Petitie om Rotterdamse ‘orgelzolders’ van onderduikers te redden voor publiek

Google Maps

De zolders in een Rotterdamse kerk, waar in de bange jaren ’40-’45 Joodse onderduikers zaten, dreigen gesloten te worden voor het publiek. Het gebouw wordt verkocht en daardoor is het onzeker geworden om bezoekers er nog terecht kunnen. Jaarlijks worden de onderduikplekken voor duizenden kinderen bezocht om te kunnen leren over de Sjoa in Nederland. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) van Rotterdam zijn de zolders ‘het achterhuis’ van de Maasstad. Er is een petitie opgezet en woensdag worden tweeduizend handtekeningen ingediend.

Het gaat om twee zolderplekken die zich achter het orgel van de Breepleinkerk bevinden. Dit gereformeerde kerkgebouw staat op de hoek van de Randweg en de Breeweg. Het pand dateert uit 1931. Gedurende de bezettingsjaren zaten hier twee Joodse gezinnen uit Rotterdam zeker 34 maanden lang ondergedoken. Ook kwam er een kindje ter wereld. Zeven onderduikers overleefden de Sjoa. Het duurde tot 2006 voordat het voormalige onderduikadres werd ontdekt, waarna het is opengesteld voor het publiek, waaronder schoolklassen.

Maar de kerk, die nog in handen is van de Protestantse Gemeente Rotterdam Zuid, wordt nu van de hand gedaan. Het is onduidelijk wat de aankomende eigenaren, de Evangelische Pinkstergemeente Levend Woord, met de zolders willen doen. De evangelische christenen hebben nog niet officieel toegezegd dat ze de ruimten in stand zullen houden. De Stichting Schuilplaatsen Orgelzolders Rotterdam, die de rondleidingen geeft, leeft daarom tussen hoop en vrees. Ook het historisch genootschap Roterodamum maakt zich ernstige zorgen.

“Nu er met de verkoop zorgen zijn over de toegankelijkheid van de orgelzolders, maken wij ons grote zorgen. We hebben een brief gestuurd aan de mogelijk nieuwe eigenaren”, vertelt Frans Meijer van Roterodamum aan EenVandaag. De brief is in goede orde ontvangen en de Pinkstergemeente heeft aangegeven dat de rondleidingen gewoon kunnen doorgaan. Maar voor de stichting is dat onvoldoende, want die wil een schriftelijke garantie hebben. Zodoende dient het stichtingsbestuur woensdag tweeduizend handtekeningen in bij de voorzitter van de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Rotterdam Zuid.

De ondertekenaars hopen dat de huidige eigenaren op de valreep een huurcontract aanbieden aan de stichting, zodat de komende eigenaren daar niet onderuit kunnen. Ze zijn bang dat de Pinkstergemeente zich niet aan zijn woord zal houden.

Lees ook:
Historische tekst Joodse winkel Rotterdam lijkt op tijd gered van de ondergang

Het had niet langer hoeven duren of een deel van de historische gevel van een voormalige Joodse winkel in Rotterdam was verdwenen. Vorige week probeerden bouwvakkers de borden van de textielzaak ‘Het Wonder’ te slopen met een slijptol. Een voorbijganger zag wat er gebeurde en kon voorkomen dat de tekst eraf gehaald wordt. De naburige zaak, een filiaal van koopjeswinkel Zeeman, gaat uitbreiden en daarom moet de gevel worden aangepakt.

Categorie:

Home » Nieuws » Petitie om Rotterdamse ‘orgelzolders’ van onderduikers te redden voor publiek