Militaire bescherming Joods België verdwijnt, gemeenschappen ongerust

Para's in A'pen. Defensie communicatie

De militaire bescherming bij Joodse instellingen en gebouwen in België gaat verdwijnen. Per 1 september zullen de para’s en andere leden van de krijgsmacht verdwenen zijn uit het straatbeeld wat Joodse doelen betreft. Dat heeft de federale regering besloten. De Joodse gemeenschappen van het land zijn ongerust. Zij zien namelijk een toename van antisemitisme, met name in de zichtbaar Joodse buurten in Antwerpen. Ze smeken de overheid om bescherming. Die komt de Joden echter nog niet tegemoet. Voorlopig zullen ze het met camera’s en de politie in plaats van para’s moeten doen.

De Vivaldi-regering kondigde woensdag aan dat de militaire bescherming van Joodse gebouwen en plekken verdwijnt. Het besluit hing al langer in de lucht, maar nu is dan toch een knoop doorgehakt. Het Belgische leger kwam in actie na de aanslag op het Joods Museum van Brussel in 2014 en de aanslagen in Parijs en Brussel van 2015 en 2016. Para’s kwamen op straat om de mensen te beschermen en een gevoel van veiligheid te geven. Kwetsbare doelen, zoals Joodse instellingen, kregen eveneens bescherming van het leger. De militairen moesten worden ingezet omdat de autoriteiten op zoek waren naar Franse en Belgische moslimterroristen.

Nadat de terroristen waren gevat of zichzelf in aanslagen hadden opgeblazen, bleven de soldaten nog een poos in het straatbeeld. Zowel door de vorige als de huidige regering werd lang gesproken over het afbouwen van de militaire aanwezigheid. Uiteindelijk gebeurde dat ook, zij het dat de Joodse gemeenschappen nog wel militaire bescherming kregen. Dat is op 1 september definitief voorbij. De Vivaldi-regering besloot woensdag dat de politie het werk voortaan moet gaan opknappen. Daar hebben de Joodse gemeenschappen minder vertrouwen in, vooral omdat ze vinden dat militaire para’s potentiële daders eerder afschrikken dan gewone politiemensen.

Vanuit de oppositie in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers komt nu tegengeluid. N-VA-politicus en voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, zegt met een voorstel te komen voor nieuwe bescherming. Er moet drie miljoen euro voor de Joodse gemeenschappen worden klaargespeeld, aldus de N-VA, een Vlaams-nationalistische partij die in Vlaanderen meeregeert maar federaal in de oppositie zit. In Antwerpen slaat de Joodse gemeenschap alarm. Wij willen onze kinderen veilig naar school kunnen blijven sturen, is de boodschap. De angst zit erin dat de overheid verslapt en dat er dan een keer een aanslag plaatsvindt.

Met name in de coronatijd is ook in België het antisemitisme flink toegenomen. De schrik zit er goed in, onder meer door acties van moslimburgers in de Joodse wijk in Antwerpen. Zo waren er anti-Joodse scheldpartijen die uitliepen in een handgemeen en werd er vorig jaar door twee Syrische jongeren op rolschaatsen ‘Free Palestine!’ geroepen in de straten van de buurt. Er is huiver voor mogelijk radicaliseren van jongeren, zoals met de terroristen van 2015 en 2016 is gebeurd. De federale regering wil echter niet terugkomen op het genomen besluit. Minister Annelies Verlinden (CD&V) van Binnenlandse Zaken heeft de para’s op andere plekken al afgebouwd en gaat daarmee door totdat ze ook op 1 september uit het straatbeeld bij Joodse instellingen verdwenen zijn.

Lees ook:
Vechtpartij in Joods Antwerpen na roepen ‘Free Palestine!’
In de Joodse buurt van Antwerpen zijn de gemoederen eerder deze week hoog opgelopen toen vijf moslimjongeren ‘Free Palestine’ riepen.
Er ontstond discussie met een Joodse voorbijganger dat ontaardde in een handgemeen. Het gebeurde in de Mercatorstraat, zo meldt Het Nieuwsblad. De politie zegt de situatie op straat en in de Joodse buurt scherp in de gaten te houden. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Militaire bescherming Joods België verdwijnt, gemeenschappen ongerust