Lintje voor Loonstein en anderen op Lintjesregen 2024

Lintjes
Nationaal Archief

Het is weer tijd voor de jaarlijkse lintjesregen. In Amsterdam, Amstelveen en andere plaatsen in Nederland werden ook Joodse burgers verrast met een koninklijke onderscheiding. Vrijwel allemaal hebben ze zich jarenlang verdienstelijk gemaakt voor de samenleving. Een van hen is de bekende advocaat Herman Loonstein. In dit artikel staat een aantal Joodse Nederlanders op een rij die op de dag voor Koningsdag in het zonnetje zijn gezet. Tegen iedereen zegt de redactie van Jonet.nl: mazzeltov!

Actieve Joodse Amstelveners

In Amstelveen werden vijftien lintjes uitgereikt, waarvan twee aan burgers van Joodse komaf. Het gaat om niemand minder dan Gideon Simon en Leonard Sanders. De eerste is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij is lid van Centrale Commissie van projecten ‘Niet van Gisteren’ en ‘Project Tweede Wereldoorlog in perspectief’, en is bestuurlijk actief bij het NIW. De onderscheiding werd ook toegekend vanwege zijn lidmaatschap van het comité van aanbeveling van het Holocaust Educatieproject en van de adviescommissie Remkes, die werd voorgezeten door VVD-politicus Johan Remkes.

Leonard Sanders werd geridderd omdat hij al 36 jaar actief is voor Joodse organisaties. Zo zit hij in de Raad van Toezicht van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS ) en in de medezeggenschapsraad van de Joodse basisschool Rosj Pina. Verder bekleedt hij bestuursfuncties in de Joodse gemeente Haarlem, bij Joles/M en voor de R. van Esso-de Vriesstichting. Tegelijkertijd was hij actief voor Maccabi Schieten – het schietonderdeel van Maccabi Nederland – en van de CIZ-sjoelcommissie in het Amstelland Ziekenhuis. Beide heren kregen hun lintje uit handen van burgemeester Tjapko Popens (VVD) van Amstelveen.

Leonard Sanders krijgt lintje van burgemeester Poppens (beeld: WhatsApp)

Altijd in gesprek blijven

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam reikte dit jaar 43 koninklijke onderscheidingen uit, waarvan er drie naar Amsterdammers gingen met een Joodse achtergrond. Een van hen is de 92-jarige Myriam Mater-van Hulst, die zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. Haar vader zat in het verzet en haar Joodse moeder werd in de bange jaren ’40-’45 vermoord. Van 1951 tot 1955 woonde ze in Peru waar zij werkte bij het Nederlandse consulaat. Bij terugkeer in Nederland heeft ze gewerkt als bibliothecaresse en had ze de zorg voor haar zwaar invalide zoon Basje tot zijn dood in 1963. Ze werkte vervolgens als maatschappelijk werkster en ging in 1990 met vervroegd pensioen.

Vanaf 2015 is ze als vrijwilliger actief voor de stichting In mijn Buurt – Leren door ontmoeting, die kinderen en ouderen aan elkaar koppelt om verhalen over onder meer de Tweede Wereldoorlog door te geven aan de volgende generaties. Mater-van Hulst vertelt al jaren haar oorlogsverhaal aan klassen in Amsterdam, Zaandam en Haarlem. Ze raakt kinderen, staat open voor hun vragen en heeft zo letterlijk duizenden kinderen laten nadenken. Zelfs nu, op haar 92ste, reist ze nog door Amsterdam om bijna wekelijks lessen te geven. Ook heeft ze gesproken op televisie, voor duizenden mensen bij het Bevrijdingsfestival in Haarlem en op herdenkingen. Steeds met dezelfde boodschap: blijf altijd met elkaar in gesprek

Lintje voor Loonstein

De tweede geluksvogel in Amsterdam is Herman Loonstein, een bekende advocaat van Joodse komaf die al jaren voor zijn cliënten in de rechtbank door het vuur gaat. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vrijwillige inzet en toewijding aan de Joodse gemeenschap in Nederland. Naast dat hij advocaat is, is Loonstein actief vrijwilliger bij en lid van de Centrale Commissie van het Nederlands- Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK). Daarnaast is hij bestuurslid en voorzitter van de stichting Het Joods Begrafeniswezen (JBW) en voorzitter van de Stichting Joodse Kindergemeenschap Cheider Amsterdam. Dit is de stichting die de Joodse school het Cheider mede bestuurt.

Loonstein werd vanochtend positief verrast door het lintje, dat hij gezien een zaak uit het verleden niet zag aankomen. Tegen de redactie van Jonet.nl zegt hij: “Ik voel mij vereerd en dank burgemeester Halsema voor de mooie woorden. Nadat ik in 2002 een zaak tegen Koningin Máxima heb gedaan had ik er niet meer op gerekend. De Oranjes zijn dus vergevingsgezind! Alle gekheid op een stokje: het is een mooie koved.”

Loonstein
Herman Loonstein (beeld: YouTube)

Niet alleen de man van JBW, maar ook iemand van de Liberaal Joodse begraafplaats Gan Hasjalom kreeg in Amsterdam een lintje. Het is Jeroen Davidson, die zich jarenlang heeft ingezet voor verschillende organisaties. Bij de stichting Gan Hasjalom en de Turing Foundation vervult hij de functie van penningmeester. Ook zat Davidson in het bestuur van de stichting ‘de Amsterdamse Montessorischool’ en trad hij toe in het bestuur van de Bischoffsheim Stichting. Verder was hij penningmeester bij Stichting Amsterdammer helpt Amsterdammer en startte hij als lid van Raad van Toezicht bij het Menasseh ben Israël Instituut. Verder is Davidson voorzitter van de Raad van Toezicht van het Joods Museum en was hij lid van de Raad van Toezicht voor de stichting Hortus Botanicus Amsterdam. Hij is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hertzberger geridderd

In Dordrecht werden twintig koninklijke onderscheidingen uitgedeeld. Een ging er naar Leopold Hertzberger, die tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd benoemd. Decennialang werkte hij als neuroloog in het ziekenhuis en sinds een aantal jaar verwelkomt hij alle bezoekers bij de ingang als gastheer. Dat doet hij voor het Albert Schweitzer-ziekenhuis te Dordrecht. Door de jaren heen was Hertzberger acht jaar bestuurslid, zeven jaar voorzitter, twaalf jaar penningmeester en nogmaals tien jaar voorzitter van de LJG Rotterdam. Onder zijn leiding investeerde de LJG aldaar veel in het Joodse onderwijs en de cultuur. Ook werd hard gewerkt aan de relatie en samenwerking met partners in de stad. In zijn rol als penningmeester wist Hertzberger de LJG weer financieel gezond te krijgen. Ook is hij penningmeester van het Levisson Instituut en zat hij bij de Rotery. Hij is tevens de vader van politica Roseanne Hertzberger.

Hertzberger omringd door zijn kroost, uiterst links: politica Roseanne Hertzberger (foto: courtesy)

Lintjes met een Haags randje

In De Haag werd Michel Theeboom geridderd. De politieman zet zich al jaren binnen en buiten de politie in tegen discriminatie en antisemitisme. Zo is hij voorzitter van het Joods Politie Netwerk Den Haag en maakte hij een educatiefilm voor de politie over hoe om te gaan met discriminatie en antisemitisme. En hij schreef mee aan het boekje Jodendom en antisemitisme in Nederland: herkennen, begrijpen en anticiperen. Verder is Theeboom sparringpartner voor de antisemitismecoördinator Eddo Verdoner en bestuurslid van de Stichting Joods Erfgoed Den Haag. Hij is ook onder meer actief voor het Anne Frank Huis-politieteam en lid van de cliëntenraad van het Joodse bejaardencentrum Mr. L.E. Visserhuis. En in het verleden was Theeboom co-voorzitter van de Stichting Landelijk Joods Netwerk en kandidaat-raadslid voor de VVD. Ter aanvulling: omdat de politieman inmiddels naar Apeldoorn is verhuisd, kreeg hij daar zijn lintje.

Theeboom (courtesy)

Naast de maatschappelijk actieve politieman werd Ido Menco in het zonnetje gezet. Op ontelbare momenten was hij er in Liberaal Joodse Gemeente (LJG) Den Haag bij om beelden te maken. Zo is een indrukwekkende kroniek ontstaan die mede de naoorlogse wederopstanding van het Joodse leven in Den Haag laat zien. Menco is professioneel fotograaf, maar vooral vrijwilliger voor de Haagse LJG. Daarnaast was hij ruim tien jaar penningmeester van de Stichting Sonja van Tijnfonds, die kinderen in Nederland en Israël financieel steunt bij hun studie. “Onmisbaar voor het Joodse religieuze en culturele leven in Den Haag,” aldus de Haagse burgemeester Jan van Zanen (VVD). Menco is Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook Yvonne van Gennep-Bouma [niet te verwarren met de ex-schaatster en Olympisch kampioene, red.] werd in Den Haag onderscheiden. Zij zet zich voor allerlei zaken in, waaronder voor het in stand houden van de verhalen van Joodse Hagenaren en Hagenezen. En ze maakt zich sterk voor de instandhouding van de Joodse begraafplaats in Den Haag. Vanuit het huis waar ze woont, werd een Joods gezin op transport gesteld en vermoord. Drie struikelstenen gedenken hen nu. ‘Yvonne is een vrouw met een groot hart, ook voor de sport’, schrijft de gemeente Den Haag. ‘Ze zat en zit in besturen en commissies van verschillende verenigingen (gymnastiek en voetbal). En zij maakte de jeugdafdeling en het meidenvoetbal groot bij de ‘mannenclub’ Koninklijke HC&VV’.

Apeldoornse allesdoener bevorderd

In Apeldoorn viel de eer te beurt aan Marijke Ron-Vriezen van WIZO Nederland. Zij is sinds zes jaar bestuurslid voor die organisatie en is afgevaardigde bij het WIZO-wereldcongres. Daarnaast vervult ze de rol als voorzitter van de WIZO Literatuurprijs, de award die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste boek van een Joodse auteur. Ron-Vriezen is en was tevens jarenlang voor allerlei andere organisaties actief, waaronder de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland in Dieren, waar ze secretaris en bestuurslid was. Voor de LJG Gelderland is ze thans lid van de Evenementencommissie en de Commissie Eredienst. Sinds 2020 treedt zij ook op als gabbai in sjoel.

Maar Ron-Vriezen doet nog veel meer. Zo is zij bestuurslid van en vrijwilliger bij de Stichting Apeldoorns Gidsen Collectief, waar ze als pr-functionaris en stadsgids werkzaam is. Ze verzorgt ook de wandelingen op het terrein van de voormalige Joodse psychiatrische instelling Apeldoornsche Bosch. Sinds 2018 is ze lid van de werkgroep Joods Gelderland en Overijssel (JOGO), die jaarlijks een netwerkbijeenkomst organiseert voor iedereen met een Joodse achtergrond in Gelderland en Overijssel. Doel: het bevorderen van de onderlinge samenhang en verbinding. Ron-Vriezen had al een lintje en is daarom bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Marijke Ron-Vriezen na haar bevordering (beeld: Facebook)

Dit artikel wordt gaandeweg de dag voor Koningsdag aangevuld met andere lintjes voor Joodse burgers. Als u iemand in het zonnetje wilt zetten, mail dan snel met de redactie van Jonet.nl op: info@jonet.nl

Categorie:

Home » Nieuws » Lintje voor Loonstein en anderen op Lintjesregen 2024