 28 april om 11.00 uur bij het gedenkteken ‘Nooit meer teruggekomen’ in Amstelveen plaats.

Modi Efraïm
In de avond is het tijd voor de nationale Jom Hasjoa-herdenking in de Portugees-Israëlietische Synagoge. Normaal gesproken wordt de plechtigheid altijd in de Hollandsche Schouwburg afgewerkt, maar die wordt nu verbouwd vanwege de komst van het holocaustmuseum. Ook Amsterdam heeft een primeur: de nieuwe Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Efraïm, zal voor het eerst spreken. Hij werd in 1965 geboren in Tel Aviv en heeft een carriere in de diplomatie achter de rug. Eerder was hij onder andere ambassadeur in Peru en ook heeft hij veel diplomatieke ervaring opgedaan in de Verengde Staten. Tevens heeft Efraïm een sterke juridische achtergrond opgebouwd, zowel in Israël als erbuiten.

Bergen-Belsen
Daarnaast komt Carry Polak-de Beer aan het woord. Zij is overlevende van Bergen Belsen en zal haar indringende verhaal vertellen. Ook is er ruimte voor de derde generatie overlevenden. Namens hen spreekt Benjamin Schrijver, die het bewogen overlevingsverhaal van zijn opa vertelt, maar ook zal stilstaan bij wat de Sjoa voor hem nu en in zijn toekomst betekent. Verder houdt burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam een rede. En leerlingen van de Joodse Basisschool Rosj Pina zullen kaarsen ontsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

ID-bewijs verplicht
‘De altijd gewaardeerde bijdrage van rabbijn dr. Awraham Rosenberg is vanzelfsprekend; hij reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink zal het Partizanenlied ten gehore brengen’, schrijven de organisatoren in een bericht aan Jonet.nl. ‘David Simon, die al vele jaren de presentatie van deze herdenking voor zijn rekening neemt, leidt ook nu weer de ceremonie.’ De deuren van de Snoge gaan op donderdag om 18.15 uur open en om 19.00 uur vangt de plechtigheid aan. Alleen op vertoon van een ID-bewijs komen mensen binnen. De Stichting  Jom Hasjoa-herdenking Nederland, het Joods Cultureel Kwartier (JCK) en het Organisatiecomité tekenen voor de organisatie.

wiki

Lees ook:
Den Haag staat met vier mensen stil bij Jom Hasjoa

De jaarlijkse Jom Hasjoa-herdenking van Den Haag werd dit jaar afgelast vanwege de coronacrisis. In die zin is dat weinig nieuws, maar wat wel bijzonder is, is dat de vaste bloemenceremonie bij het Joods kindermonument wel doorgang vond. Dat gebeurde met vier personen. Vooraf was afgesproken dat er geen ruchtbaarheid zou worden gegeven aan het ritueel, zodat er geen publiek op af zou komen. Alle andere herdenkingen en vieringen rond ’75 jaar herdenking en vrijheid’ zijn in Den Haag afgelast. 

Categorie:

Home » Nieuws » Jom Hasjoa-herdenkingen in Amsterdam én Amstelveen op komst