Beth Shoshanna weg uit Deventer

Deventer
A. Roks, Reliwiki

De Joodse gemeente Beth Shoshanna vertrekt uit Deventer omdat de eigenaren van de Deventerse synagoge het contract met het gemeentebestuur beëindigen. Horecaondernemer Ayhan Sahin en vastgoedman Carlus Lenferink hebben het bestuur van Beth Shoshanna laten weten dat ze per 1 augustus uit de sjoel moeten vertrekken. Dit is het resultaat van een conflict dat ruim een half jaar geleden ontstond nadat Sahin het pand had overgenomen en er een foodhall van wilde maken. Dat laatste is van de baan, omdat de gemeente Deventer daar een stokje voor stak. In de afgelopen tijd liepen er echter ook bemiddelingsgesprekken tussen Sahin en voorzitter Tom Fürstenberg van Beth Shoshanna. Deze zijn op niets uitgelopen.

Maandagochtend zullen de Tora-rollen het gebouw verlaten dat lang dienst deed als synagoge. Ongeveer acht jaar geleden trok Beth Shoshanna in het pand, dat daarvoor decennialang door christenen was gebruikt als kerk. Vrijwel altijd is het gebruik van de sjoel onzeker geweest, omdat de gemeente Deventer de Joodse gemeente niet wilde helpen bij de aankoop van het pand. Uiteindelijk kwam het in handen van horecaman Sahin, die er vervolgens een foodhall van wilde maken. Er kwam grote verontwaardiging en de Joden zetten tevergeefs een actie op om het pand te kopen (via een site werd ruim tweeduizend euro binnengehaald). Intussen zochten Sahin en Fürstenberg de media op.

Vorige week besloot de gemeente Deventer een knoop door te hakken door te stellen dat het gebouw geen horecabestemming mag krijgen. Sahin kreeg daarom geen vergunning. Onder meer overlast van omwonenden gaf daarbij de doorslag. Intussen heeft Fürstenberg een alternatief kunnen vinden voor Beth Shoshanna. Vanaf maandag huist de Joodse gemeente in het sjoeltje van Raalte. Net als in Deventer kwam deze synagoge in de gevarenzone vanwege een wijziging van het bestemmingsplan, maar dankzij een petitie werd de sjoel gered. Fürstenberg wordt welkom geheten door de eigenaren van het pand. Als hij dit niet rond had gekregen, dan was het huren van een zaal in Deventer een andere optie geweest.

Horecaondernemer Sahin zegt dat de partijen maandenlang om de tafel zaten, maar dat een oplossing uitbleef. Eem verkoop van het pand aan de Joodse gemeente, die een crowdfundingsactie opzette, was nooit een optie. “We willen het pand in de portefeuille houden. Ook met een maatschappelijke bestemming is er van alles mogelijk,” aldus Sahin tegen De Stentor. De gemeente Deventer zegt niets te kunnen doen aan de situatie, omdat de aankoop van religieus erfgoed niet haar taak is. Dit onder meer in verband met de scheiding tussen kerk en staat. Wel heeft de gemeente tevergeefs bemiddeld tussen Sahin en Fürstenberg.

Categorie:

Home » Nieuws » Beth Shoshanna weg uit Deventer