TBS met dwangverpleging geëist tegen aanvaller restaurant HaCarmel

AT5

Syriër Saleh A. (32), die vorig jaar een ruit van het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam insloeg en vervolgens een Israëlische vlag in brand stak, moet TBS met dwangverpleging krijgen. Dat zei de Officier van Justitie woensdag in de Amsterdamse rechtbank. Twee jaar geleden werd hij door de rechtbank veroordeeld voor een andere aanval, eind 2017. Toen ging het om straf na vernielingen aan en diefstal van de Israëlische vlag uit HaCarmel. Anders dan toen heeft de Officier nu wel een terroristisch oogmerk ten laste gelegd. Ook wilde hij volgens het Openbaar Ministerie de Israëlische bevolking bang maken.

Schrik en angst
“Het gaat om een bijzondere zaak”, zei de Officier van Justitie. “Aan de ene kant spreken we ‘enkel’ over een kapot raam en een verbrandde vlag. Aan de andere kant hebben we te maken met een zaak die tot zeer veel beroering, emoties en angst heeft geleid. De verdachte heeft met zijn daden een grote angst gezaaid in de samenleving. De restauranteigenaren werden ook wederom slachtoffer. Wederom de schrik en wederom de angst. Allemaal omdat je in een politiek conflict een andere visie aanhangt. De verdachte heeft een politiek debat gevoerd door geweld uit te oefenen en mensen angstig te maken.”

Terrorisme
Het voeren van een politiek debat door geweld uit te voeren en angst aanjagen bij mensen valt in Nederland onder terrorisme. Zodoende dat het OM de verdachte dit keer wel een terroristisch motief verwijt. De huidige zaak is een andere situatie dan die in 2017, zei de Officier op zitting. Volgens hem is de actie van Saleh A. specifiek gericht op HaCarmel, ‘enkel en alleen om de achtergrond van het restaurant’. Hij zou nadrukkelijk gericht zijn op de Israëlische vlag die voor het raam hing. A. werd na zijn daad, op 8 mei 2020, opgepakt en langer vastgehouden.

22.000 euro schade
De eigenaren van HaCarmel, Daniel en Sami Bar-on woonden de rechtszitting bij. Ze vertelden een schadepost te hebben van ruim 22.000 euro van onder andere de ramen, kozijnen en beveiliging, aldus Het Parool. “De schade is niet echt in geld uit te drukken. Er is bedrijfsschade en omzetverlies en een immateriële schade. De incidenten houdt hen bovendien elke dag bezig. Ze zijn het middelpunt geworden van het conflict ver weg in het oosten. De zaak is kapotgemaakt,” aldus advocaat Herman Loonstein. Hij zei dat het delict impact heeft op het slachtoffer, de zaak en de stad Amsterdam. “De gemeente reageerde aanvankelijk empathisch, maar het is bij woorden gebleven. De gemeente stopte met de begeleiding van de verdachte terwijl A. handelde vanuit opdrachten en visioenen. Hij wil in de toekomst bij Hamas aansluiten. Maar de gemeente Amsterdam laat hem gewoon lopen.”

De familie Bar-On gaf een verklaring af. ‘De eerdere vernieling van de zaak in 2017 moest klein worden gehouden. A. was verward. Het zou maar een vernieling zijn. Er kwamen solidariteitsbezoeken van politici en daarna was iedereen de zaak weer vergeten. Onze zaak is kapot gemaakt door een terrorist. Maar in Nederland noemen we dit soort figuren echter liever verward dan een terrorist’.

Geradicaliseerd
Een gespecialiseerd bureau (NTA) heeft A. in opdracht van het OM onderzocht. Volgens de onderzoekers is hij geradicaliseerd, houdt hij er extremistische ideeën op na en heeft hij vorig jaar vanuit dat gedachtengoed gehandeld. Daarnaast zijn er volgens de Officier van Justitie nog meer factoren die wijzen op een terroristisch oogmerk. Bij de politie heeft de verdachte onder meer verklaard over het motief van zijn handelen. Hieruit wordt duidelijk dat zijn actie voortkomt uit een pro-Palestijns gedachtegoed. Ook beweert de Syriër van Palestijnse komaf te dijn.

Beschermd wonen
In aanloop naar de zitting van woensdag hebben het Pieter Baan Centrum en de Reclassering eveneens onderzoek gedaan naar A. De deskundigen komen tot de conclusie dat er een groot gevaar is voor herhaling. Dat rapporteert ook het bureau NTA. Dit grote herhalingsgevaar is volgens het OM niet op een andere manier dan met TBS te beteugelen. Met andere woorden: de veiligheid vereist deze maatregel. Naast TBS met dwangverpleging eiste de Officier van Justitie 418 dagen gevangenisstraf. Dit komt overeen met de tijd die de verdachte in voorarrest heeft gezeten. Als de TBS voorbij is, moet A. worden geplaatst op een plek met beschermd wonen.

Aanranding
Niet alleen stond A. terecht voor een terreuraanval, ook wordt hij verdacht voor aanranding van een vrouw in de tram in Amsterdam. Dat gebeurde vorig jaar op 28 februari. Hij zou zijn linkerhand op de billen van de vrouw hebben gelegd. Het incident leidde tot ophef in de tram. De gealarmeerde politie kon A. op aanwijzingen van de aangeefster aanhouden. Hij ontkent met opzet haar billen te hebben aangeraakt. Volgens hem was het te druk in de tram en gebeurde het per ongeluk. Het verhaal van de aangeefster wordt echter bevestigd door een getuige. De aanranding is meegenomen in de geëiste straf van het OM.

Reactie van A.
A. zelf kwam volgens Het Parool in de rechtszaal verward over. “Het ging niet goed met mij. Ik had een droom over een situatie die abnormaal was. Als er gezegd wordt dat er moet worden geschoten, doe ik dat.” Hij heeft alleen gehandeld en deed het om Israëli’s te waarschuwen. “Ja, maar niet van mijn opdrachtgevers,” zei hij tegen de rechter. “Als iemand me de volgende keer tegenhoudt, wordt hij geschoten.” A. zei niets tegen de eigenaren van HaCarmel of Israëlische volk te hebben, maar tegen het beleid van Israël. Volgens zijn avocaat Willem van Vliet heeft A. een heftig verleden. “Hij komt uit een arm gezin en is zelf slachtoffer geweest van terroristische groeperingen. Hij heeft een kind verloren en zo begon het afglijdingsproces. Hij is zelf slachtoffer.” Van Vliet stelt dat A. met TBS met dwangverpleging in ‘een uitzichtloos bestaan’ terecht komt.

Lees ook:
Loonstein: ‘Bekladding HaCarmel niet anti-Joods, maar blijft nog steeds kwalijk’

De laatst bekende bekladding van het kosjere restaurant HaCarmel blijkt toch niet antisemitisch te zijn. Ook reed een politiewagen langs terwijl de dader aan de gang was en verzaakten de dienders in de auto om in te grijpen. Dit stelt advocaat Herman Loonstein namens de eigenaren van HaCarmel. De laatsten zijn opgelucht dat het niet om een anti-Joodse bekladding gaat, maar vinden het vandalisme nog steeds een kwalijke zaak. 

Categorie:

Home » Nieuws » TBS met dwangverpleging geëist tegen aanvaller restaurant HaCarmel