Namenwand mag er komen van de rechter

Namenwand
NAC

De aanleg van het Holocaust Namenmonument Nederland, ook wel de namenwand genoemd, mag beginnen. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank besloten. De bestuursrechter verklaarde dat de bezwaren van omwonenden ongegrond zijn. Zij gaan mogelijk in hoger beroep. Volgens de gemeente Amsterdam kan de bouw rond 1 oktober beginnen. Het zal dan ongeveer twee jaar duren voordat het gedenkteken af is. Het project is in handen van het Nationaal Auschwitz Comité, dat doorgaat met de voorbereidingen op de bouw.

De bestuursrechter zei dat de gemeente terecht de belangen voor de komst van het monument zwaarder heeft laten wegen dan de bezwaren van de bewoners. Die meenden dat sprake was van een gebrekkige besluitvormingsprocedure, waarin ze geen inspraak zouden hebben gehad. Verder vinden ze het ontwerp van de Pools-Joods-Amerikaanse architect Daniel Libeskind veel te groot en vrezen ze voor onveilige situaties, omdat er te weinig ruimte zal zijn om grote groepen toeristen op te vangen. Massatoerisme is al langer een probleem in Amsterdam en zou zich naar hun buurt kunnen verplaatsen.

Wel ziet de bestuursrechter in dat het om een bijzonder bouwwerk gaat en dat er voor de bewoners veel zal veranderen. Maar hij stelt dat de gemeente voldoende maatregelen heeft genomen om ‘de sociale veiligheid’ rond de namenwand te waarborgen. Dit omdat het monument veel open plekken heeft en er ‘diverse zichtbare en niet-zichtbare maatregelen zijn getroffen om de veiligheid te bewaken’.

Bij NAC-voorzitter Jacques Grishaver was de vreugde groot toen de bestuursrechter dinsdag de uitspraak deed. Hij en zijn medebestuurders gaan door met het project. Tegelijkertijd denken de bezwaarmakers er over na om naar de Raad van State te stappen. In dat geval kan de bouw weer enkele jaren vertraging oplopen.

Lees ook:
Bouw van Namenwand weer met maanden vertraagd
. Bezwaarmakers uit de omgeving stappen namelijk naar de voorzieningenrechter om de benodigde bomenkap tegen te houden.

Initiatiefnemers Namenwand blijven strijdbaar: ‘wij gaan onverdroten door’. Dit stellen ze in een brief aan alle donateurs en contacten. ‘Dat het monument er komt staat vast,’ aldus voorzitter Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitzcomité (NAC). In de tekst maakt hij duidelijk ‘waar het om gaat’. Ook staan de namen van 178 Joodse bewoners in de brief.

Categorie:

Home » Nieuws » Namenwand mag er komen van de rechter