Cheider hangt een financiële sanctie boven het hoofd

Het Cheider in Amsterdam
wiki

De Joodse school Cheider kan mogelijk een financiële straf krijgen als het niet ‘serieus gaat werken aan de verbeterplannen’ die met de onderwijsinspectie zijn afgesproken. Dit schrijft minister Arie Slob (ChristenUnie) van Basis- en Voortgezet Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman liet vorig jaar onderzoek doen naar de veiligheid op de Joodse school. De aanleiding was een misbruikzaak. Een docent zou in 2012 meerdere keren ontucht hebben gepleegd met leerlingen. De school deed daarvan niet meteen aangifte, waardoor hij naar Israël kon reizen en pas in 2016 aan Nederland kon worden uitgeleverd.

Verbeteringen
Na het onderzoek sprak de onderwijsinspectie ‘een aantal herstelopdrachten en aanknopingspunten voor verbetering voor het bestuur’ met het Cheider af. De school moest zich daar aan houden terwijl de inspectie intensief toezicht hield. Daaruit blijkt nu dat de school tekort schiet, schrijft minister Slob. ‘De inspectie constateert dat het huidige bestuur van Cheider onvoldoende in staat is gebleken binnen de gestelde termijn de vastgestelde tekortkomingen te herstellen en werk te maken van de aanknopingspunten voor verbetering. Daarom bereidt de inspectie bekostigingsmaatregelen voor’.

Seksuele kerndoelen
Slob: ‘De inspectie heeft mij eerder dit jaar geïnformeerd over de moeizame voortgang. Het schoolbestuur gaf weinig blijk van urgentie, waardoor er nauwelijks sprake was van daadwerkelijke verandering’. De minister schrijft ook dat er zorgen blijven over de sociale veiligheid op de school. Volgens de inspectie voldoet het bestuur van het Cheider niet aan ‘de wettelijke verplichtingen rond de kerndoelen rond bevordering van respect voor seksualiteit en seksuele diversiteit’. Onbevoegde docenten geven over deze kerndoelen les. In plaats daarvan worden hiervoor docenten ingezet die Joodse vakken geven.

Joodse wetten
De inspectie en het schoolbestuur botsen regelmatig over de seksuele kerndoelen en volgens de school gaan de Joodse wetten voor de Nederlandse onderwijswetgeving, stelt de minister vast. ‘Deze opstelling is onaanvaardbaar – de Nederlandse wetten gelden altijd en voor iedereen. Alle leerlingen op alle scholen hebben recht op onderwijs dat voldoet aan de voorwaarden die de wetgever stelt’, schrijft Slob, die de opstelling van het schoolbestuur ‘zorgelijk’ noemt.

Te langzaam
Daarnaast zou het Cheider te langzaam zijn met het interpreteren van de verbeterpunten, tot ergernis van Slob en de inspectie. ‘Het bestuur heeft veel tijd genomen om te voldoen aan de herstelopdrachten, waaronder die op het gebied van bestuurlijke inrichting en bestuurlijk handelen, en er was veel aandringen van de inspectie nodig’, schrijft hij in de brief. Dit najaar komt er een vierjaarlijks onderzoek naar de school, waarin de inspectie ook zal kijken naar hoe het schoolbestuur in de praktijk handelt (iets wat nog niet onderzocht kon worden omdat de herstelopdrachten nog niet zijn afgerond).

Leerlingen verdienen beter
Om de druk op te voeren en voort te maken, bereidt de inspectie ‘een bekostigingsmaatregel’ voor. Mogelijk wordt de school gekort op het rijksgeld zolang de school niet meewerkt. Het schoolbestuur heeft het volgens de minister en inspectie zelf in de hand of deze maatregel wordt ingezet. ‘Al met al rijst er een zorgelijk beeld over de sociale veiligheid op Cheider en de opstelling van het bestuur. De leerlingen verdienen beter onderwijs dan de school hen op dit moment biedt’, schijft Slob in zijn brief.

Reactie Cheider
Volgens het Cheider-bestuur voldoet de school wel degelijk aan verbeterpunten en herstelopdrachten, maar is het juist de inspectie die deze punten gaandeweg aanpast. Ook stelt het bestuur dat de zorg van de inspectie dat het bestuur zich niet laat leiden door de Nederlandse wetgeving, pertinent onjuist is. ‘Het standpunt van het bestuur is dat de kerndoelen gedoceerd worden door bekwame docenten in Joodse vakken, ingegeven door de identiteit van de school’. Wel is het moeilijk om geschikte leraren te vinden die de seksuele kerndoelen en de Joodse ingeving tegelijkertijd kunnen onderwijzen.

Download hier het hele rapport van de onderwijsinspectie met de volle reactie van het Cheider-schoolbestuur.

Lees ook:
Cheider moet sociale veiligheid beter waarborgen, zegt onderwijsinspectie
De Joodse school het Cheider in Amsterdam moet de sociale veiligheid voor leerlingen beter waarborgen. Dit blijkt uit een uitgelekt rapport van de onderwijsinspectie dat in handen is van het Reformatorisch Dagblad (RD).

Wethouder Marjolein Moorman: ‘Bestuur Cheider moet ontslag nemen’
De Amsterdamse onderwijswethouder vindt dat het bestuur van het Cheider moet opstappen. Het kritische rapport van de onderwijsinspectie en het nalatige handelen van het schoolbestuur tijdens de zedenzaak van 2012 zijn voor Moorman de aanleiding. Het komt niet vaak voor dat een wethouder zich zo expliciet uitspreekt over bijzonder onderwijs

Categorie:

Home » Nieuws » Cheider hangt een financiële sanctie boven het hoofd