Permanente expositie in Synagoge Groningen gereed

Synagoge-G2K-© M. Annema

De Synagoge Groningen heeft een permanente tentoonstelling gekregen waarin het verhaal van de sjoel en de Groninger Joden wordt verteld. Er is twee jaar met man en macht aan gewerkt. In de expositie staan tientallen persoonlijke verhalen centraal, die worden verteld in woord, beeld, film en audio. Met interactieve zuilen, voorzien van honderden goed ingekleurde zwart-wit beelden, ‘activerende doe-stations’ en een ruime leencollectie kunnen bezoekers leren over het leven in Joods Groningen. Het Joods Historisch Museum in Amsterdam en verschillende particuliere verzamelaars verlenen medewerking aan de tentoonstelling. De expositie gaat op 8 september open voor het publiek.

Rijke geschiedenis
Wie straks Synagoge Groningen binnenloopt, wordt op moderne en eigentijdse wijze meegezogen in de rijke Joodse geschiedenis van de stad en provincie Groningen. De sjoel ontpopt zich zo tot een bijna volwaardig museum, dat ook dagelijkse culturele activiteiten en religieuze diensten onder dak heeft. Historicus en tentoonstellingsmaker Willy van der Schuit ontwikkelde samen met Ontwerpcollectief Groningen het nieuwe interieur, dat onderdeel is geworden van het opvallende monumentale gebouw. Liefke Knol maakte een aantal films en Bertien Minco zette een speciale audiotour met familieverhalen in elkaar.

De puddingfabriek
De synagoge is een historische locatie waar de lokale Joodse gemeenschap sinds de achttiende eeuw samenkomt. In de expositie gaat naast Joods Groningen ook over het verhaal over het Jodendom in het algemeen. Voor wat Groningen betreft komen onder meer verhalen en objecten uit het Joods-Groningse bedrijfsleven aan bod, zoals bandenlijmproducent Simson en de bekende puddingfabriek van Polak. Verder worden er persoonlijke bezittingen getoond, zoals gebedenboeken en brieven die getuigen van het samenleven als Joodse gemeenschap in voor- en tegenspoed.

Begrip en verdraagzaamheid
In samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken – de eigenaar van het pand – werd eerder dit jaar een verbouwing afgerond. Vervolgens is de permanente museale inrichting gerealiseerd, een lang gekoesterde wens van het sjoelbestuur. “We wilden niet alleen het verhaal van het Joodse leven in de stad, provincie en grensstreek vertellen. Maar we wilden juist ook zorgen dat de rijke geschiedenis en de wezenlijke bijdrage van de Joodse inwoners aan het culturele, maatschappelijke en economische leven niet verloren gaan,” vertelt voorzitter Gaby Poell. “Onder het motto, onbekend maakt onbemind, hopen we dat deze verhalen zullen bijdragen aan wederzijds begrip en verdraagzaamheid.”

Opening
Synagoge Groningen is vanzelfsprekend een plaats van herinnering, naast een levendige plek voor culturele activiteiten en een educatief centrum over Joodse religie en gebruiken, aldus het sjoelbestuur in een persbericht. Aankomende zondag, 5 september, wordt de tentoonstelling geopend in het bijzijn van een select gezelschap. Op 8 september gaan sjoel en expositie open voor het publiek.

Lees ook:
Verhalencafés over Joodse gemeenschap in Duits-Groningse grensregio

Er worden speciale Verhalencafés georganiseerd over de Joodse gemeenschap in de Duits-Groningse grensregio. Tot aan de Sjoa woonden hier relatief veel Joodse burgers. Er was een actief Joods leven en de Joden namen zichtbaar deel aan de maatschappij. In de Verhalencafés zal worden stilgestaan en gesproken over die tijd, zodat de verhalen van weleer kunnen gaan leven. Het gaat om twee avonden. Er wordt nog naar verhalen en objecten gezocht. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Permanente expositie in Synagoge Groningen gereed