Museum van de Joodse vluchtelingen in Shanghai heropend

Chinasquare.be

In Shanghai is het Museum van de Joodse Vluchtelingen opnieuw geopend. Niet vanwege een corona-sluiting, maar vanwege een grondige verbouwing het het museum weer open gegaan. Het herdenkt de circa 20.000 gevluchte Europese Joden die in de Tweede Wereldoorlog onderdak vonden in de Chinese stad. Het museum bevindt zich op de plek van de voormalige Ohel Moshe-synagoge, die in 1927 werd gebouwd in het stadsdeel Hongkou. Voorwerpen van Joodse vluchtelingen zijn er genoeg: van een handtas tot een bruidsjurk.

In 2007 ging het museum open en jaarlijks kwamen er zo’n 100.000 bezoekers op af. Na een jaar of drie werd de directie overspoeld met voorwerpen van voormalige Joodse vluchtelingen of hun nabestaanden, maar ook van lokale bewoners. Zodoende werd uitbreiding noodzakelijk. In 2017 ging het pand dicht voor een grondige verbouwing die nu klaar is. Het nieuwe museum is vier maal zo groot dan voorheen, zo meldt het medium China Daily.

Waar er voor de verbouwing slechts 150 objecten werden getoond, zijn er nu duizend voorwerpen te vinden. Naast de expositieruimtes zijn er ook functionele zalen en educatieve mogelijkheden. En de permanente tentoonstelling heeft een moderniseringsslag doorgemaakt door de introductie van meer multimedia en films. Volgens de curator is de leidraad nu ‘een gedeelde toekomst voor de mensheid’. Hij doet een oproep voor samenwerking tussen landen en volkeren, net als de Chinese diplomatie, aldus de site Chinasquare.be.

‘Eén van de nieuw tentoongestelde voorwerpen is een gebreide handtas, die geschonken werd door de kleinzoon van een rijsthandelaar in Shanghai. Die kreeg de tas in 1940 als waarborg van een Joods koppel met een ziek kind, dat dringend geld nodig had. Ze kwamen de tas nooit meer ophalen’, zo schrijft Chinasquare. ‘Er is ook een fluitje van een lid van de Joodse Pao Chia militie. Die bestond uit Joodse mannen tussen twintig en 45 jaar, die als erkenningsteken een armband droegen. Ze stonden in voor de openbare orde in de Joodse gemeenschap nadat de Japaners in 1943 de buitenlandse concessies in Shanghai overnamen’.

Betty Grebenschikoff verbleef indertijd elf jaar in Shanghai en leeft nu in de Verenigde Staten, zo meldt de Belgische site. ‘Ze bezoekt regelmatig haar vroegere woning en gaf in 2013 haar witte bruidsjurk aan het museum, uit dankbaarheid voor de gastvrijheid van de stad. De bibliotheek van het museum telt achtduizend boeken, geschonken door Kurt Wick, een nu 82-jarige vluchteling . Er is ook een muur met tot heden de namen van 18.575 geïdentificeerde vluchtelingen en plaats om verder aan te vullen’.

Categorie: |

Home » Nieuws » Museum van de Joodse vluchtelingen in Shanghai heropend