‘De Anne Frank Experience’ – Poerimcolumn David Barnouw

Foto: K. Rijken

Deze column is gemaakt in het kader van Poerim, een Joods feest waarbij mensen op het verkeerde been worden gezet met 1 april-achtige humor, zie meer informatie onderaan deze tekst. De tekst van deze column is fictie, onwaar en klopt niet [de redactie van Jonet.nl].

Aangezien ik gemerkt had dat er een en ander gebeurde aan de Prinsengracht 263, verhuiswagens en zo, besloot ik navraag te doen. Na wat doorverbindingen kwam ik uit bij Ronald Leopold, de directeur van de Anne Frank Stichting. Hij wilde me wel te woord staan, maar drukte me op het hart niet voortijdig te publiceren. De corona-jaren waren lastige geweest, omdat het aantal bezoekers en dus ook de inkomsten, ontzettend terugliepen. Maar er kon ook over de toekomst worden nagedacht.

De enorme expansie van het aantal bezoekers gedurende de laatste decennia: 1,3 miljoen in 2019 tegenover negenduizend in 1960! Dat leek alleen maar positief, want hoe meer mensen in contact kwamen met Anne Frank, des te beter. Maar de enorme rijen met wachtende bezoekers kregen een eigen dynamiek en werden zelf een toeristische attractie. En blowende Italianen in de rij of een groep dronken Britten in konijnenpak stonden wel erg ver af van de Holocaust en haar vertegenwoordigster Anne Frank.

Het systeem van het verplicht reserveren van een timeslot loste veel op, maar helaas konden ook de Britse vrijgezellenfeestvierders gewoon nog binnenkomen. Het grote aantal bezoekers zorgde ook voor andere problemen, vertelde Leopold me; de brandweer waarschuwde regelmatig dat ze tot ontruiming zou overgaan als het zo doorging. Het grachtenpand dreigde gewoonweg te bezwijken.

Na veel discussies, intern en extern, is besloten van kwantiteit naar kwaliteit te gaan en dan niet langzaam, maar rigoureus. De periode na de laatste lock down zijn we op de oude voet verder gegaan, maar hebben in die tijd ook hard aan deze vernieuwing gewerkt, zei Leopold. Doel is het aantal bezoekers fors te verminderen door forse prijsverhogingen. Daartegenover komt meer kwaliteit te staan en soms nóg meer.

Door een flinke investering in de website (met dank aan het Mondriaan Fonds) is het nu mogelijk thuis achter je computer en/of gekoppeld aan je tv een volstrekt realistische wandeling door het Achterhuis te maken. En je kunt ook virtueel naar het Merwedeplein gaan, de laatste voettocht in de regen van het plein naar de onderduik, en dan de arrestatie, de reis naar Westerbork en het verblijf aldaar. Met een VR-bril op is het nauwelijks van echt te onderscheiden.

Om de echte bezoekers meer te bieden, is het Achterhuis ingericht zoals het tijdens de onderduik was. Zeker de afgelopen decennia waren alle ruimtes kaal gelaten; anders had zo’n grote stroom bezoekers zich niet kunnen bewegen. Gedeeltelijk zijn er originele meubels uit die tijd geplaatst en gedeeltelijk prachtige replica’s. Je waant je echt tachtig jaar terug in de tijd en dat is ook de bedoeling. Het is ook mogelijk een eigen audiotour 2.0 te maken, maar je kunt ook een privégids inhuren die met je meeloopt.

Ik stond over nog meer plannen versteld. De kantine is nu een exclusief restaurant geworden: ANNE! “En we zijn blij dat top chef Joris Bijdendijk van RIJKS ons daarbij geholpen heeft,” aldus Leopold tijdens ons telefoongesprek. Je kunt er zowel lunchen als dineren, want de Anne Frank Experience sluit pas om 23 uur of als de laatste gasten hun laatste hap en slok hebben genomen. Het experiment met de borrelplank van de Postcode Loterij moet dan ook in het kader daarvan worden gezien, zo werd mij toevertrouwd.

Natuurlijk zijn er nog meer extra’s, waar vanzelfsprekend ook extra voor moet worden betaald. Leopold wilde nog geen prijzen noemen; dat vond hij nog iets te commercieel. Het summum, de Experience+, is een exclusief bezoek aan de beroemde zolder die nooit voor het publiek toegankelijk is geweest. Leopold meldde mij dat er uitgebreid marktonderzoek is geweest en dat gerenommeerde reisbureaus in binnen- en buitenland razend enthousiast zijn. Want hoe exclusiever, hoe beter, vonden de meesten.

Om dit alles te verwezenlijken zal in de vele diversiteitstrainingen, antisemitismeprogramma’s, voetbalprojecten en politieprogramma’s flink gesneden moeten worden. Eerst moet de directie nog een kostenbaten-analyse maken. Het nieuwe Anne Frank Museum, nu de Anne Frank Experience, moet voor 4 mei feestelijk geopend worden door de Amsterdamse burgemeester

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven in het teken van het Joodse feest Poerim, waarin grappen, grollen en instinkers de boventoon voeren. Lees meer over onze Poerimgrappen van 2023 en over het Lotenfeest.

Lees ook:
Helden – column David Barnouw

‘Straatnamen of wijknamen zeggen veel over de geschiedenis, of hoe we de geschiedenis willen zien. Als we het over helden hebben, zijn er maar twee keuzes: zeehelden of verzetshelden. Die eerste categorie gaat in een steeds slechtere reuk staan, bijvoorbeeld Jan Pieterszoon Coen, die namens de VOC flink huishield in de Oost. En dan Piet Hein, bekend als de held van de zilvervloot. Nu hadden de Spanjaarden dat zilver eerst uit Amerika geroofd, dus het was meer een zeventiende eeuwse rip deal dan een glorieuze overwinning…’

Logo Maror.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door Stichting Maror.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘De Anne Frank Experience’ – Poerimcolumn David Barnouw