Universiteit Antwerpen schorst twee medewerkers na uitlatingen over Joden

vrt

Twee personeelsleden van de Universiteit Antwerpen (UAntwerpen)zijn geschorst nadat ze onderling omstreden uitspraken hadden gedaan over Joden en Marokkanen. Onlangs lekte een video-opname uit waarin het tweetal sprak over beide minderheden. Het gaat om een onderwijsbegeleider en een administratief medewerkers, waarvan de uitspraken op social media werden gezet. De Vlaamse media pakten het over en een rel was geboren. De universiteit wil nu meer gaan inzetten op een ‘cultuur van wederzijds respect’. Er zijn cursussen voor het personeel aangekondigd.

‘Joden, geen last van’
In een onderlinge conversatie, waarvan ze niet wisten dat die werd opgenomen, hadden de medewerkers het over het ‘gebrekkige Nederlands’ van studenten met Marokkaanse wortels. Ze spraken ook over Joden waar ze naar eigen zeggen ‘geen last van hebben’. De twee doelden op de Joodse gemeenschap in Antwerpen, waarvan vaak wordt gezegd dat ze erg op zichzelf zijn en goed georganiseerd zijn. Op die manier werden Joden en Marokkanen door het tweetal langs de meetlat gelegd. Ook zei een van de twee zich zorgen te maken over de toekomst, vanwege het grote aantal minderheden en hoe daar mee om te kunnen gaan.

Terzake
De beelden werden gemaakt door een camera in de aula en werden door een student verspreid, onder meer onder studenten en op social media. Ze veroorzaakten onrust onder de studenten. Uiteindelijk pakten de media de beelden over. Rector magnificus Herman Van Goethem stelde daarop de uitlatingen ‘beneden alle peil’ te vinden. “Indien ik mijn emoties niet zou beheersen, zou ik nu in tranen uitbarsten,” zei hij onder andere in VRT-actualiteitenprogramma Terzake. Hij bood zijn excuses aan en zei nog met maatregelen te komen.

Oprecht verontschuldigd
De twee medewerkers zijn nu op non-actief gezet. “Als rector heb ik, na overleg met de twee medewerkers en nabije collega’s, beslist om ze beiden te schorsen met onmiddellijke ingang. In overleg met Unia [het Belgische gelijke kansencentrum, red.] en het Hannah Arendt Instituut worden ze in professionele trajecten betrokken waarbij men nagaat hoe het vertrouwen zou kunnen worden hersteld,” aldus Van Goethem in een persbericht, waarin hij benadrukt dat de twee zich oprecht verontschuldigd hebben. “Ze erkennen dat de fragmenten ongepaste uitspraken bevatten, die niet goed weergeven waar zij voor staan en ze willen al het nodige en mogelijke doen om het geschonden vertrouwen te herstellen.”

Maatregelen
Verder werkt de Antwerpse universiteit aan een welzijns-actieplan en een handelingskader. Er komen verplichte bewustwordingscursussen voor medewerkers over ‘inclusief lesgeven’ en vooroordelen op de werkvloer. Tevens werkt de universiteit aan een gedragscode oor personeel en studenten. En het overleg tussen studenten en personeel thema’s als diversiteit, inclusie en discriminatie wordt versterkt. Ook zullen de procedures voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag verbeterd worden. Van Goethem: “Laten we deze zomer allen de tijd nemen om grondig te reflecteren. Ik kom hier bij de start van het academiejaar zeer zeker op terug.”

Vrijheid van meningsuiting
Critici stellen dat de beelden nooit door de media hadden mogen worden opgepikt omdat het gaan om twee niet-prominente medewerkers die zich mogelijk van weinig kwaad bewust waren. Maar de VRT en anderen kozen er voor om het tweetal onherkenbaar in beeld te brengen. Kritiek komt er ook van het Vlaams Belang (VB). “Sancties nemen op basis van in het geheim gefilmde privégesprekken is een rechtsstaat onwaardig,” zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (VB). “Bovendien was er niets mis met de uitspraken, maar blijkbaar bestaan het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting niet aan deze onderwijsinstelling.”

Woke
Slagmulder benadrukt dat de medewerkers zich al hadden verontschuldigd. Hij wijst naar de woke-ideologie, die volgens hem de universiteiten van Vlaanderen in zijn greep houdt. “Rector Luc Sels van de KU Leuven waarschuwde aan het begin van dit academiejaar dat de cancel culture de academische vrijheid beknot. Jammer genoeg zien we nu dat hij gelijk had. We mogen dit echter niet tolereren en zullen minister van Onderwijs Ben Weyts vragen om de nodige stappen te zetten om de vrijheid van meningsuiting aan de UAntwerpen en in het hoger onderwijs in het algemeen te beschermen.”

Lees ook:
Een overdosis woke. 
Op dit moment hebben diverse hoofdstedelijke musea een tentoonstelling die hun betrokkenheid en bewustzijn ten aanzien van diverse sociaal maatschappelijke thema’s toont, oftewel woke. Om te vieren dat de musea weer open zijn bezocht ik afgelopen week in mijn middagpauze telkens een van de tijdelijke tentoonstellingen, als laatste het JHM. Ik was vooral nieuwsgierig of de samenstellers in staat waren geweest het onderwerp op een laterale en niet clichématige manier te benaderen.





Categorie: |

Home » Nieuws » Universiteit Antwerpen schorst twee medewerkers na uitlatingen over Joden