Reclamebordenstrijd in San Francisco tussen Joden over Israël loopt uit de hand

Fotograaf anoniem

In San Francisco en het gebied eromheen, de Bay Area, is een conflict ontstaan tussen Joden over Israël en de Palestijnen. Het meningsverschil uit zich in verschillende reclameborden langs de weg met politieke boodschappen, waarin antisemitisme niet zou worden geschuwd waar het om Israël gaat. De groep ‘Jews4FreePalestine’ roert zich tegen billboards waarop staat dat anti-zionisme gelijk staat aan antisemitisme, door stickers over de boodschap te plakken. De oorspronkelijke boodschappen waren gemaakt door JewBelong, een zionistische actiegroep uit New Jersey.

Petitie

Inmiddels zijn in de afgelopen weken zeker drie borden van JewBelong overplakt met andere boodschappen. Op de reclameborden staat: ‘Je hoeft geen rechten te gaan studeren om te zien dat anti-zionisme antisemitisme is’. Het ging om een verwijzing naar een recent debat op de rechtenfaculteit van Berkeley, waarin sommige studentengroepen een verklaring tekenden waarin ze beloofden geen sprekers meer uit te nodigen die ‘het zionisme, de apartheidsstaat Israël en de bezetting van Palestina’ ondersteunen.

‘Israëlische apartheid’

De groep ‘Jews4FreePalestine’ beplakte het woord ‘antisemitisme’ op het reclamebord met het woord ‘anti-racisme’, verwijzend naar het beleid van de Israëlische regering rond de Palestijnen. Aan persagentschap JTA schreven de Joodse activisten: ‘Wij maken deel uit van een groeiend aantal Joden in de VS die weet dat het verzet tegen de Israëlische apartheid en bezetting niets te maken heeft met antisemitisme, en dat de grootste bedreiging voor de Joden in dit land niet komt van degenen die de Palestijnse rechten steunen, maar van blanke , christelijke nationalisten’.

Verhard debat

In Amerika woedt een hard debat over anti-zionisme, antisemitisme en of, en hoe, Joden en niet-joden Israël moeten bekritiseren. De verklaring op de rechtenfaculteit van Berkely werkte als een lont in het kruidvat, want daarna stelden pro-Israëlische influencers dat er ‘Jood-vrije zones’ op de universiteit zouden komen. Er kwam onderzoek van het ministerie van Onderwijs en een rechtse groep reed met bestelwagens met beeltenissen van Adolf Hitler door de straten van de campus. Ook werden ondertekenaars van de petitie thuis door hen opgezocht en geïntimideerd. Een resolutie van de studentenraad tegen antisemitisme haalde het niet omdat student-senatoren niet kwamen opdagen voor de stemming.

Escalatie

Volgens JTA is het beplakken van de reclameborden een volgende stap in de escalatieladder. De beplakte borden gingen viraal nadat ze online werden gepromoot door de anti-zionistische groep Jewish Voice for Peace, een redacteur van de anti-zionistische site Electronic Intifada en een Joodse ex-medewerker van Google, die eerder keerde tegen zakelijke transacties van het tech-concern met een bedrijf in Israël. Ook JewBelong werd online onder handen genomen en beschuldigd van het witwassen van ‘apartheid’ en ‘racisme’.

‘Meeste Joden zijn zionist’

De medeoprichter van JewBelong, Archie Gottesman lobbyt tegenwoordig bij de Democratische partij om meer pro-Israëlische maatregelen voor elkaar te krijgen. Hij werd online eveneens de kop van jut en liet aan JTA weten achter de reclameborden te staan. “De overgrote meerderheid van de Amerikaanse Joden is zionist. De billboards lijken nu onleesbaar te zijn gemaakt door een marginale groepering, die een gevecht tussen Joden probeert te creëren in een tijd waarin we ons allemaal zouden moeten verenigen tegen het grotere probleem, namelijk het groeiende antisemitisme in de VS,” aldus Gottesman.

Vrijheid van meningsuiting

Decaan Erwin Chemerinsky van de rechtenfaculteit van Berkely – ook van Joodse komaf – heeft kritiek geuit op de plakacties op de pro-Israëlische reclameborden. Die dragen volgens hem niet bij aan ‘een nuttig discours’. Nadat de eerste borden waren beplakt liet hij weten dat de activisten het recht op vrije meningsuiting van JewBelong schenden.

Lees ook:
Harvard door de bocht bij benoeming Israëli-kritische oud-HRW-topman

Oud-topman Kenneth Roth van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) mag toch gastdocent zijn op Harvard. De directie van de prestigieuze Amerikaanse universiteit wilde hem eerst niet aanstellen vanwege zijn houding tegenover Israël, maar dat dat alsnog na een discussie in de Verenigde Staten over academische vrijheid. Roth heeft volgens critici een anti-Israëlhouding en zou daarom niet geschikt zijn om op Harvard les te geven. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Reclamebordenstrijd in San Francisco tussen Joden over Israël loopt uit de hand