Prins Harry spreekt met anti-Israëlische trauma-expert op boek-event

M. Jones, Flickr, https://www.flickr.com/photos/rambomuscles/27537241539

De Britse prins Harry heeft een bijeenkomst achter de rug met de controversiële trauma-psycholoog Gabor Maté. Die staat bekend om zijn anti-Israël en pro-BDS-standpunten. In aanloop naar het gesprek, dat zaterdag in Canada plaatsvond en via een livestream werd uitgezonden, ontstond hierdoor onrust in de Joodse wereld. Met name in Joods Groot-Brittannië, waar mensen de prins bekritiseerden over zijn ontmoeting. Tijdens het gesprek biechtte Harry op last te hebben van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) en zei hij zich altijd een buitenbeentje te hebben gevoeld in zijn familie. Over Israël werd niet gerept.

Tumult

In aanloop naar de bijeenkomst van zaterdag, die voornamelijk was bedoeld om Harry’s boek Spare te promoten, ontstond er veel tumult. Dat kwam door de trauma-psycholoog die de prins had uitgekozen als gesprekparter. De Hongaars-Joodse Gabor Maté vluchtte na de Sjoa naar Canada, waar hij zich als volwassene specialiseerde in trauma-psychologie. Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich als een anti-zionist die steeds extremere standpunten innam over Israël. In 2014 schreef hij in de Toronto Star: ‘Gebruiken de Palestijnen tunnels? Net als mijn helden, de slecht bewapende strijders van het getto van Warschau’.

BDS-standpunten

In een podcast noemde Maté de staat Israël ‘de langste etnische zuiveringsoperatie in de twintigste en 21ste eeuw. Het gaat nog steeds door’. Ook beschreef hij Gaza als ‘de grootste openluchtgevangenis ter wereld’. Tevens had hij een ontmoeting met Roger Waters, het oud-bandlid van Pink Floyd die aanhanger is van de anti-Israël-beweging Boycot, Desintvesteren en Sancties (BDS) en antisemitische uitingen uit schuwt. Maté nam ook deel aan bijeenkomsten van een extreem-linkse, pro-Kremlin-groep en verdedigde ex-Labour-leider Jeremy Corbyn na beschuldigingen van antisemitisme.

Beroering

In Engeland heeft de aankondiging van Harry dat hij met Maté in gesprek ging voor beroering gezorgd. Rabbijn Abraham Cooper van het Simon Wiesenthalcentrum zei tegen de Jewish Chronicle echter: “Ik ga ervan uit dat de prins niet op de hoogte was van de politieke vooringenomenheid van deze persoon, zijn haat tegen de Joodse staat, zijn uitgelatenheid met antisemieten en zijn dekking voor Hamas-terroristen. Als zodanig heeft degene die de regelingen heeft getroffen om deze persoon met prins Harry te laten verschijnen, hem geen dienst bewezen.”

Onwetend

Volgens Cooper zou prins Harry zich van geen kwaad bewust zijn geweest. “Als prins Harry de staat van dienst van deze man kende en hem toch zou kiezen voor het interview, zou ons Centrum de prins bekritiseren voor zo’n ongepaste keuze.” De JC vroeg zowal Harry als zijn uitgever tevergeefs om commentaar. Tijdens de boekbijeenkomst, waarvoor deelnemers van de livestream een exemplaar van Spare moesten kopen, biechtte Harry aan Maté op PTSS te hebben. Hij knuffelt zijn kinderen daarom veel vaker dan zijn vader Charles met hem deed, aldus de prins. Over Israël werd niet gerept.

Buitenbeentje

Harry kon naar eigen zeggen nooit echt goed meekomen binnen de koninklijke familie. Hij voelde zich altijd een buitenbeentje. In zijn boek kon hij daarover openhartig zijn, evenals over zijn psychische problemen. “Ik voelde een enorm gewicht van mijn schouders vallen”, zei hij tegen Maté, terwijl hij het boek omschreef als een ‘dienstbetoon’ voor anderen met psychische problemen om daarover te praten. Maatschappelijk heerst er nog steeds een taboe op. Harry verdedigde ook het gebruik van medicijnen en zei dat het hem had geholpen ‘om te gaan met de trauma’s en pijn uit het verleden’.

Megxit

Prins Harry bracht in januari het boek Spare uit (vrij vertaald: Reserve) waarin hij openhartig sprak over zijn leven. Het boek geeft een beeld van het leven van de prins, die tweede in de lijn van troonopvolging was en zich vaak niet goed behandeld voelde. Hij en zijn vrouw Meghan Markle, met wie hij in 2018 in het huwelijksbootje trad, besloten drie jaar geleden om te stoppen met hun werk voor het Britse Koninklijk Huis: de Megxit. Ze vertrokken naar Noord-Amerika, vanwaar ze sindsdien geld verdienen met boeken, documentaires en media-optredens. In Groot-Brittannië is hun populariteit tot een dieptepunt gedaald.

Lees ook:
Meghan Markle krijgt steun uit Joodse hoek

Jessica Mulroney, de beste vriendin van Meghan Markle, heeft op Instagram haar loyaliteit getoond. ‘Een sterke vrouw kijkt een uitdaging aan en geeft er een knipoog naar’, schreef de Joodse Canadese socialite op het sociale medium. Daarmee steekt ze haar vriendin Markle een hart onder de riem. De Amerikaanse actrice en haar man prins Harry maakten vorige week bekend dat ze ‘een stap terug zetten’ in de Britse koninklijke familie.

Categorie: |

Home » Nieuws » Prins Harry spreekt met anti-Israëlische trauma-expert op boek-event