Houthi’s nu ook bij India actief, coalitie: alle hens aan dek

Aanval Houthi's op schip (YouTube)

De oorlog tussen Israël en Hamas zorgt voor meer negatieve neveneffecten. Houthi-terroristen uit Jemen kapen sinds kort schepen en vallen boten aan waarvan ze denken dat die Israëlisch zijn, of naar Israël varen. Schepen van Nederlandse, Deense en andere rederijen uit maritieme landen lopen gevaar. Een internationale militaire coalitie gaat de Houti’s op de Rode Zee bestrijden, maar nu is ook een schip voor de Indiase kust aangevallen door Houthi’s.

Maersk

Sinds enige weken vallen de Houthi’s schepen aan die van en naar Israël zouden voeren of die Israëlisch zouden zijn. Ze willen op die manier terreurorganisatie Hamas ‘helpen’ in hun strijd tegen Israël in Gaza. Door de acties van de Houthi’s is chaos en onzekerheid op de Rode Zee ontstaan. Rederijen van over de hele wereld, inclusief Nederlandse, kunnen worden aangevallen. Volgens de Deense rederij Maersk zal deze chaos nog wel een paar maanden aanhouden.

Iran betrokken

Zodoende is er een internationale militaire coalitie opgestaan om de Houthi’s op zee weg te werken. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen de Jemenieten steun en informatie van Iran, dat erbij gebaat is om het westen en Israël een hak op te zetten. De coalitie in de Rode Zee wordt geleid door de Verenigde Staten en telt circa twintig landen. Ook Nederland doet eraan mee, zo heeft demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Defensie al gemeld.

Aanval bij India

De Houthi’s hebben in de afgelopen weken al verschillende schepen aangevallen of gekaapt. Op zaterdag was het echter raak bij een schip van een rederij uit India. Dat gebeurde niet in de Rode Zee maar dichtbij de Indiase kust. Er zou brand zijn uitgebroken aan boord maar er zouden geen gewonden zijn gevallen, zo schrijft Schuttevaer. Het gaat om een chemie-producttanker onder Liberiaanse vlag. Het vaartuig was onderweg van Saoedi-Arabië naar India.

Relaties met Israël

Veiligheidsbedrijf Ambrey zegt dat het aangevallen schip relaties heeft met Israël, maar wil niet wat die connecties precies zouden zijn. De Indiase marine reageerde op een noodoproep van het schip en stuurde meteen een observatievliegtuig naar de plaats van het incident. Het is nog onduidelijk hoe het kan dat de Houthi’s zo ver zijn gekomen: deze aanval vond plaats op bijna tweeduizend kilometer van Jemen en op drieduizend kilometer van de Rode Zee, aldus Schuttevaer.

Doorvoerroute

De Rode Zee is een belangrijke doorvoerroute voor de scheepvaart wereldwijd. Het is namelijk de toegang tot het Suezkanaal en de Middellandse Zee, een route die rederijen en anderen veel geld, tijd en energie bespaart. Zonder deze route moet worden omgevaren langs het hele Afrikaanse continent. Een groot aantal rederijen doet dat nu ook, waardoor het vervoer duurder wordt. Dat merkt de consument in de prijs van de producten, die stijgt.

Geen amateurs

De Houthi’s opereren niet als amateurs en moeten niet worden onderschat. Hun raketten worden vanaf de wal afgevuurd kunnen ruim vijfhonderd kilometer vliegen. Ook hebben ze kruisraketten voor kortere afstanden en beschikken ze over drones, helikopters en boten. Waarschijnlijk krijgen ze dit oorlogstuig van of via Iran. Bij een van de aanvallen liet de Houthi’s zien hoe ze snel een groot schip overmeesteren. Per helikopter sprongen ze aan boord van het vrachtschip Galaxy Leader en namen het in.

Wie zijn de Houthi’s?

De Houthi’s heten eigenlijk de beweging Ansar Allah, (‘helpers van God’), en zijn vernoemd naar hun voorman Al-Houthi. Deze sji’ietische terreurbeweging vecht in Jemen een burgeroorlog uit tegen de regeringstroepen en het Saoedische leger, dat zich sinds 2015 in de oorlog heeft gemengd. Om hun strijd te voeren, krijgen de Houthi’s steun van Iran op militair, financieel en informatief gebied. In eerste instantie leken ze geen bedreiging te vormen voor anderen in de wereld, maar sinds dat ze internationale schepen aanvallen is dat wel het geval. Houthi’s heten zeer gevaarlijk te zijn.

Categorie: |

Home » Nieuws » Houthi’s nu ook bij India actief, coalitie: alle hens aan dek