Yad Vashem-prijzen in Heemstede
In de vorig jaar ingewijde synagoge aan de Lankhorstlaan in Heemstede is op donderdag 12 november aan twee echtparen postuum een Yad Vashem onderscheiding toegekend. De inmiddels overleden inwoners van Heemstede en Overveen kregen de onderscheiding, omdat zij in de Tweede Wereldoorlog Joodse kinderen onderdak hebben geboden. Deze kinderen hebben de oorlog overleefd. De ambassadeur van Israël, Haim Divon, reikte de onderscheidingen uit aan de kinderen van deze “rechtvaardigen onder de volkeren”.
Eén onderscheiding werd in ontvangst genomen door mevrouw Ruud Wubbe-de Boer, de oudste dochter van Geert de Boer en Margaretha Hendrika de Boer – Niemöller. Zij namen de Joodse peuter Levi Samson op in het gezin met drie kinderen in Overveen. De voedselvoorziening was een constante zorg, weet Ruud nog. Levi is bij de plechtigheid aanwezig en zichtbaar geëmotioneerd bij de toespraak. Zijn moeder overleefde de concentratiekampen, haar echtgenoot niet. Er is altijd een hechte band blijven bestaan tussen de families.
De andere onderscheiding werd in ontvangst genomen door Loes Jak-van Westering, de oudste dochter van Paul Christiaan Westering en Johanna van Westering – van Schreeven. Dit Overveense gezin nam de Zandvoortse Hester Waas in huis, maar ook anderen Joden vonden er een tijdelijk onderdak. Waas emigreerde na de oorlog naar Amerika toen duidelijk werd dat haar ouders en broertje waren vermoord. Zij leeft nog maar was niet in staat de bijeenkomst bij te wonen. Wel haar zoon en echtgenote en kinderen, die speciaal uit Vancouver waren overgekomen.
Er waren toespraken van gemeentesecretaris Willem van den Berg, wiens vader ook in een concentratiekamp terechtkwam, rabbijn Shmuel Spiero, Haim Divon, Jan de Boer en Peter van Westering, zonen van de postuum onderscheiden echtparen. Leerlingen van groep 8 van de Bosch en Hovenschool zongen het lied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij.
Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen, die door de nazi’s zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren