Namenmonument Joods Werkdorp Wieringermeer lanceert nieuwe site

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De initiatiefnemers van een namenmonument voor de slachtoffers van het Joods Werkdorp nabij het Noord-Hollandse Sloten hebben een nieuwe website gelanceerd, precies tachtig jaar na de razzia in het werkdorp. Daarop kunnen belangstellenden allerlei informatie vinden over het gedenkteken en de geschiedenis van het Werkdorp. Jarenlang hebben burgers uit de omgeving gewedijverd voor het monument, dat er na een inzamelactie is gekomen. Op de site valt ook te lezen hoe het er kwam en wat er momenteel mee gebeurt.

De site Werkdorpwieringermeer.nl ging op zaterdag de lucht in en herbergt een schat aan informatie. Zo kunnen bezoekers uitgebreid lezen over het Werkdorp, dat eind jaren dertig van de vorige eeuw werd opgericht voor gevluchte Joden uit Duitsland en Midden-Europa. Tot in de oorlogsjaren waren zij daar werkzaam en woonachtig, totdat de bezetter hen deporteerde. Zeker 197 Joodse werkdorpers werden in de Sjoa vermoord en zeker 110 Joodse werkdorpers hebben het overleefd.

Toen de overheid in 2019 besloot extra aandacht te besteden aan de Sjoa ontstond het idee dat het Joods Werkdorp een monument moest krijgen. Nu leeft het werkdorp nog in het collectieve geheugen van de inwoners van de Wieringermeer, maar mettertijd zal dat minder worden, aldus de initiatiefnemers. Bewoners Marieke Roos en Ina Hoogenbosch wilden voorkomen dat wat er gebeurd is vergeten zal worden. Het monument kwam er, onder meer dankzij geldschieters en hulp van de gemeente Hollands Kroon.

‘Wat het volledig maakt is dat hier op deze website deze namen een gezicht krijgen. En zo mogelijk een verhaal’, schrijven de initiatiefnemers op de site. Alle bewoners hebben dan ook een eigen plek, met naam, foto en hun korte levensverhaal erbij. Zo kunnen bezoekers teruglezen wie zij waren. Ook komen er nog Het project 197 herdenkingsteentjes in de gemeente. ‘De aanvankelijke opzet was deze steentjes te plaatsen op 20 maart 2020, daarna werd het 18 maart 2021. Beide keren was corona spelbreker. De plaatsing van de steentjes wordt op een nader moment aangekondigd’.

Momenteel wedijvert de Stichting Joods Werkdorp Slootdorp/Nieuwesluis nog voor een museum in het voormalige gemeenschapshuis van het Werkdorp. Al jaren wordt er met de eigenaar, ondernemer Joep Karel, gesoebat over de bestemming van het pand. Hij wil ook graag een museum, maar wil ook werknemers uit Midden- en Oost-Europa op het terrein huisvesten. In de gemeenteraad zijn al diverse debatten geweest en ook omwonenden houden zich bezig met het dossier. Zij willen de arbeidsmigranten niet. Karel kondigde in december 2020 een nieuw ontwerp voor een museum aan.

Lees ook:
Stichting en eigenaar voormalig Joods Werkdorp Slootdorp moeten weer om tafel

De stichting Joods Werkdorp Slootdorp/Nieuwesluis en ondernemer Joep Karel, die het voormalige Joodse werkdorp Slootdorp in handen heeft, moeten opnieuw om de tafel. Dat blijkt nu de gemeenteraad van Hollands Kroon de plannen van Karel voor het complex voorlopig heeft goedgekeurd. 


Categorie:

Home » Nieuws » Namenmonument Joods Werkdorp Wieringermeer lanceert nieuwe site