Verdwenen Joodse scholen Amsterdam krijgen plaquette

Twitter

Alle verdwenen Joodse scholen in Amsterdam worden in de toekomst voorzien van een gedenkplaat. Daarop kunnen mensen lezen wat er in de bange jaren ’40-’45 op deze plek is gebeurd. Het gaat om 45 voormalige scholen voor Joodse kinderen in de stad. Op zo’n plaquette staan de namen van de vermoorde kinderen en docenten. Afgelopen vrijdag werd het eerste exemplaar onthuld in de Amsterdamse Transvaalbuurt, zo meldt Het Parool.

Het gele bord hangt aan de gevel van wat tegenwoordig basisschool De Kaap in de Christiaan de Wetstraat is. In de oorlog was hier de Joodse Mulo gevestigd. De meesten van de vierhonderd leerlingen en twintig leraren zijn in de Sjoa vermoord. In de oorlog kende de hoofdstad dus 45 Joodse scholen, waarvan de meesten waren gevestigd in de drie buurten waar relatief de meeste Joodse Amsterdammers woonden: de oostkant van het Centrum, Zuid en de Transvaalbuurt.

Aart Janszen naam het initiatief voor het project met de gele plaquettes op de voormalige Joodse schoolgebouwen. Het wordt bekostigd door Gemeentelijke Fonds Joodse Erfpachttegoeden, dat het smartengeld verdeelt dat de gemeente Amsterdam beschikbaar stelde na de erfpachtaffaire (Joodse Amsterdammers die de Sjoa overleefden, moesten achterstallige erfpacht betalen, zo bleek uit onderzoek van een paar jaar geleden). De vader van Janszen gaf les aan een school in Betondorp. Hij wilde niet meewerken aan het verplaatsen van zijn Joodse leerlingen en werd zodoende geschorst.

Lees ook:
Door nazi’s verboden schilderij terug in het Ignatius Gymnasium

Het Amsterdamse Ignatius Gymnasium heeft een oud schilderij terug dat in de bange jaren ’40-’45 is verwijderd in opdracht van de nazi’s. Het doek werd weggedaan vanwege de Joodse afbeelding ervan, maar werd door de conciërge gered en kwam na de oorlog in andere handen terecht.

Categorie:

Home » Nieuws » Verdwenen Joodse scholen Amsterdam krijgen plaquette